Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Významná výročí: 50 let techniky na sklizeň cukrové řepy Hermanna Paintnera a 10 let techniky na sklizeň brambor ROPA

Zveřejněno: 12. 12. 2022

U příležitosti 50. výročí prvního samojízdného sklízeče cukrové řepy Hermanna Paintnera se v neděli 6. listopadu v Sittelsdorfu opět konala tradiční domácí předváděcí akce ROPA. Na tuto významnou akci, která se konala poprvé po šesti letech, přišlo za převážně slunečného počasí přibližně 15 000 návštěvníků. Ukázky sklizně brambor a cukrové řepy se postaraly o zajímavý a pestrý den, stejně jako velká výstava zemědělské techniky s mnoha vystavovateli a festivalový sál se zábavným programem pro mladé zemědělce. Vrcholem dne byla aktivní ukázka prvního sklízeče cukrové řepy z roku 1972, který řídil Hermann Paintner.

V neděli 6. listopadu se v Sittelsdorfu opět konala tradiční domácí předváděcí akce ROPA.

50 let techniky na sklizeň cukrové řepy Hermanna Paintnera a 10 let bramborářské techniky ROPA – tato dvě výročí byla den předtím v centru pozornosti na konferenci ROPA, které se zúčastnilo 1 300 pozvaných zákazníků a čestných hostů. Bavorský ministerský předseda Dr. Markus Söder si nenechal ujít příležitost a přijel při této příležitosti do Sittelsdorfu osobně. Ve svém projevu blahopřál vizionáři a podnikateli Hermannu Paintnerovi k jeho celoživotnímu dílu a k celosvětovému úspěchu společnosti, kterého dosáhla díky vynikajícím technickým inovacím.

Bohové počasí byli k účastníkům příznivě nakloněni, návštěvníci přišli v hojném počtu, a tak se jednalo o pravděpodobně nejlépe navštívenou polní akci na evropské scéně zemědělských strojů za poslední tři roky. Vrcholem akce byla odpolední společná sklizeň cukrové řepy, při níž bylo současně v provozu pět sklízečů cukrové řepy a také vůbec první sklízeč cukrové řepy Hermanna Paintnera.

Na dvou polích o celkové rozloze 15 ha v okolí závodu ROPA v Sittelsdorfu bylo od 10 hodin v provozu celkem 6 různých samojízdných sklízečů cukrové řepy, včetně nejvýkonnějších sklízečů cukrové řepy na světě ROPA Tiger 6S a ROPA Panther 2S.
Na dvou polích o celkové rozloze 15 ha v okolí závodu ROPA v Sittelsdorfu bylo od 10 hodin v provozu celkem 6 různých samojízdných sklízečů cukrové řepy, včetně nejvýkonnějších sklízečů cukrové řepy na světě ROPA Tiger 6S a ROPA Panther 2S.

Společnost ROPA je nyní považována za špičkového výrobce v oblasti tažených sklízečů brambor. Hlavními důvody jsou jedinečné technické vlastnosti, jako je plně hydraulický pohon v kombinaci s odolnými a na údržbu nenáročnými konstrukčními prvky stroje. Vlečené jednořádkové a dvouřádkové sklízeče brambor byly předvedeny na 8 km vzdáleném bramborovém poli zemědělce Thomase Bauera v Niederleierndorfu. Čerstvě sklizené brambory byly naloženy na nákladní auta pomocí čistícího nakladače Kartoffelmaus.

Na dvou polích o celkové rozloze 15 ha v okolí závodu ROPA v Sittelsdorfu bylo od 10 hodin v provozu celkem 6 různých samojízdných sklízečů cukrové řepy, včetně nejvýkonnějších sklízečů cukrové řepy na světě ROPA Tiger 6S a ROPA Panther 2S. Cukrová řepa byla bezprostředně po sklizni naložena novým strojem ROPA Maus 6 a dále odvezena a rozdrcena pro potřeby bioplynové stanice.

Hermann Paintner nastartoval svůj první sklízeč cukrové řepy z roku 1972 a sklidil s ním několik řádků cukrové řepy – pro všechny návštěvníky to byla naprostá fascinace.
Hermann Paintner nastartoval svůj první sklízeč cukrové řepy z roku 1972 a sklidil s ním několik řádků cukrové řepy – pro všechny návštěvníky to byla naprostá fascinace.

V brzkém odpoledni představila společnost ROPA svůj kompletní sortiment. Po pozdravu Hermanna Paintnera a slovech Dr. Eberharda Krayla o aktuálním vývoji společnosti a nových stavebních plánech představili Michael Gruber a Dr. Rupert Geischeder technické zajímavosti a nejnovější inovace v oblasti technologie cukrové řepy a brambor. Během následného ukázky byl k vidění kompletní vozový park strojů na sklizeň cukrové řepy. Zvláštním vrcholem a pravděpodobně i zlatým hřebem dne bylo, že zakladatel společnosti Hermann Paintner nastartoval svůj první sklízeč cukrové řepy z roku 1972 a sklidil s ním několik řádků cukrové řepy – pro všechny návštěvníky to byla naprostá fascinace.

Společnost ROPA je nyní považována za špičkového výrobce v oblasti tažených sklízečů brambor.
Společnost ROPA je nyní považována za špičkového výrobce v oblasti tažených sklízečů brambor.

Na rozsáhlé výstavě zemědělské techniky ve festivalové hale i mimo ni představilo své produkty mnoho firem, včetně traktorů, sklizňové techniky, techniky pro skladování brambor od firmy Bijlsma Hercules, techniky pro travní porosty, lesnické techniky, techniky na kejdu, teleskopických nakladačů, informačních stánků firem zabývajících se pěstováním osiv, dodavatelů zařízení na výrobu bioplynu, poskytovatelů služeb a mnoha dalších.

Kromě ukázky bylo velmi důležité i příjemné setkání zákazníků společnosti ROPA. Ve vytápěných továrních halách montážního střediska s velkorysou stravovací částí si návštěvníci našli čas na vzájemnou výměnu názorů. O tělesnou pohodu bylo postaráno vydatnými pochoutkami, kávou a doprovodným programem.