Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Z BEDNAR FMT se stal velký výrobní podnik. Hlásí rekordní tržby a vstup na nové trhy

Zveřejněno: 24. 8. 2023

Ve výroční zprávě uvádí Ladislav Bednář, ředitel a majitel BEDNAR FMT, s. r. o., že minulý hospodářský rok 2021/22 byl náročnou zkouškou celého vedení firmy. Hlavní příčinou byla válka na Ukrajině. BEDNAR FMT v období od listopadu 2021 do října 2022 zaznamenal obchodní úspěch v podobě zvyšující se poptávky po strojích. Nejprodávanějším strojem je krátký diskový podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_F.

Nejprodávanějším strojem je krátký diskový podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_F.

I když celosvětová nervozita v zabezpečení strategickými potravinami vyvolala prudký nárůst cen hlavních zemědělských komodit a ve vazbě na to vysokou poptávku po zemědělských strojích, negativní dopady války převážily. „Nás, firmu BEDNAR FMT silně exportně orientovanou na východní trhy, to zasáhlo zvláště. Dramatické snížení, v některých případech úplné zastavení vývozu strojů do Běloruska, Ukrajiny a Ruska, se promítlo do skokového nárůstu zásob hotových strojů. Rozhodnutí o nezastavení rozpracovaných strojů do výroby u nás i našich dodavatelů se však ukázalo jako správné,“ uvádí Ladislav Bednář.

S výrazným úsilím a finančními ztrátami ve slevových akcích se podařilo všechny stroje BEDNAR FMT v průběhu roku obchodně umístit do jiných zemí. Výprodej skladových zásob hotových výrobků však nebyla jediná výzva. „Neustálé zdražování vstupů do výroby, kde nebyla dlouhodobě smluvně zakotvena cena, a výpadky dodávek komponentů, zvláště z oblastí elektroniky a hydrauliky, nám v některých dnech výrazně zpožďovaly a někdy téměř zastavovaly montážní linky. I přesto, že jsme v průběhu roku postupně naše výrobky zdražovali, stále jsme byli v časovém skluzu proti námi potvrzeným cenám odběratelům. Některé dopady tohoto skluzu se promítly i do prvních měsíců současného roku. Náročná doba přinesla náročné řešení úkolů. Detailní analýza všech věcí ovlivňujících konečný hospodářský výsledek a následné hledání řešení nám však pomohla správně a bez obav zahájit letošní rok s pozitivním očekáváním konečného výsledku,“ uvádí Ladislav Bednář.

Poptávka po strojích BEDNAR FMT raketově vzrostla

BEDNAR FMT v období od listopadu 2021 do října 2022 zaznamenal obchodní úspěch v podobě zvyšující se poptávky po strojích. Díky procesním změnám a přijímání nových zaměstnanců do dělnických, technických i vedoucích pozic do výrobních provozů mohla společnost navýšit výrobní kapacity. Firma se posunula z kategorie středního podniku do kategorie velkého podniku. BEDNAR FMT má v plánu svůj závod výrazně rozšířit a modernizovat. Již nyní je zahájen proces výstavby výkonnější lakovny. Kolem závodu mají také vzniknout parkovací plochy a bude se rozšiřovat sociální zázemí pro zaměstnance. Od příštího roku chce společnost navýšit kapacitu produkce o 15 %. Za posledních pět let firma navýšila výrobu o 110 %.

BEDNAR FMT dosáhl opět výrazného zvýšení obratu, a ještě více diverzifikoval odběratelská rizika. V hospodářském roce 2021/2022 byl růst zapříčiněn zejména díky novým obchodním partnerům. Produktové portfolio zůstalo téměř nezměněno.

Společnost BEDNAR FMT dosáhla ve fiskálním roce 2021/2022 celkových tržeb za zboží, vlastní výroby a služby v hodnotě 2 491 194 tisíc Kč, což představuje meziroční nárůst o více než 39 % a ve srovnání s předchozím účetním obdobím se jedná o absolutní nárůst tržeb o 705 003 tisíc Kč. Průměrné měsíční tržby činí 207 600 tisíc Kč. Čistý obrat stoupl meziročně téměř o 41 % a dosáhl rekordní výše 3 564 340 tisíc Kč. Letos by mohla být atakována hranice 5 miliard Kč.

Hlavním obchodním cílem společnosti BEDNAR FMT pro následující rok je další meziroční navýšení tržeb. Společnosti se daří získávat nové trhy, zejména v Austrálii, Jižní Americe, či Africe. Získání nových trhů byla nezbytnost v souvislosti s vývojem konfliktu na Ukrajině, neboť společnost BEDNAR FMT zastavila příjem objednávek z Ruska. Dosavadní objem obdržených objednávek ukazuje, že splnění cíle, navýšení tržeb pro rok 2022/2023, bude realizováno.

Nejúspěšnější stroje BEDNAR FMT

Nejprodávanějším strojem je krátký diskový podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_F. Druhé místo zaujímá dlátový pluh BEDNAR TERRALAND TN a třetí místo patří předseťovému kompaktoru BEDNAR SWIFTER. V sortimentu výrobce také nalezneme širokozáběrový secí stroj BEDNAR EFECTA CE. Představen byl před třemi lety a každý rok se jeho produkce zdvojnásobuje. BEDNAR FMT vyvinul vlastní software pro své secí stroje a zásobníky BEDNAR FERTI-BOX a ALFA.

BEDNAR FMT drží na některých zahraničních trzích zajímavé podíly. Například v Dánsku má 20 % tržní podíl v oblasti secích strojů. V Litvě má 17 % tržní podíl v oblasti diskových podmítačů. Každý čtvrtý prodaný dlátový pluh v Polsku nese značku BEDNAR FMT, vyváží se tam přes 100 kusů ročně. Na Ukrajinu se zase vyveze ročně 150 kusů kompaktorů BEDNAR FMT.