Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Značka Case IH: Nepřekonatelná volba v oblasti lisů na kulaté balíky

Zveřejněno: 11. 7. 2024

Pokud hledáte kvalitu, jednoduchost a spolehlivé poprodejní služby, značka Case IH je tou nejlepší volbou. Lisy této značky se mohou pochlubit dlouholetou tradicí a jsou navrženy tak, aby usnadnily každodenní práci při sklizni. Ať už jste začátečník nebo zkušený zemědělec, Case IH vám nabízí řešení, která zaručují bezproblémový provoz díky široké servisní síti a skladu náhradních dílů přímo v České republice.

Značka Case IH: Nepřekonatelná volba v oblasti lisů na kulaté balíky.

Inovace roku 2024: Case IH Roll Baller 344

Pro rok 2024 je inovovaný model lisu Case IH Roll Baller 344, který je zástupcem doposud nejprodávanějšího lisu na kulaté balíky (s pevnou komorou). Lze jej charakterizovat jako jednoduchý, spolehlivý a na výkon nenáročný svinovací lis s pevnou komorou, který umožňuje vytvářet balíky o rozměru 120 cm. A právě těmito přednostmi se vyznačuje i nový Case IH Roll-Baller 344, přičemž je vylepšen o řadu progresivních konstrukčních prvků. Lis je k dostání ve dvou provedeních – s řezacím systémem (provedení Rotor Cutter, až 15 nožů) a bez něj (provedení Rotor Feeder).

Výrobce Case IH u nového modelu proklamuje perfektní poměr ceny a výkonu. Lis Case IH Roll-Baller 344 je určen pro zemědělce, kteří hledají robustní, jednoduchý a všestranný lis, který zvládne slisovat jakoukoliv hmotu v jakýchkoli podmínkách – od suché slámy až po mokrou siláž. Zvládá lisovat slámu i po velké sklízecí mlátičce.

Sběrač s hustě rozmístěnými vidlicemi jemně podává plodinu. Vysoké pracovní rychlosti sběrače i podavače zvyšují množství vkládané hmoty, která pak jde do lisovací komory v jednotné, ploché vrstvě, což napomáhá bezproblémovému lisování a zrychluje práci na poli. Opěrná kola sběrače zabraňují nepřiměřenému opotřebení vidlic. V případě lisu Case IH Roll-Baller 344 s řezacím systémem profil rotoru rovnoměrně rozprostírá plodinu po celé šířce lisovací komory.

Řezací nože jsou tak všechny stejně zatížené, a to přispívá k hladkému chodu lisu Case IH Roll-Baller 344. Příčkový unášecí dopravník Roll Bar, který se vtlačí do povrchu balíku, zajistí jeho spolehlivé formování a otáčení. Stupeň slisování je nastavitelný. Jádro balíku je měkčí než vnější část, čímž je zajištěno provzdušnění balíku. Ve zcela uzavřené lisovací komoře zůstanou i nejjemnější lístky. Všechno ovládání, nastavení maximálního tlaku balíku, počet omotání balíku sítí nebo motouzem se nastavuje přes monitor v kabině traktoru.

Lisu Case IH Roll Baller 344 má nový design, jsou nové boční kryty. Horní závěsy krytu zajistí široké otevírání a plynové vzpěry zase umožňují snadný přístup k servisním bodům pro údržbu. Kryty také poskytují chráněný prostor pro uložení náhradních rolí sítě. Mezi hlavní rám lisu, který byl upraven, a zadní vrata byl na obou stranách přidán tlumič nárazů, který zajišťuje hladké zavírání vrat. Jsou použité pro pohon nové silnější řetězy HD s chromovanými a tvrzenými články a hlavní ložiska jsou dvouřadé s novým těsněním. Nové umístění mají i přední světla tak, aby zapadly do nového designu stroje.

Case IH Roll Baler 545: Efektivní a spolehlivý

Lisy Case IH Roll Baler 545 s pevnou komorou produkují balíky o výšce 1,25 metru a šířce 1,22 metru. Sběrač lisu má šířku 2,3 metru, podávací rotor 470 mm a řezací ústrojí má 20 nožů. Lis disponuje kvalitnějšími řetězovými převody. Úhel převodovky byl vylepšen, aby se maximalizovala životnost vývodového hřídele, a nyní je k dispozici nová varianta vývodového hřídele s 1 000 ot/min – a to i pro lisy s ovíjecím mechanismem.

Pro zlepšení průchodu plodin přes 1 200 mm široký podávací rotor Hardox s tloušťkou prstů 10 mm dostal rotor škrabku. Zdokonalení, která pomáhají zkrátit dobu čištění snížením hromadění plodiny a prachu, zahrnují přepracované háky zadních dvířek lisu a umístění pružin. Odolnost činnosti sklápěcí podlahy byla zvýšena přidáním nového pouzdra pro čep.

U obou provedení lisů Case IH Roll Baler 545 se zvýšila rychlost zpracování balíků, a to díky až o 40 % rychlejšímu otevírání zadních vrat.
U obou provedení lisů Case IH Roll Baler 545 se zvýšila rychlost zpracování balíků, a to díky až o 40 % rychlejšímu otevírání zadních vrat.

Case IH Roll Baler 455: Univerzální řešení pro každého

Ať už jste soukromý zemědělec nebo velký zemědělský podnik, popřípadě pracujete ve službách, značka Case IH má díky svému širokému portfoliu lisů se širokou škálou výbav řešení pro každého uživatele.

Stroje Case IH Roll Baler 455 jsou do CZ odebírány ve dvou rozdílných specifikacích.

Široký sběrač 2,35 metru s podpůrnými kolečky a přimačkávacím válečkem, 5 řad prstů, řezání s 15 noži, hydraulicky ovládané padací dno DROP FLOOR, HD lisovací systém s 2 hydraulickými válci pro nastavení hustoty balíku, vázání do sítě, automatické mazání řetězů, centrální maznice, vyhazovací rampa a ovládací box DELUX.

Druhá specifikace má navíc systém pro nastavení měkkého jádra, senzor vlhkosti, dvouokruhové vzduchové brzdy, ovládání barevným dotykovým monitorem AFS 700, systémem ISOBUS kategorie III – „Smart bale“ který dokáže zautomatizovat celý proces lisování.

Na přání je možné stroje Case IH Roll Baler 455 vybavit sofistikovaným centrálním mazáním.

Řada modelů Case IH Roll Baler 455 nabízí vynikající tvorbu balíků s vysokou hustotou. Výsledné balíky mají průměr 0,9 až 1,5 metru.

Lis Case IH RB 455 je mechanicky jednoduchý, ale zároveň nabízí pokročilé funkce už v základu. Díky tomu je oproti konkurenci cenově výhodnější.
Lis Case IH RB 455 je mechanicky jednoduchý, ale zároveň nabízí pokročilé funkce už v základu. Díky tomu je oproti konkurenci cenově výhodnější.

Nová řada s vyšším výkonem: Case IH Roll Baller 456/466 HD PRO

Firma Case IH rozšířila svou nabídku lisů s variabilní komorou o novou řadu Case IH Roll Baller 456/466 HD PRO. Jde o univerzální, vysoce výkonný a odolný lis, který tvoří balíky ideálního tvaru. Je schopen lisovat všechny plodiny za všech podmínek.

Nový lis Case IH Roll Baller HD PRO byl navržen na základě zpětné vazby, kterou výrobní závod Case IH získal v rámci četných testovacích jízd zákazníků po celém světě – od Severní Ameriky po Austrálii, Nový Zéland a Evropu, při nichž bylo dohromady sklizeno přes 150 000 balíků.

Hlavním rozdílem oproti stávající řadě Case IH Roll Baller HD PRO je celkově masivnější konstrukce a nové možnosti při práci.

Lis Case IH Roll Baller 456/466 HD PRO navržen pro práci s různými typy traktorů s výkonem od 150 do cca 200 koní (při využití v kopcích a aktivním řezání). Závěs je možné plynule nastavovat jak pro horní, tak i pro dolní zavěšení. Nároky na hydraulické připojení jsou minimální – pro ovládání všech funkcí lisu stačí pouze dva hydraulické okruhy.

O efektivní přenos síly z traktoru se stará nová zesílená převodovka konstrukce T s pracovními otáčkami 1 000 ot/min. Ta přenáší pohon na levou a pravou stranu stroje. Tomu také odpovídají zesílené a zjednodušené pohony celého lisu Case IH Roll Baller 456/466 HD PRO. Samozřejmostí je centrální olejové mazání, na přání i centrální mazání ložisek vazelínou. Pracovní šířka pěti příčkového sběrače je 2,3 metru. V případě lisu s řezacím rotorem 25 nožů, je minimální teoretická délka řezu 42 mm. Aktivace řezní se provádí přímo pomocí monitoru v konfiguraci 0 – 12 – 13 a všech 25 řezacích nožů. Dno nožů je hydraulicky sklápěcí pro jednodušší údržbu a servis a v režimu práce aktivně odpruženo, aby se předešlo zablokování rotoru v těžkých senážních podmínkách. Při sklizni slámy činí ověřená průchodnost 30 t/hod. Pole tak bude dříve čisté a díky vysoké hustotě balíků ušetříte na přepravních a skladovacích nákladech. Lisovací komora je vybavena dvěma lisovacími válci a čtyřmi nekonečnými pásy s indikací správného plnění lisovací komory.

Vázání balíku je realizováno systémem zaváděcího raménka jako u současné řady Case IH Roll Baller. Ovládání lisu je realizováno pomocí ISOBUS připojení, nebo pomocí barevného dotykového přídavného monitoru AFS 700 PLUS.

Zemědělci po lisu požadují výkonnost, všestrannost při sklizni a vysokou hustotu balíků. To vše nový lis Case IH RB 455 HD Pro plní.
Zemědělci po lisu požadují výkonnost, všestrannost při sklizni a vysokou hustotu balíků. To vše nový lis Case IH RB 455 HD Pro plní.

Co tedy můžeme čekat od lisů značky Case IH?

Výkon a rychlost

Kulaté lisy Case IH jsou vybaveny extra širokým sběračem pick-up o záběru 235 cm pro jistý sběr i těch největších řádků. Vkládací váleček před sběračem zlepší plynulost toku hmoty. Dva boční usměrňovací šneky nad sběračem s pěti příčkami zvyšují rychlost vkládání a tím i výkon až 20 %.

Dokonalé nařezání

Lisy Case IH jsou osazeny 15 noži pro dokonalé nařezání sbíraného materiálu, z toho každý nůž je jištěn samostatně pružinou. Podávací rotor je ve tvaru „W“ pro rovnoměrné plnění. Pod samotným rotorem je umístěno hydraulicky ovládané padací dno, které slouží k odblokování rotoru v případě vniknutí velkého množství hmoty. Při zahlcení hmotou lze příkazem z ovládacího zařízení uvolnit vstup přímo z kabiny, nemusíte vystoupit z traktoru.

Při velkém ucpání lze použít hydraulickou reverzaci, která uvolní zanesený prostor. Funkci hydraulické reverzace je získat za příplatek. Materiál pokračuje dál do lisovací komory, kde se ujímají práce čtyři gumotextilní nekonečné pásy, které ovlivňují kvalitu slisovaného materiálu a minimalizují odrol cenných části – tedy minimální ztráty lisované plodiny. Tyto pásy společně s formovacími válci zajišťují optimální tvar a utužení balíku. Pásy mají hrubý profilovaný povrch a balík formují bez prokluzu, díky čemu vznikají balíky s vysokou hustotou. Utužení jádra se provádí napínáním řemenu přes spirálové pružiny, napnutí řemenů roste zvětšováním balíku. Lisovací komora je typu HD, tedy osazena dvěma písty, které přepínají pásy pro formování balíku. Jednoduché a precizní nastavení utužení balíku se provádí přes ovládací monitor z kabiny stroje. Pro speciální podmínky je možné objednat systém měkkého jádra. Shoz balíku je vždy realizován pomocí balíkové rampy, která je standardem.

Jednoduché ovládání

Pro vyšší komfort obsluhy jsou tyto lisy Case IH vybaveny technologií ISOBUS IV a funkcí „Smart bale“. Tato funkce tzv. chytrého lisování pomáhá snížit náročnost obsluhy a snižuje nároky na zkušenost obsluhy. V čem tato funkce spočívá? „Smart bale“ automaticky ovládá celý proces lisování – po slisování na požadovanou hustotu a velikost balíku zastaví traktor, aktivuje vázání do sítě, zvedne zadní vrata a vyhodí balík na pole – zcela automaticky. Následně dojde k uzavření komory a traktor se sám rozjede na požadovanou rychlost. Ovládání funkcí lisu se provádí jednoduše za pomoci monitoru AFS 700 PLUS s technologií ISOBUS kategorie III. Pro rychlou informaci o vlhkosti jsou v lisovací komoře umístěny dva senzory. Aktuální vlhkost vidíte přímo v monitoru AFS 700 PLUS.

→ Kompletní video-sérii k lisu naleznete ZDE