Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

AGROMĚŘÍN hlásí obměnu generací, skupinu povede Martin Šebestyán

Zveřejněno: 15. 3. 2023

Velké změny s cílem zajistit budoucnost firmě, udržitelnému zemědělství a české produkci potravin se aktuálně dějí v AGROMĚŘÍN, jednom z největších českých zemědělských podniků. Z vedení firmy se s ohledem na odpracovaná léta postupně stahuje její zakladatel Gabriel Večeřa, který už dominantní část firmy předal dceři Lucii, vystudované právničce. Ve firmě vznikla také nová pozice generálního ředitele, na kterou od 17. března 2023 nastupuje bývalý ředitel Státního zemědělského a intervenčního fondu Martin Šebestyán.

Martin Šebestyán.

Martin Šebestyán se stal vítězem interního výběrového řízení. Pozici získal díky svému hlubokému přehledu v českém zemědělském prostředí, znalosti podpůrných programů i projektů orientovaných na budoucnost a environmentální trendy. „Martin Šebestyán má všechny předpoklady k tomu, aby uřídil všech našich 25 společností. Má vysokou manažerskou zkušenost, hluboký vhled do zemědělské problematiky a jejích různých oblastí a k tomu charakter vůdce, pro něhož znamená podání ruky víc než smlouva,“ zdůraznil Gabriel Večeřa, který se z vedení nestahuje zcela. Zůstává členem statutárních orgánů společností a nadále bude spoluurčovat strategii firem.

V rámci společnosti naopak posiluje jeho dcera Lucie. Právnička s diplomem z Masarykovy univerzity v Brně už od svých studií počítala s tím, že časem firmu převezme. Proto se od začátku orientovala na problematiku právního prostředí v zemědělství a obchodního práva. Její agendou to bude i nadále, řešit bude ale i rozvoj společnosti. „Přebírat takovou firmu je v první řadě ohromná zodpovědnost. Máme 1 300 zaměstnanců a hospodaříme na asi 23 tisících hektarech české půdy. Lidem chceme i nadále dávat perspektivní zaměstnání a pracovat na jejich schopnostech a dovednostech. A o půdu se chceme starat tak, aby na ní jednou mohl hospodařit můj syn,“ podotkla Lucie Večeřová, jež oficiálně zastává pozici vedoucí právního oddělení a je členkou statutárních orgánů společností, kde vlastní majoritní podíl. Zdůraznila tak mimo jiné společenskou roli skupiny. Její jednotlivé podniky často působí v regionech, kde jsou důležitým zaměstnavatelem.

Úkolem nového generálního ředitele bude v první fázi hlavně převzetí ekonomického fungování skupiny AGROMĚŘÍN a precizování její celkové strategie. Čekají ho také úkoly odvíjející se od implementace unijních zemědělských pravidel, donastavení environmentálních strategií nebo výzvy spojené s náročnou pozicí českých potravin na českém trhu.

Lucie Večeřová.
Lucie Večeřová.

„Budeme se orientovat na produkci kvalitních českých zemědělských produktů a maximalizaci jejich zpracování v našich podnicích. To totiž přináší zároveň pracovní místa a rozvoj do regionů, kde působíme, a v konečném důsledku také peníze z daní pro stát. Hlásíme se k tomu, že jsme česká firma a producent a chceme tak být zákazníky i státem vnímáni,“ zdůraznil Martin Šebestyán, jenž na nabídku AGROMĚŘÍN kývl mimo jiné proto, že firma dbá na rovnováhu rostlinné a živočišné výroby a tím i na koloběh živin v přírodě.

Martin Šebestyán přichází do AGROMĚŘÍN v roce, kdy si firma připomene 30. výročí svého vzniku. V českém kontextu se řadí ke středním a větším zemědělským společnostem. Zpracovává výhradně vlastní plodiny a disponuje vlastní masnou výrobou. Skupina čítající 25 podniků zaměstnává 1 300 lidí převážně na Vysočině, v Jihomoravském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Patří do ní například výrobce mléčných produktů Lacrum Velké Meziříčí, pěstitelé zeleniny a ovoce Pomona Těšetice, drnholecké Nové vinařství, specialisté na vepřové a vyzrálé hovězí maso Toro Hlavečník nebo česká špička ve zpracování brambor a zeleniny Beskyd Fryčovice. Firma se také angažuje v osvětě o fungování zemědělství, proto v létě 2022 spustila projekt Čerstvá republika, jehož prostřednictvím běžným Čechům ukazuje zákulisí produkce potravin nebo to, jak se vychovává nová generace zemědělců.