Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

J&T Zemědělství a Ekologie dokončila akvizici společností Spearhead v Čechách a na Slovensku. Stala se druhou největší zemědělskou skupinou v ČR

Zveřejněno: 11. 1. 2023

Zaplacením kupní ceny byl dnes skupinou JTZE (J&T Zemědělství a Ekologie) dokončen proces nákupu společností spadajících pod Spearhead Czech a Spearhead Slovakia, které se tak po 15 letech vrací do domácích rukou. JTZE se zároveň stává dvojkou na českém zemědělském trhu z pohledu velikosti obhospodařované půdy.

J&T Zemědělství a Ekologie dokončila akvizici společností Spearhead v Čechách a na Slovensku, ilustrační foto.

Transakce, jejíž dokončení podléhalo souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, se týkala 10 zemědělských společností v České a Slovenské republice, které podnikají primárně v oblasti rostlinné a živočišné prvovýroby. Provozy v okolí Kardašovy Řečice, Jihlavy, Hradce Králové, Olomouce, slovenské Nitry a Nových Zámků zaměstnávají přes 300 lidí, pěstují 15 různých plodin a chovají mléčný i masný skot.

Spearhead Czech a Spearhead Slovakia významně rozšíří stávající portfolio zemědělských farem J&T, které pod vedením Dušana Palcra začalo vznikat v roce 2020. Touto akvizicí se rozšíří rozloha obhospodařované půdy původních podniků, které byly soustředěny převážně na Kolínsku a Klatovsku, na 37 tisíc hektarů. Tím se JTZE stává druhou největší zemědělskou skupinou v České republice. Ročně pak vyprodukuje mimo jiné 90 tisíc tun pšenice, čímž pokrývá průměrnou roční spotřebu pro 450 tisíc Čechů. Včetně nových akvizic skupina zaměstnává 450 lidí.

„Oblast zemědělství pro nás představuje dlouhodobou investici, mimo jiné i proto, že vnímáme její strategický význam v celoevropském kontextu. Skupina JTZE je výsledkem našeho přesvědčení o potenciálu českého a slovenského zemědělství. Díky tomu, že na zemědělském trhu už nějaký čas přímo působíme, jsme nyní mohli využít výjimečné příležitosti a významně rozšířit naše aktivity,“ říká k uzavřenému obchodu Dušan Palcr, předseda dozorčí rady JTZE a místopředseda představenstva J&T FINANCE GROUP.

Akvizice byla financována kombinací seniorních bankovních úvěrů a mezaninového financování, které poskytl fond J&T ARCH INVESTMENTS. Fond, který českým a slovenským kvalifikovaným investorům umožnuje investovat po boku rodin zakladatelů J&T, vstoupil tímto financováním do zemědělského sektoru. „Pro J&T ARCH je poskytnuté financování první krok v rámci budoucí větší spolupráce. Jednáme také o získaní podílu v JTZE,“ dodal k transakci Adam Tomis, člen investičního výboru J&T ARCH INVESTMENTS.