Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

AgXeed, thermalDRONES a Claas Saulgau zachraňují divokou zvěř během sečení pícnin

Zveřejněno: 15. 2. 2024

Firmy Claas, thermal DRONES a AgXeed spojily své odborné znalosti a vyvinuly společné rozhraní pro autonomní sečení, kde také pomáhají drony s hledáním zvěře na pozemku.

AgXeed, thermalDRONES a Claas Saulgau zachraňují divokou zvěř během sečení pícnin.

Drony s termovizními kamerami jsou nyní praktickým, spolehlivým a účinným prostředkem pro detekci volně žijících živočichů, jako jsou srnčata a ptáci hnízdící na zemi, krátce před sečením travních porostů. Systém zpravidla snímá živý obraz a hledá zdroj tepla. Když je takový zdroj zjištěn, vyhledávání se přeruší, aby pomocníci mohli zvířata přesunout do bezpečí nebo označit jejich polohu či hnízdiště.

Firmy Claas, thermal DRONES a AgXeed spojily své odborné znalosti a vyvinuly společné rozhraní pro autonomní sečení, při němž také pomáhají drony. Údaje o zdrojích tepla zjištěné během letu dronu jsou nejprve uloženy, poté zpracovány pomocí softwaru KI a přeneseny do nástroje pro plánování procesu spolu s příslušnými údaji o poloze GPS. Tento nástroj integruje data do systému plánování trasy, což umožňuje bezpečné navedení autonomního nosiče žacího stroje kolem míst výskytu volně žijících živočichů. Toto přesměrování je obzvláště užitečné v případech, kdy jsou ptáci hnízdící na zemi chráněni, a proto je nelze odstranit. Zemědělci mohou sledovat trasu stroje v přímém přenosu na svém chytrém telefonu, tabletu nebo počítači prostřednictvím portálu AgXeed. Použití autonomních žacích kombinací tak splňuje kombinované požadavky na vysoké plošné výkony a šetrné obhospodařování travních porostů.

Firmy Claas, thermal DRONES a AgXeed spojily své odborné znalosti a vyvinuly společné rozhraní pro autonomní sečení, při němž také pomáhají drony.
Firmy Claas, thermal DRONES a AgXeed spojily své odborné znalosti a vyvinuly společné rozhraní pro autonomní sečení, při němž také pomáhají drony.

Z této technologie však mohou těžit nejen autonomní polní roboti. Lze ji využít i u autonomních traktorů a vysoce automatizovaných traktorů a sklízecích strojů řízených po předem naplánovaných trasách operátorem – což z ní činí atraktivní řešení pro současné uživatele. Systém zajišťuje, že data POI o místech výskytu divoké zvěře jsou shromažďována pouze v rámci známých, předem určených hranic pole. Zemědělci mohou přenést hranice polí ze svého systému řízení farmy. Případně, pokud tato data nejsou k dispozici, může pilot dronu vyznačit hranice polí sám na své obrazovce.

Použití autonomních žacích kombinací splňuje kombinované požadavky na vysoké plošné výkony a šetrné obhospodařování travních porostů.
Použití autonomních žacích kombinací splňuje kombinované požadavky na vysoké plošné výkony a šetrné obhospodařování travních porostů.