Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Desetirotorový nesený obraceč Pöttinger HIT V 11100 v nové podobě

Zveřejněno: 31. 8. 2022

Firma Pöttinger v Rakousku představila nový desetirotorový nesený obraceč Pöttinger HIT V 11100 s průměrem rotorů 1,42 metru a pracovním záběrem 10,70 metru (podle DIN). Obraceč nalezne uplatnění na velkých farmách a je určen pro traktory o výkonu od 90 koní. Pohon obraceče je řešen kardanovou kloubovou hřídelí.

Firma Pöttinger v Rakousku představila nový desetirotorový nesený obraceč Pöttinger HIT V 11100.

Obraceč Pöttinger HIT V 11100 využívá osvědčený koncept lisovaných a profilovaných rotorů DYNATECH. Rotory disponují šesti zakřivenými rameny, které zajišťují rovnoměrné a vzdušné odkládání pokosu po celém záběru. Píce není zachycována na ramenech rotorů nebo na jiných částech obraceče. Jednotlivá ramena jsou vybavena dvojprsty s různou délkou. Nestejnoměrná délka prstů eliminuje znečištění sklízeného materiálu, zvyšuje životnost prstů a zlepšuje kvalitu rozhozu. Prsty disponují pojistkou proti ztrátě.

Nastavitelné rotory i kopírovací kolečka obraceče Pöttinger HIT V 11100

Sklon rotorů obraceče Pöttinger HIT V 11100 (o průměru 1,42 metru) je nastavitelný (bez nutnosti použití nářadí) v závislosti na druhu a délce pícnin. Rotory disponují robustní uzavřenou úhlovou převodovkou. Kloubové převody umožňují volnou pohyblivost všech rotorů, které se tak přizpůsobují povrchu pozemku. Aby byl zajištěn pohon všech rotorů v jakékoliv poloze, jsou použity jednoduché a dvojité klouby. Obraceč pracuje při otáčkách – 1000 ot/min.

Obraceč Pöttinger HIT V 11100 využívá osvědčený koncept lisovaných a profilovaných rotorů DYNATECH.
Obraceč Pöttinger HIT V 11100 využívá osvědčený koncept lisovaných a profilovaných rotorů DYNATECH.

Nový obraceč Pöttinger HIT V 11100 je vybaven kopírovacími kolečky. Pomocí šikmého nastavení všech kol může jet obraceč šikmo a neházet krmivo na sousední plochy či materiál. I na velkých svazích je tato funkce užitečná, protože zamezuje skluzu stroje. Kola lze nastavit na levou nebo pravou stranu pohodlně hydraulicky z kabiny traktoru. Na závěsu blízko prstů je připevněno čelní kopírovací kolečko MULTITAST, které vždy správně nastaví pracovní výšku prstů. Využití čelního kopírovacího kolečka rovněž chrání porost a prodlužuje životnost prstů. Kolečko MULTITAST nachází uplatnění především při nasazení obraceče na nerovných a svažitých pozemcích.

Těžiště obraceče Pöttinger HIT V 11100 je posunuto blízko k traktoru

Nový obraceč Pöttinger HIT V 11100 má kompaktní konstrukci s krátkým tříbodovým výkyvným závěsem, díky kterému je těžiště stroje posunuto blízko k traktoru. Toto řešení přichází vhod při práci na svazích, souvratích a během přepravy po silnici. Pro centrování obraceče po obou stranách disponuje obraceč již v základní výbavě vodicí dráhou v kombinaci s lineárním vedením a dvěma tlumicími vzpěrami. Vysoká středící síla hydraulických válců zajišťuje hladký chod deseti rotorů bez bočního výkyvu. Horizontální pohyby každého hydraulického válce absorbuje dusíkatý akumulátor a rázy tlumí přídavný pryžový tlumič.

Nový obraceč Pöttinger HIT V 11100 má kompaktní konstrukci s krátkým tříbodovým výkyvným závěsem, díky kterému je těžiště stroje posunuto blízko k traktoru.
Nový obraceč Pöttinger HIT V 11100 má kompaktní konstrukci s krátkým tříbodovým výkyvným závěsem, díky kterému je těžiště stroje posunuto blízko k traktoru.

Při zvedání stroje Pöttinger HIT V 11100 na souvrati se obraceč nejprve částečně vykývne (lineární vedení v drážkovém otvoru). V důsledku toho se dva hydraulické centrovací válce závěsu zasunou až do dorazové pozice. Při zvedání rotorů z pracovní polohy jsou rotory nejprve přestaveny do vodorovné polohy a následně zvednuty. Tím nedochází k zapichování prstů obraceče do půdy a znečištění píce.

Obraceč Pöttinger HIT V 11100 při skládání do přepravní polohy.
Obraceč Pöttinger HIT V 11100 při skládání do přepravní polohy.

Obraceč Pöttinger HIT V 11100 disponuje čelními ochrannými kryty, které slouží i pro zajištění stability stroje. Pro zvýšení odolnosti a životnosti celého stroje využívá obraceč příhradovou konstrukci, která vyztužuje šroubované tvarové trubky hlavního rámu. Obraceč se tak při práci nekroutí ani neláme.

Navzdory svým rozměrům je obraceč Pöttinger HIT V 11100 během přepravy kompaktní. V přepravní poloze jsou dva vnější rotory na každé straně otočeny o 180°. Na přání je k dispozici elektrický přepravní zámek. Výstražné tabulky s osvětlením jsou v základní výbavě obraceče. V parkovací poloze je obraceč pouze 3,40 metru vysoký a 2,99 metru široký, a tak zabírá velmi málo místa.