Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Fendt nadále vyvíjí elektrický traktor, nejnovějším modelem je Fendt e107 V Vario se speciálními pneumatikami

Zveřejněno: 11. 10. 2023

Fendt se vydává cestou elektrifikace za účelem snižování emisí a představuje akumulátorový, úzkorozchodný traktor Fendt e107 V Vario. Lehký a kompaktní traktor o výkonu 55 kW pracuje se systémem FendtONE. Fendt e107 V Vario je určen pro použití ve vinicích, sadech nebo v uzavřených prostorách, jako jsou skleníky.

Plně elektrický Fendt e107 V Vario.

Model Fendt e107 V Vario byl vyvinut pro použití ve vinicích, sadech, sklenících nebo také komunální sféře. Hnací ústrojí Fendt e107 V Vario se skládá z akumulátoru s elektromotorem a převodovky Fendt Vario. Výkonový rozsah se pohybuje od 68 – 90 koní, dle režimu jízdy (Eco, Dynamic a Dynamic+). Model je dostupný ve verzi Profi i Profi+.

Název prvního plně akumulátorového traktoru Fendt e107 V Vario je tvořen malým „e“ pro znázornění elektrického pohonu, číslicí 107 pro řadu Fendt e100 Vario o výkonu 75 koní (55 kW) a písmenem „V“ pro „vinici“, tedy úzkorozchodnou verzi. Akumulátor má kapacitu 100 kWh. To odpovídá provozní době cca 4 – 7 hodin například při sekání, mulčování nebo práci se zametačem. V energeticky náročných provozech s rosičem nebo přívěsem se provozní doba zkracuje.

Technické informace:

  • Akumulátor – 100 kWh kapacita baterie

  • Elektromotor – 75 koní (55 kW) jmenovitý výkon nebo 90 koní (66 kW) výkon s navýšením

  • Rychlost nabíjení – 22 kW AC/80 kW DC rychlonabíjení

Model Fendt e107 V Vario byl vyvinut pro použití ve vinicích, sadech, sklenících nebo také komunální sféře.
Model Fendt e107 V Vario byl vyvinut pro použití ve vinicích, sadech, sklenících nebo také komunální sféře.

Pracuje čistě a bez emisí

Mnoho farem a obcí si již vyrábí vlastní energii prostřednictvím fotovoltaiky, větrné energie nebo bioplynu. Tuto zelenou elektřinu lze použít k nabíjení plně elektrického traktoru Fendt e107 V Vario a provozovat jej tak s nulovými emisemi. Provozní náklady traktoru jsou výrazně sníženy, kromě toho se snižují i náklady na náhradní díly a servis. Například odpadá potřeba výměny motorového oleje.

Traktor Fendt e107 V Vario má vnější šířku od 1,07 metru a výšku 2,45 metru. Kombinace kompaktních rozměrů, převodovky Fendt Vario a bezemisního provozu umožňuje nejen provoz ve vinicích s úzkými řádky, ale umožňuje i vjezd do hal nebo skleníků. Dále lze elektrický traktor využít i v komunálním sektoru, například při údržbě cyklostezek.

Elektricky poháněný traktor Fendt e107 V Vario také pracuje tišeji než stroje s konvenčním dieselovým motorem. To zvyšuje pohodlí a prodlužuje provozní dobu v oblastech citlivých na hluk, jako jsou obytné oblasti nebo městské parky. E-traktor je schválen pro rychlost do 40 km/h a lze jej použít i pro přepravu na krátké vzdálenosti.

Rychlé a snadné dobíjení

Rychlonabíjecí zásuvky (supernabíječky) se zatím na farmách a v komunálním sektoru příliš neprosadily. Proto je elektrický Fendt e107 V Vario vybaven zásuvkou CCS2. To odpovídá automobilovému standardu. Zástrčka typu 2 umožňuje nabíjení střídavým proudem až do 22 kW. To lze nalézt na komerčně dostupných nástěnných boxech nebo veřejných nabíjecích stanicích. Stejně tak lze Fendt e107 V Vario nabíjet přes hojně používanou průmyslovou zásuvku 32 A v kombinaci s 22 kW mobilní nabíječkou. S tímto nabíjecím výkonem lze baterii plně nabít do 5 hodin. Rychlonabíjení s nabíjecím výkonem až 80 kW je možné přes zástrčku CCS. Baterie se nabije z 20 na 80 % kapacity za přibližně 45 minut a je co nejrychleji znovu připravena k použití.

Efektivní využití energie

Elektromotor oproti spalovacímu motoru dosahuje vyšší účinnosti, neboť dochází k výrazně menším ztrátám například přebytečným teplem. Poskytnutá energie je proto mnohem lépe využita. V souladu s přístupem udržitelného rozvoje má Fendt e107 V Vario četné funkce a technologie, které využívají dostupnou energii co nejefektivněji. Traktor je vybaven funkcí Start/Stop. To výrazně snižuje spotřebu energie a počet provozních hodin traktoru. Energie pro pohon traktoru se také získává rekuperací. Kromě toho jsou k dispozici tři provozní režimy – Eco, Dynamic a Dynamic+ – pro přizpůsobení spotřeby energie podle pracovní aplikace.

Jízdní režim Eco je vhodný zejména pro provozy s nízkou spotřebou energie, jako je například zimní údržba komunikací, zatímco Dynamic se používá pro energeticky náročnější operace, jako je ochrana plodin pomocí rosiče. Režim Dynamic+ poskytuje krátkodobě další energii navíc. Tento režim umožňuje na omezenou dobu dodatečný výkon během energeticky náročných operací, jako je například jízda do kopce.

Fendt e107 V Vario je díky tepelnému managementu vždy připraven k provozu

Kompaktní rozměry a technické vybavení plně elektrického traktoru Fendt e107 V Vario umožňuje jeho použití po celý rok. To znamená, že stroj lze používat v zimním provozu stejně jako ve vinicích nebo sadech nebo pro komunální práce, jako je zametání, mulčování nebo sekání. Tepelný management zajišťuje, že baterie je vždy provozována při optimální teplotě, bez ohledu na roční období nebo počasí. To chrání baterii a prodlužuje její životnost.

Tepelný management lze aktivovat pomocí časovače. To znamená, že stroj Fendt e107 V Vario má již při zahájení práce provozní teplotu a je ihned k dispozici jeho maximální výkon. Do tepelného managementu je integrován zcela nově vyvinutý energeticky úsporný koncept ventilátoru s funkcí reverzace.

Akumulátor traktoru Fendt e107 V Vario má kapacitu 100 kWh. To odpovídá provozní době cca 4 – 7 hodin například při sekání, mulčování nebo práci se zametačem. V energeticky náročných provozech s rosičem nebo přívěsem se provozní doba zkracuje.
Akumulátor traktoru Fendt e107 V Vario má kapacitu 100 kWh. To odpovídá provozní době cca 4 – 7 hodin například při sekání, mulčování nebo práci se zametačem. V energeticky náročných provozech s rosičem nebo přívěsem se provozní doba zkracuje.

Kompatibilní s veškerým běžným přípojným nářadím

Při vývoji traktoru Fendt e107 V Vario byl kladen důraz na faktory udržitelnosti a praktičnosti. Farmy a obce proto mohou s tímto traktorem nadále využívat své stávající nářadí.

K dispozici je klasický tříbodový závěs a až 6 nezávislých hydraulických okruhů uprostřed, stejně jako 4 hydraulické okruhy vzadu. Pro hydraulické spoje jsou k dispozici volitelné ploché spojky s těsněním, které zabraňují jakémukoli úniku a tím i znečištění oleje. Kromě toho je možné použití biohydraulického oleje. Nářadí lze jako obvykle ovládat také pomocí předního nebo zadního vývodového hřídele.

Funkce ISOBUS umožňuje provoz kompatibilního nářadí prostřednictvím terminálu Fendt a ovládacích prvků FendtONE.

Fendt e107 V Vario se pyšní prostornou kabinou

Osvědčená komfortní kabina kombinuje bezpečnost práce s nejlepším výhledem, komfortem a ergonomií. 4sloupková kabina traktoru Fendt e107 V Vario nabízí dostatek místa pro hlavu a velké dveře usnadňují nastupování. Výfukové potrubí není u e-traktoru potřeba a zajišťuje tak ještě lepší výhled do všech stran.

Kabinu traktoru Fendt e107 V Vario lze předehřát díky tepelnému managementu. Vyhřívaná podlahová rohož a vyhřívaná sedadla zvyšují pracovní komfort při nízkých teplotách, zatímco vyhřívání předních a zadních oken zajišťuje optimální výhled i za sněhu a mrazu. Na léto má traktor standardně automatickou klimatizaci.

Kabina traktoru Fendt e107 V Vario v základní výbavě splňuje všechny standardy kabiny s kategorií ochrany 2, ale filtrační systém lze upgradovat i na kategorii ochrany 4 s ochranou proti prachu, kapalným hnojivům a jejich výparům. Filtrace vzduchu v kabině pro třídu ochrany 4 je volitelně k dispozici. To znamená, že plně elektrický traktor Fendt e107 V Vario splňuje všechny požadavky na ochranu rostlin a řidič je bezpečně chráněn.

Funkce ISOBUS umožňuje provoz kompatibilního nářadí prostřednictvím terminálu Fendt a ovládacích prvků FendtONE.
Funkce ISOBUS umožňuje provoz kompatibilního nářadí prostřednictvím terminálu Fendt a ovládacích prvků FendtONE.

Systém FendtONE s novými aktualizacemi

Bateriový elektrický traktor Fendt e107 V Vario vyžaduje neustálé aktualizace systému FendtONE, aby byly systémy, senzory a softwarová řešení neustále aktuální. Tímto způsobem zůstává stroj výkonný a moderní.

FendtONE kombinuje řešení precizního zemědělství a správy farem pro použití v terénu i v kanceláři. Standardem FendtONE je multifunkční joystick a 10" digitální displej a 12" terminál ve stropnici. Volitelně doplňuje výbavu 3L joystick. Inteligentní funkce, jako je naváděcí systém Fendt Guide, automatický Fendt Section Control nebo použití Fendt Variable Rate Control, se zobrazují podle potřeby v terminálu.

Poprvé je možné stroj připojit k telemetrickému systému Fendt. Informace z centrálního telemetrického systému se zobrazují ve FendtONE mimo palubu stroje. To umožňuje uživatelům číst data stroje, jako je jeho poloha nebo využití stroje, rychlost, pracovní doba anebo příští servisní interval. V systému FendtONE mohou uživatelé také vidět konkrétní hodnoty pro elektrický traktor, jako je aktuální stav baterie a nabíjecí výkon. Tato data se pak zobrazí v přidružené aplikaci prohlížeče. Mechanizátor tak má vždy přehled o strojích a může v případě potřeby plánovat zakázky.

E-traktor Fendt e107 V Vario je standardně vybaven pneumatikami 280/70 R16 pro přední nápravu a 380/70 R24 pro zadní nápravu.
E-traktor Fendt e107 V Vario je standardně vybaven pneumatikami 280/70 R16 pro přední nápravu a 380/70 R24 pro zadní nápravu.

Speciálně vyvinuté pneumatiky pro Fendt e107 V Vario

E-traktor Fendt e107 V Vario je standardně vybaven pneumatikami 280/70 R16 pro přední nápravu a 380/70 R24 pro zadní nápravu.

Fendt a Trelleborg společně vyvinuli pneumatiku TM1 Eco Power speciálně pro tuto sérii elektrických strojů. Při vývoji byl kladen důraz na souhru mezi výkonem a energetickou účinností a více než 60 % materiálů pochází z obnovitelných zdrojů. Pneumatiky se vyznačují obzvláště nízkým valivým odporem, aby byly energeticky úsporné a prodloužily tak životnost baterie. Kromě toho je zde optimální trakce, stabilita a jízdní komfort na různých površích, stejně jako samočistící běhoun pro zemědělské aplikace na polích.

Fendt e107 V Vario lze objednat ihned po veletrhu Agritechnica 2023 a bude se vyrábět v továrně na traktory v Marktoberdorfu od 4. čtvrtletí roku 2024. Stroje jsou zpočátku dostupné pro trhy v Německu, Norsku a Nizozemsku. Dostupnost se bude postupně rozšiřovat v závislosti na infrastruktuře v regionech.