Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Loadix – první autonomní zemědělský nakladač na světě

Zveřejněno: 15. 3. 2023

Startup ManuRob, dceřiná společnost skupiny M-extend, představila robota Loadix, který je schopen automatizovat opakující se úkony v chovu hospodářských zvířat.

Loadix – první autonomní zemědělský nakladač na světě.

Po čtyřech letech práce představil startup ManuRob ze skupiny M-extend poprvé prototyp manipulačního robota, který je určen k autonomnímu provádění časově náročných, opakujících se každodenních úkonů s nízkou přidanou hodnotou. Jedná se o operace spojené s manipulací s organickými látkami na farmách s hospodářskými zvířaty. To znamená krmení zvířat, úklid chodeb, zametání dvora apod.

Loadix dokáže identifikovat různé organické materiály, se kterými je třeba manipulovat. Jeho trasu je možné naprogramovat z chytrého telefonu a sledovat jeho činnost v reálném čase. Může také měnit příslušenství mezi dvěma úkoly. Jedná se o zcela elektrický stroj, který zajišťuje tichý provoz, ale také respektuje životní prostředí. V souladu s tímto přístupem používá elektrický pohon s baterií, která nevyžaduje kobalt. Akumulátor byl navržen tak, aby byl plně nabit za méně než 4 hodiny.

Vozidlo ManuRob Loadix je určeno pro nepřetržitý provoz a je vybaveno také antikolizními senzory a inteligentním brzdovým systémem. Je také velmi kompaktní a obratný díky dvěma řízeným nápravám. Pro zajištění přesné lokalizace v interiéru i exteriéru je stroj vybaven několika lokalizačními systémy (GPS RTK, INS, Lidar).