Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Na Dni společnosti STAGRA se prezentovala technika Horsch

Zveřejněno: 15. 11. 2023

Dne 26. října 2023 se v Řepicích u Strakonic uskutečnil Den společnosti STAGRA. Na poli nedaleko střediska na návštěvníky čekala ukázka techniky Horsch.

Samojízdný postřikovač Horsch Leeb 6.300 PT.

Návštěvníky přivítali zástupci společnosti STAGRA Ing. Tereza Kašparová, Ing. Karel Dvořák a vedoucí střediska Jaroslav Alexa. Zakladatel společnosti Ing. Karel Dvořák návštěvníky seznámil s aktuálními obchodními výsledky a oficiálně oznámil otevření nového střediska v Chodové Plané, kde je k dispozici servis a sklad náhradních dílů. Poté Ing. Vratislav Malina ze společnosti Horsch prostřednictvím své prezentace představil přednosti secího stroje Horsch Focus. Návštěvníci se následně přesunuli na nedaleké pole, kde Jaroslav Alexa představil vystavené stroje značky Horsch. Každý návštěvník měl možnost vidět, jakou práci daný stroj vykonal na pozemku s kukuřičným strništěm.

Jako první byl prezentován čtyřmetrový diskový podmítač Horsch Joker 4 CT, jehož disky uložené ve dvou řadách (pod úhlem 17°) mají průměr 520 mm. Jde o jednoduchý a lehký podmítač pro mělkou podmítku do 10 až 12 cm. Stroj Horsch Joker 4 CT je tak vhodný pro rychlou podmítku strniště ihned po sklizni. Podmítač lze použít i pro předseťovou přípravu půdy. Za disky se nachází jednoduchý pěch, prezentovaný model měl typ RingFlex. Jaroslav Alexa u všech strojů Horsch, které mají diskovou sekci, vyzdvihl robustní uložení disků. Prezentován byl také větší tažený model Horsch Joker 6 RT s přední smykovou lištou, diskovou sekcí a dvouřadým zadním pěchem. Jeho disky měly menší průměr, takže ještě lépe zvládají půdu rozdrobit a urovnat.

Návštěvníky přivítali zástupci společnosti STAGRA Ing. Tereza Kašparová, Ing. Karel Dvořák a vedoucí střediska Jaroslav Alexa.
Návštěvníky přivítali zástupci společnosti STAGRA Ing. Tereza Kašparová, Ing. Karel Dvořák a vedoucí střediska Jaroslav Alexa.

Vedle podmítačů stála nejvybavenější verze stroje pro mělké zpracování půdy (5 až 6 cm) Horsch Finer 7 SL. Disponoval dvěma opěrnými koly vpředu, radličkovou sekcí, packer válcem a dvěma řadami prutů. Stroj je složen ze čtyř řad křídlových radliček opatřených karbidovou úpravou, jež prodlužuje jejich životnost. Rozestupy mezi jednotlivými řadami (50 cm) a radličkami (22 cm) navíc poukazují na fakt, že se radličky překrývají. Radličky drží správnou pracovní pozici i při zpracování půdy v celém jejím profilu, a to i v tvrdých podmínkách. Přesné hloubkové vedení a zpracování půdy v přímém směru bez ujíždění stroje při práci na svahu zajišťují opěrné body před i za segmentem radliček. Kola lze v případě potřeby nahradit i packer válcem. Tato varianta je ideálním nástrojem ke zpracování půdy před setím. Naopak, když zemědělec potřebuje likvidovat plevel (vytáhnout jej na povrch a nechat uschnout), má možnost demontovat packer válec a instalovat opět opěrná kola.

Jako první byl prezentován čtyřmetrový diskový podmítač Horsch Joker 4 CT, jehož disky uložené ve dvou řadách (pod úhlem 17°) mají průměr 520 mm.
Jako první byl prezentován čtyřmetrový diskový podmítač Horsch Joker 4 CT, jehož disky uložené ve dvou řadách (pod úhlem 17°) mají průměr 520 mm.

Představena byla také novinka v podobě univerzálního kypřiče Horsch Fortis 7 AS. Kypřič disponuje čtyřřadým uspořádáním slupic pro urovnání půdního profilu a intenzivním promícháním a zpracováním velkého množství organické hmoty. Je možné jej osadit nejrůznějšími variantami pracovních orgánů a zadních válců. Kypřič je osazen středovým podvozkem pro plynulou a bezpečnou jízdu na komunikacích a za účelem možnosti otáčení na souvrati. Kypřič je určen pro traktory o výkonu od 400 koní.

Nejvybavenější verze stroje pro mělké zpracování půdy (5 až 6 cm) Horsch Finer 7 SL.
Nejvybavenější verze stroje pro mělké zpracování půdy (5 až 6 cm) Horsch Finer 7 SL.

Návštěvníkům se prakticky předvedl hloubkový kypřič Horsch Tiger 4 MT se dvěma řadami disků, dvěma řadami radliček a zadními pěchy. Tento kypřič je možné použít na všech typech půd a poradí si i s posklizňovými zbytky. Hluboké kypření provádí do hloubky 35 cm. Pracovní hloubka talířů a radliček je nezávisle nastavitelná.

Představena byla také novinka v podobě univerzálního kypřiče Horsch Fortis 7 AS.
Představena byla také novinka v podobě univerzálního kypřiče Horsch Fortis 7 AS.
Návštěvníkům se prakticky předvedl hloubkový kypřič Horsch Tiger 4 MT.
Návštěvníkům se prakticky předvedl hloubkový kypřič Horsch Tiger 4 MT.

Secí stroje Horsch

Jak už bylo naznačeno v úvodu článku, hlavním tématem Dne společnosti STAGRA byl secí stroj Horsch Focus. Toho zastupoval model Horsch Focus 4 TD. Jeho největší výhodou je, že provede 4 pracovní operace během jednoho přejezdu: podrývání do hloubky 35 cm, hnojení, setí a aplikaci mikrogranulátu. Secí stroj Horsch Focus 4 TD byl osazen dvoukomorovým zásobníkem a zařízením MiniDrill, dohromady tak měl 3 zásobníky. Segment secího stroje pro zpracování půdy a setí je složen z radliček, pneumatikového pěchu a secích botek. Radličky slouží k urovnávání nebo drobení půdy a vpravují hnojivo do přesně definovaného depa v půdě. Kypří půdu také v pásech před osivem a přitom vyčesávají posklizňové zbytky ze seťového lůžka a z kořenové zóny v půdě. Při hloubce kypření 35 cm, kdy dochází k odstranění utužené vrstvy půdy i většiny rostlinných zbytků v kořenové zóně, jsou pro řepku vytvářeny ideální růstové podmínky. Radličky lze hydraulicky nastavovat i z kabiny.

Secí stroj Horsch Focus 4 TD.
Secí stroj Horsch Focus 4 TD.

Dalším prezentovaným secím strojem byl Horsch Avatar 6.16 SD. Jeho zásobník má kapacitu 5 000 litrů a je vyráběn výhradně ve dvoukomorovém provedení. Součástí výbavy stroje může být zařízení MiniDrill G&F o objemu cca 400 litrů. Plní funkci třetího zásobníku pro osivo/hnojivo. Vývody z tohoto zařízení lze vést přímo do secí botky, případně hnojivo aplikovat plošně na povrch půdy. Secí stroj Horsch Avatar umožňuje provádět výsev plodin s různou roztečí řádků. Když provádí výsev všechny secí botky, rozteč činí 16,7 cm. Pro výsev řepky může uživatel zvolit tzv. selektivní vedení, díky němuž vzroste rozteč na 33,4 cm. Výsevní botky jsou na sobě nezávislé a uživatel je schopen regulovat dávku osiva směřujícího do botek. Různé druhy osiv je tak možné set do různých hloubek při jednom přejezdu. Secí stroj využívá jednokotoučové výsevní botky. Ty sdílí komponenty s botkami, jež využívá přesný secí stroj Horsch Maestro. Botka je bezúdržbová. Maximální přítlak botky činí 350 kg. Za zmínku zde stojí systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli.

Horsch Avatar 6.16 SD.
Horsch Avatar 6.16 SD.

Na akci nemohl chybět ani secí stroj Horsch Pronto 6DC. Tento univerzální secí stroj je schopen precizního uložení osiva a hnojiva do půdy, navíc se vyznačuje vysokou efektivitou spojenou s vysokou pracovní rychlostí (až 20 km/h). Secí stroj využívá dvě řady disků o průměru 460 mm. Tyto disky, které pracují do hloubky 10 cm, mají za úkol domíchání a otevření půdy. Za diskovou sekcí se nachází kolový (pneumatikový) pěch a za ním secí botky s roztečí 15 cm. Za každou pneumatikou pěchu se nachází dvě secí botky. Dělený zásobník umožňuje během setí přihnojovat nebo provádět výsev meziplodiny. Výsevní ústrojí lze pro každou část zásobníku nastavit zvlášť, možné je dokonce volit i rozdílné výsevní válečky.

Na akci nemohl chybět ani secí stroj Horsch Pronto 6DC.
Na akci nemohl chybět ani secí stroj Horsch Pronto 6DC.

Dalším představeným secím strojem byl Horsch Maestro 8 CX primárně určený pro přesné setí širokořádkových plodin. Je možné jej vybavit dvěma druhy dávkovačů: Horsch AirVac (podtlakový) a Horsch AirSpeed (přetlakový). Dávkovač pracující s přetlakem dosahuje díky vysoké pracovní rychlosti (až 15 km/h) vysoké efektivity setí. Zrno je ve vysoké rychlosti nastřelováno do řádku a následně pomocí zamačkávacího kolečka zapravováno do půdy. Naproti tomu u podtlakového dávkovače zrno padá svojí vlastní vahou spádovou trubicí do půdy, což usnadňuje výsev za vlhčích podmínek a umožňuje větší variabilitu při jednocení zrn.

Horsch Maestro 8 CX primárně určený pro přesné setí širokořádkových plodin.
Horsch Maestro 8 CX primárně určený pro přesné setí širokořádkových plodin.

Na závěr se návštěvníkům prakticky předvedl samojízdný postřikovač Horsch Leeb 6.300 PT. Jeho postřikovací ramena jsou řízena prostřednictvím systému BoomControl. Nejpokročilejší provedení BoomControl PROPlus dokáže ramena (a dílčí záběry) nezávisle na sobě naklonit, čímž je zajištěno dokonalé kopírování terénu a držení ramen na nastavené výšce. Systém ke své činnosti využívá senzory a gyroskop sledující polohu postřikovače. Zjištěné informace přebírá výpočetní technika umístěná ve středu ramen. Hydraulická nebo pneumatická pístnice pak pohybuje s ramenem. Pomocí ovladačů lze individuálně aktivovat/deaktivovat jednotlivé funkce stroje a trysky. Čerpadlo o výkonu 1 000 l/min zajišťuje rychlé naplnění nádrže postřikovače.