Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nejen pneumatiky, ale i systémy, robotika a světla. Continental představuje novinky

Zveřejněno: 26. 3. 2024

Pod heslem "Naše chytré zemědělství. Pro vaši úrodu zítřka" představila technologická společnost Continental na veletrhu Agritechnica 2023 perspektivní produktová řešení pro zemědělský průmysl. Patří mezi ně produkty a řešení, jako jsou systémy založené na umělé inteligenci, řešení autonomních mobilních robotů, senzory a technologie pneumatik, které zajišťují větší udržitelnost, bezpečnost a efektivitu na farmě, ve skleníku i na poli.

Stánek společnosti Continental na veletrhu Agritechnica 2023.

Společnost Continental svými řešeními pro chytré zemědělství umožní zvýšení produktivity v zemědělství. Nejvýznamnějšími produkty během veletrhu jsou nový systém kontroly plevele bez herbicidů, robotické řešení pro skleníky, verze Lite systému ContiConnect – digitálního systému monitorování pneumatik – systém prostorového zobrazení ProViu 360 a pracovní světla NightViu.

Systém kontroly plevelů slibuje trvalé zvýšení produktivity

Společnost Continental opět přináší inovace do zemědělství prostřednictvím svého nového systému Weed Control System. Toto udržitelné řešení ekologicky a s vysokou přesností detekuje a odstraňuje plevel. Systém je založen na technologii optických senzorů, podporované umělou inteligencí (AI), která pomáhá přesně detekovat plevel a likvidovat jej vařící vodou. Systém pro kontrolu plevele navrhla a zkonstruovala společnost Continental Engineering Services (CES), která se specializuje na poskytování vývojových služeb pro technologické společnosti z různých odvětví.

Robotika: modulární koncepce pro různé druhy nářadí

Mobilní roboti vstupují do zemědělského průmyslu. Na veletrhu Agritechnica 2023 Continental představil robotické řešení pro skleníky. Řešení je založeno na modulární koncepci sestávající z autonomní robotické platformy jako nosiče pro různé nářadí, které plní úkoly, jako je ošetření ultrafialovým světlem (UVC), selektivní sklizeň nebo průzkumné činnosti. Díky modulárnímu a vícenásobně kompatibilnímu přístupu lze autonomní platformu používat s různými nástroji, aby se optimalizovalo celkové využití zdrojů a podpořil autonomní provoz 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Společnost Continental spolupracuje se společností Octiva na uvedení řešení na trh do konce roku 2024.

Robot Continental může nést různé nářadí.
Robot Continental může nést různé nářadí.

Technologicky vyspělé pneumatiky

Kromě toho společnost Continental představila své nejvýznamnější pneumatiky. Při vývoji svých zemědělských pneumatik věnuje Continental zvláštní pozornost ochraně půdy, úspoře paliva, odolnosti proti prořezání/poškození a trvanlivosti, což vede k optimalizaci celkových nákladů na vlastnictví. Návštěvníci se mohli seznámit s pneumatikami Continental VF TractorMaster a Continental VF TractorMaster Hybrid s jedinečným dezénem. Pneumatika Continental VF TractorMaster Hybrid má navíc uvnitř senzor pro digitální monitorování pneumatik pomocí systému ContiConnect. Společnost Continental nyní nabízí verzi Lite ContiConnect, která umožní nahlédnout do výhod technologie propojených pneumatik. Systém digitální správy pneumatik umožňuje přístup k údajům o pneumatikách, jako je teplota a tlak v pneumatikách, prostřednictvím mobilního zařízení, například chytrého telefonu. Verze Lite je zdarma. Předpokladem je snímač s podporou Bluetooth uvnitř pneumatiky.

Continental na veletrhu prezentoval své nejznámější pneumatiky.
Continental na veletrhu prezentoval své nejznámější pneumatiky.

Pohled na traktor z ptačí perspektivy

Inovativní systém prostorového pohledu ProViu 360 snímá obraz pomocí čtyř kamer s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) a rozlišením 1,3 megapixelu a kombinuje jej pomocí složitého algoritmu, aby vytvořil dokonalý pohled na vozidlo z ptačí perspektivy. Navíc jeho další funkce, které byly speciálně navrženy pro použití v náročných podmínkách zemědělství (detekce chodců, asistent čisté kamery a průhledný podvozek), stanovují nové standardy pro kamerové systémy s prostorovým pohledem. Platforma ProViu 360 byla nedávno oceněna oficiální pečetí Německé zemědělské společnosti (DLG) a shledána vhodnou pro použití v náročných podmínkách, s jakými se setkáváme například v zemědělství.

Lepší viditelnost, větší bezpečnost a efektivita s pracovními světly NightViu

Stejnou schvalovací pečeť získala i pracovní světla NightViu společnosti Continental, která díky homogennímu osvětlení automobilové kvality speciálně navrženému pro zemědělské aplikace zajišťují lepší viditelnost i větší bezpečnost a efektivitu při sklizni. Tato světla LED se vyznačují přibližně 100 lumeny na watt a vyšší světelnou účinností ve srovnání s jinými světly LED nabízenými pro zemědělství. Dodávají se s možnostmi světelného toku od 1 500 do 4 500 lumenů a světelnými paprsky pokrývajícími širokou škálu světelných scénářů a tvarů paprsků.

Continental vyrábí i řemeny.
Continental vyrábí i řemeny.