Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Nová generace traktorů Claas Xerion 12 přijíždí: kompletní přehled toho, co nového nabízí

Zveřejněno: 8. 8. 2023

Claas rozšiřuje svou řadu traktorů Xerion o dva nové modely: Claas Xerion 12.590 a Claas Xerion 12.650. Poslední jmenovaný je největším traktorem, jaký kdy Claas vyrobil. S maximálním výkonem až 653 koní a točivým momentem až 3 100 Nm je také nejvýkonnějším traktorem s pohonem všech kol a plynulou převodovkou na trhu. Pyšní se také největší kabinou v daném segmentu. Traktory jsou dostupné v kolovém nebo pásovém provedení. Pásové jednotky si již Claas vyrábí svépomocí.

Špičkové osvětlení traktoru Claas Xerion 12 s až 22 LED světlomety poskytuje světelný tok 53 400 lm pro osvětlení pracovního prostoru v okruhu 360°.

První model systémového vozidla představila firma Claas v roce 1993. Standardně byl vybaven pohonem všech kol a všechna kola měl stejně velká. Kabina byla umístěna uprostřed a umožňovala umístění nástavby nad zadní nápravou. Claas se tím odvážil do oblasti, kde už ztroskotali jiní. Až v roce 1997 se na trhu objevily první modely s označením Claas Xerion 2500 a 3000. V průběhu let se traktory Claas Xerion rozdělily do tří provedení: jako Trac s kabinou situovanou uprostřed, jako Trac VC rovněž s kabinou na středu, ale ještě s možností otáčení a konečně jako Saddle Trac, který měl kabinu umístěnou úplně vpředu nad motorem, čímž vznikl větší prostor pro nesené nástavby. Od roku 2019 je Claas Xerion dostupný jak v kolovém, tak pásovém provedení. Minulý rok Claas oslavil 25. výročí sériové výroby limitovanou edicí traktorů Claas Xerion ve speciálním zbarvení.

Traktory Claas Xerion se během let začaly uplatňovat při mnoha pracovních činnostech. Lze je spatřit ve spojení nejen s pluhy, kypřiči, podmítači, ale i cisternami, rozmetadly, lisy, žacími stroji a štěpkovači. Uplatnění také nachází při rozhrnování hmoty v silážních žlabech.

Claas nedávno představil novou generaci traktorů Claas Xerion řady 12 zastoupenou dvěma modely Claas Xerion 12.590 a 12.650 v provedení Trac (kolové provedení) a Terra-Trac (pásové provedení). Tyto dva modely se řadí nad současné modely Claas Xerion 4200 – 5000. Poznáte je podle nového designu, který v průběhu let převezmou všechny ostatní traktory značky Claas.

Nová generace traktoru Claas Xerion 12 je věrná osvědčené koncepci. Nadále využívá vysoce pružný středový rám a šroubované příčníky rámu zvyšující pevnost.
Nová generace traktoru Claas Xerion 12 je věrná osvědčené koncepci. Nadále využívá vysoce pružný středový rám a šroubované příčníky rámu zvyšující pevnost.

Světová premiéra proběhla v Severní Americe, protože se jedná o nejdůležitější odbytiště traktorů tohoto typu. Významnými trhy jsou také Kazachstán, Austrálie, Jižní Amerika a jižní Afrika. Evropským novinářům se nový Claas Xerion představil o den později nedaleko německého Harsewinkelu, kde se vyrábí. Mezi nejvýznamnější evropské odběratele traktorů Claas Xerion se řadí mimo jiné Česká republika zastoupená společností AGRALL zemědělská technika.

Vývoj nového traktoru Claas Xerion 12 trval 6 let. Zahájení vývoje předcházel důkladný průzkum mezi zemědělci. Až po průzkumu byly vytvořeny specifikace nového traktoru. Vyšlo také najevo, že zemědělci požadují jak kolové, tak pásové provedení traktoru. V roce 2020 bylo zahájeno testování prvního funkčního prototypu. V tomto roce také vznikly první funkční vzorky pásových jednotek trojúhelníkového tvaru vlastní výroby. Prototypy podstoupily důkladné testování po celém světě.

Nová generace Claas Xerion 12 je věrná osvědčené koncepci. Nadále využívá vysoce pružný středový rám a šroubované příčníky rámu zvyšující pevnost. Koncepce však byla upravena tak, aby snesla vyšší výkon motoru, vyšší hmotnost stroje a větší šířku pásových jednotek.

Claas Xerion 12 s motorem o výkonu až 653 koní

Výkon oběma modelům Claas Xerion 12 dodává motor Mercedes-Benz s konceptem nízkých otáček. Jde konkrétně o šestiválcový motor OM473 LA o zdvihovém objemu 15,6 litru, který známe z řezaček Claas Jaguar a sklízecích mlátiček Claas Lexion. Motor kombinuje obrovský točivý moment s nízkou spotřebou paliva a nízkými náklady na údržbu. Model Claas Xerion 12.590 nabízí výkon 585 koní od 1 600 ot/min a model Claas Xerion 12.650 až 653 koní. Podle výrobce dosahuje Claas Xerion 12 ve srovnání s jinými koncepcemi traktorů v této výkonové třídě o 8 až 10 % nižší spotřeby paliva.

Prostor s chladiči lze vyčistit stisknutím tlačítka pomocí hydraulického reverzibilního ventilátoru. Všimněte si dvou kastlíků s úložným prostorem.
Prostor s chladiči lze vyčistit stisknutím tlačítka pomocí hydraulického reverzibilního ventilátoru. Všimněte si dvou kastlíků s úložným prostorem.

Motor disponuje turbodmychadlem s obtokovým ventilem. Ten odklání výfukové plyny od turbíny turbodmychadla v systému spalovacího motoru. Reguluje maximální plnicí tlak a poskytuje výkon i při nízkých otáčkách motoru a zároveň maximální účinnost při plném i částečném zatížení motoru. Díky tomu je maximální točivý moment 3 100 Nm u modelu Claas Xerion 12.650 k dispozici již při 1 300 ot/min. Volnoběžné otáčky jsou nastaveny na nízkých 650 ot/min.

Interval výměny oleje je nastaven na 1 000 provozních hodin. U tohoto motoru není potřeba každý den kontrolovat hladinu oleje. Olejové měrky jsou minulostí. Nahradil je ukazatel hladiny na terminálu Claas Cebis. Tento terminál vydává tři úrovně upozornění pro provádění údržby nebo oprav na traktoru. Systém následného zpracování výfukových plynů je bezúdržbový. Společně s výfukovým systémem je plně integrován do pravé strany podvozku pod kabinou.

Chladiče motoru, převodovky, hydrauliky a náprav jsou velkoryse dimenzovány pro maximální účinnost a umístěny tak, aby k nim byl snadný přístup. Prostor s chladiči lze vyčistit stisknutím tlačítka pomocí hydraulického reverzibilního ventilátoru. Palivová nádrž má objem 1 400 litrů, přičemž nádrže na AdBlue pojmou 90 litrů. Díky centrálnímu umístění palivové nádrže se rozložení hmotnosti traktoru během pracovního dne nemění s klesající hladinou paliva.

Systém následného zpracování výfukových plynů je bezúdržbový. Společně s výfukovým systémem je plně integrován do pravé strany podvozku pod kabinou.
Systém následného zpracování výfukových plynů je bezúdržbový. Společně s výfukovým systémem je plně integrován do pravé strany podvozku pod kabinou.

Claas Xerion 12 s maximální rychlostí až 50 km/h

Motor spolupracuje s plynulou převodovkou Cmatic (ZF Eccom 6.0) nejnovější generace, která je při rozjezdech a zpomalování šetrná k připojeným strojům. Claas Xerion 12 poskytuje plný točivý moment motoru již od minimální rychlosti 0,05 km/h. Lineární hnací ústrojí zajišťuje, že výkon motoru dosáhne náprav a vývodového hřídele přímou cestou. Řaditelné uzávěrky diferenciálů zajišťují optimální tok síly. Ovládání probíhá jednoduše a pohodlně přes plynový pedál nebo multifunkční ovládací páku. Při práci na poli nebo při konstantním počtu otáček vývodového hřídele se sama přizpůsobí pojezdová rychlost.

Převodovka disponuje čtyřmi automaticky volenými jízdními rozsahy a nepřetržitě přenáší výkon na obě nápravy traktoru. Hmotnost traktoru je rozdělena v poměru 50:50, takže je zajištěn účinný přenos výkonu a zároveň ochrana půdy bez ohledu na úhel natočení volantu. Plná trakce je k dispozici i při práci v kopcovitém terénu nebo při překonávání překážek. Claas Xerion 12 Terra Trac dosahuje maximální rychlosti 40 km/h při efektivních 1 400 ot/min. Kolová verze Trac diposnuje maximální rychlostí 50 km/h, což je v této výkonnostní třídě unikátní.

Koncepce nízkých otáček motoru (2.0) umožňuje také využívat hydraulickou soustavu se třemi čerpadly pracujícími s průtokem až 537 l/min při 1 900 ot/min, což v současné době žádný jiný traktor na trhu neposkytuje. To znamená, že i největší pneumatické secí stroje s trvale vysokou potřebou oleje mohou být provozovány ještě efektivněji při výrazně snížených otáčkách motoru. Jednotlivé průtoky v hydraulické soustavě lze sledovat na terminálu Claas Cebis.

Volitelný zadní závěs traktoru Claas Xerion 12 dokáže bez námahy zvednout až 13,6 tuny.
Volitelný zadní závěs traktoru Claas Xerion 12 dokáže bez námahy zvednout až 13,6 tuny.

Všechny traktory Claas Xerion dostanou asistenční systém Cemos

Všechny modely traktorů Claas Xerion (včetně řady 12) převzaly od standardních kolových traktorů řady Claas Arion a Claas Axion samoučící se asistenční systém Cemos. Na základě zvoleného nářadí a zamýšleného použití traktoru Xerion na poli navrhuje Cemos obsluze už na farmě nutná přídavná závaží a optimální tlak v pneumatikách. Dynamicky se učící systém sbírá další naměřené hodnoty během práce a přizpůsobuje své návrhy dalšímu použití. Integrovaná databáze znalostí systému Cemos vysvětluje základní nastavení nářadí krok za krokem s ilustrovanými pokyny. Cemos funguje i během pracovní činnosti – kontroluje všechna základní nastavení a předkládá návrhy cílů „výkonu“ a „účinnosti“, které může obsluha přijmout, nebo odmítnout. Po každé změně nastavení a po zkušební jízdě Cemos signalizuje, zda a jak se zlepšil plošný výkon a spotřeba paliva.

Součástí systému je i nástroj pro ochranu půdy umožňující ještě více se zaměřit na ochranu půdy během správného nastavování traktoru. Vypočítává a vizualizuje riziko škodlivého utužení půdy. V systému Claas Cemos jsou algoritmy kombinovány s aktuálními dostupnými parametry, jako je typ a stav půdy, pracovní hloubka během zpracování půdy, stav pole (neobdělávané, mělké nebo hluboké zpracování půdy), typ připojené závěsné techniky, pneumatik, závaží apod. Na základě informací získaných systémem Cemos (např. statické a dynamické zatížení nápravy traktoru) je vypočítáno riziko zhutnění zvlášť pro tři vrstvy půdy. Na základě tohoto vyhodnocení může systém Cemos poskytnout obsluze další doporučení pro optimalizaci hmotnosti traktoru a optimalizaci tlaku v pneumatikách tak, aby zbytečně nedocházelo při jízdě po poli k poškozování půdy.

Vrcholný model Claas Xerion 12.650 váží 25,4 tuny, hmotnost lze zvýšit až na 32 tun. Pro dotížení slouží modulární závaží.
Vrcholný model Claas Xerion 12.650 váží 25,4 tuny, hmotnost lze zvýšit až na 32 tun. Pro dotížení slouží modulární závaží.

Claas Cemos je dostupný pro modely Claas Xerion 4200, 4500 a 5000 modelového roku 2024. Systémem lze dodatečně vybavit i stávající stroje s terminálem Cebis (aktualizace softwaru).

Největší kabina v segmentu nejvýkonnějších traktorů

Kabina nového traktoru Claas Xerion 12 byla v přední části prodloužena o 27 cm. Podle výrobce tak jde o největší kabinu v segmentu prémiových traktorů. Kabina disponuje čtyřbodovým odpružením pro tlumení nárazů a tlumení valivých pohybů. Kromě toho byla kabina co nejvíce oddělena od podvozku, aby se výrazně snížil dopad hluku a vibrací z hnacího ústrojí a podvozku na obsluhu.

Opěrky pro nohy lze z výroby namontovat za sloupek řízení a na pravý A-sloupek. Sedadlo obsluhy je k dispozici ve třech verzích se standardním čalouněním nebo volitelným vysoce kvalitním bavlněným či koženým čalouněním a lze jej otočit o 40°, aby měla obsluha výhled na připojené nářadí.

Kabina nového traktoru Claas Xerionu 12 byla v přední části prodloužena o 27 cm. Uživatelsky přívětivé ovládání nabízí systém Cebis a multifunkční ovládací páka Cmotion. Uvnitř nalezneme luxusní natáčecí sedadlo řidiče i spolujezdce s integrovanou ledničkou.
Kabina nového traktoru Claas Xerionu 12 byla v přední části prodloužena o 27 cm. Uživatelsky přívětivé ovládání nabízí systém Cebis a multifunkční ovládací páka Cmotion. Uvnitř nalezneme luxusní natáčecí sedadlo řidiče i spolujezdce s integrovanou ledničkou.

Funkce traktoru a připojeného nářadí se ovládají prostřednictvím ergonomické loketní opěrky s multifunkční ovládací pákou Cmotion a dotykového terminálu Cebis. Poprvé má Claas standardizovanou koncepci ovládání pro všechny traktory Claas o výkonu od 125 do 653 koní, počínaje modelem Claas Arion 500.

Traktory Claas Xerion 12 je možné vybavit automatickým řízením pomocí GPS PILOT s různými korekčními signály, on-line i off-line správy úloh a aplikací pro precizní zemědělství s funkcí Section Control a Variable Rates Application (variabilní dávkování). Pomocí zaznamenaných nebo importovaných hranic pole lze vypočítat a uložit linie A-B a vrstevnice pro různé oblasti a úseky pole. Tato funkce zjednodušuje práci na polích nepravidelného tvaru, protože kromě hlavního pracovního směru lze jako referenční linie uložit i několik souvratí a zaoblených hranic pole. Všechny důležité údaje se zobrazují na 12palcovém terminálu Claas Cemis 1200. Prostřednictvím Claas connect je možné různé údaje přenášet do terminálu vzdáleně.

Pásové jednotky vlastní výroby Claas

Zatímco první verze pásového traktoru Claas Xerion z roku 2019 disponovala čtyřmi pásovými jednotkami firmy Zuidberg, nové modely Claas Xerion 12 již disponují pásovými jednotkami Terra Trac 400 s integrovaným systémem tlumení od firmy Claas. Dostupné jsou v šířkách 762 nebo 914 mm. Claas při vývoji zúročil 25 let zkušeností ve výrobě pásových jednotek Terra Trac pro sklízecí mlátičky a jiné samojízdné stroje. Jde o první pásové jednotky trojúhelníkového tvaru firmy Claas. Vyrábí se v německém Paderbornu. Kolové provedení traktoru Claas Xerion 12 lze obout do pneumatik o rozměru od 710/70 R42 do 800/70 R42. Díky pneumatikám o výšce 2,15 metru má Claas Xerion 12 obrovskou styčnou plochu, která nemá v této třídě traktorů konkurenci.

Pásové provedení traktoru Claas Xerion 12 s užšími pásy se vejde do přepravní šířky 3 metry a je tedy určené pro evropské trhy. Provedení s dvoumontážemi kol je určené pro Ameriku a Austrálii.
Pásové provedení traktoru Claas Xerion 12 s užšími pásy se vejde do přepravní šířky 3 metry a je tedy určené pro evropské trhy. Provedení s dvoumontážemi kol je určené pro Ameriku a Austrálii.

Kolový model traktoru Claas Xerion 12 je k dostání výhradně s dvoumontážemi kol a je tedy pro svoji celkovou přepravní šířku dostupný pouze na trzích mimo Evropu. Pásové provedení traktoru s užšími pásy se vejde do přepravní šířky tři metry a je tedy určené pro evropské trhy.

Dostupné je klasické řízení čtyř kol se současným řízením přední a zadní nápravy. Funkce Dynamic Steering snižuje počet otáček volantu potřebných pro natočení kol do plného rejdu.

Česká premiéra nového traktoru Claas Xerion 12 se uskuteční na Dni zemědělce v Kámeni ve dnech 13. – 14. září 2023.

Kompletní technické údaje traktorů Claas Xerion 12
Kompletní technické údaje traktorů Claas Xerion 12