Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Nový sklízecí adaptér Krone XDisc 710 pro efektivnější a pohodlnější sklizeň

Zveřejněno: 13. 9. 2024

S modelem Krone XDisc 710 uvádí Krone na trh nový sklízecí adaptér, který reaguje na potřeby moderního zemědělství a zvyšuje efektivitu a komfort při práci. Kromě kukuřice se v zemědělství stále více prosazují další, často velmi výnosné energetické plodiny. Tyto plodiny, které slouží jako substrát pro bioplynové stanice a krmivo pro zvířata, vyžadují při sklizni optimální kvalitu, a to zejména při použití stále výkonnějších řezaček. Nový Krone XDisc 710 zvládá všechny tyto výzvy díky řadě technických úprav a svému pracovnímu záběru 7,1 metru, což je zlepšení oproti 6,2 metru, které nabízí stále dostupný model Krone XDisc 620.

Nový sklízecí adaptér Krone XDisc 710 pro efektivnější a pohodlnější sklizeň.

Perfektní řez s osvědčenou technologií

Žací lišta nového modelu Krone XDisc 710 vychází z technologie žacích strojů Krone EasyCut, která je již používána v modelu Krone XDisc 620. Díky perfektnímu překrývání drah nožů, které zajišťuje systém SmartCut, dosáhnete vždy optimální kvality řezu bez pruhů. Systém SafeCut navíc zvedne žací disk v případě krátkodobého přetížení cizími předměty, čímž se zabrání jeho kontaktu se sousedními žacími disky a předejde se poškození pohonu. Žací lišta je vybavena integrovanými noži pro rychlou výměnu.

V modelu Krone XDisc 710 jsou dvě tyto žací lišty pevně spojeny a poháněny centrální vstupní převodovkou s univerzálními hřídelemi, přičemž každý hřídel je poháněn pravotočivou převodovkou pro třecí spojení. I při vysokém průtoku zajišťuje žací jednotka velmi rovnoměrný řez, což je klíčový faktor pro optimální kvalitu sečení.

Pohon je navržen pro vysoký vstupní výkon, a proto pohon žací lišty nevyžaduje žádnou přetěžovací spojku, což zvyšuje spolehlivost a snižuje prostoje. Pohon šnekového dopravníku je zabezpečen hvězdicovou ráčnovou spojkou integrovanou v převodovce, která se vyznačuje dlouhou životností.

Sklízecí adaptér Krone XDisc 710 s integrovaným transportním podvozkem je vybaven jednou nápravou na pravé straně adaptace u žacího adaptéru. Na levé přední straně stroje je oj s skládacím podpěrným zvedákem.
Sklízecí adaptér Krone XDisc 710 s integrovaným transportním podvozkem je vybaven jednou nápravou na pravé straně adaptace u žacího adaptéru. Na levé přední straně stroje je oj s skládacím podpěrným zvedákem.

Čisté řezy za všech podmínek

Pro čisté řezy za všech podmínek lze snadno upravit několik parametrů: Tlak na ložiska lze plynule nastavit z kabiny řezačky. Nastavení výšky řezu bez použití nástrojů se provádí pomocí centrálně nastavitelné kluzné patky. Pokud je třeba upravit také úhel řezu, lze to provést pomocí třísměrného nastavitelného vzoru otvorů na obloukovém podpěře.

Nižší požadavky na výkon na 1 metr pracovní šířky

S velkým průměrem 900 mm je podávací šnek navržen pro vysoký průtok. Rychlost šnekového dopravníku lze optimálně přizpůsobit rychlosti příjmu řezačky ve třech stupních, v závislosti na délce řezu plodiny. Základní výšku šnekového dopravníku lze navíc manuálně nastavit ve třech stupních pomocí excentrů, aby se umožnil průchod plodiny. Volně pohyblivý šnekový dopravník se také snadno zvedne v případě objemných plodin.

Ve spolupráci s jednotkou přítlačného válce to zajišťuje rovnoměrný tok plodin. Dokonalá spolupráce žací lišty, šnekového dopravníku a jednotky přítlačného válce výrazně snižuje rychlostní špičky v pohonu. To přináší působivé výhody: Nižší požadavky na výkon na 1 metr pracovní šířky a úsporu až 10 % nafty (litry na tunu) s přibližně o 20 % vyšším průtokem (tun za hodinu) ve srovnání s modelem Krone XDisc 620.

Integrovaný transportní podvozek pro minimální časy úprav

Volitelný integrovaný transportní podvozek, dostupný výhradně pro řezačku Krone BiG X, nahrazuje dodatečně potřebný transportní podvozek a představuje velmi praktické, časově úsporné a jedinečné řešení. Odstraní potřebu odkládání a zajišťování žacího adaptéru na samostatný transportní vozík a výrazně zkracuje časy přechodu. Není také třeba hledat vhodné parkovací místo pro transportní vozík před zahájením sklizně a nedochází ke ztrátám času kvůli složitému manévrování, zejména když je prostor omezený.

Sklízecí adaptér Krone XDisc 710 s integrovaným transportním podvozkem je vybaven jednou nápravou na pravé straně adaptace u žacího adaptéru. Na levé přední straně stroje je oj s skládacím podpěrným zvedákem. Po připojení hydraulického systému a zvednutí adaptéru může řidič ovládat oj a nápravu přímo z kabiny. Pro použití na poli jsou obě součásti běhounu hydraulicky sklopeny za žací adaptér tak, aby nebránily ve výhledu na pracovní oblast.

Pro přepravu po veřejných komunikacích jednoduše řidič otočí běhoun a oj zpět do přepravní polohy, položí sklízecí adaptér Krone XDisc 710 na zem a poté jej připojí k tažnému spojení řezačky.

Díky světelnému systému trvale integrovanému do žacího adaptéru Krone XDisc 710 může být žací jednotka bezpečně přepravována po silnici v souladu se zákonem.

Žací lišta nového modelu Krone XDisc 710 vychází z technologie žacích strojů Krone EasyCut, která je již používána v modelu Krone XDisc 620.
Žací lišta nového modelu Krone XDisc 710 vychází z technologie žacích strojů Krone EasyCut, která je již používána v modelu Krone XDisc 620.

Jednoduchá a pohodlná údržba

Nejen časy úprav, ale i časy údržby byly zkráceny. Údržbové úkony lze provádět bez připojení žacího adaptéru Krone XDisc 710 k řezačce. Stačí vyklopit ochranný plášť pro snadnou a rychlou výměnu nožů díky rychloupínací přezce.

Pohonový řetěz šnekového dopravníku je aktivně mazaný. To pomáhá udržet úsilí na údržbu sklízecího adaptéru na minimu a zároveň zvyšuje životnost pohonového řetězu.

Nový sklízecí adaptér Krone XDisc 710 umožňuje využít obrovský potenciál výkonných řezaček ještě efektivněji pro sklizeň vysoce výnosných energetických plodin. To je umožněno optimalizovaným tokem plodin z hlediska průtoku a kvality sečení, stejně jako komfortními možnostmi nastavení na stroji. Volitelný integrovaný transportní podvozek zvyšuje pozitivní účinky na efektivně využívané pracovní hodiny díky zkrácení času úprav.