Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Oblíbený kloubový nakladač Weidemann má novou podobu. Weidemann 1260 LP s nízkou konstrukční výškou a nízkým těžištěm

Zveřejněno: 2. 12. 2021

Označení LP u strojů Weidemann znamená „Low Position“. Toto označení má ve firmě už dlouhou tradici a znamená, že kolový nakladač Weidemann má nízkou konstrukční výšku a nízké těžiště stroje. S těmito vlastnostmi lze projet světlou výškou nižší než 2 m, aniž by bylo nutné sklopit ochrannou střechu řidiče. Kromě toho tento klasický model tím získává možnost pohodlného nástupu a vyšší stabilitu, čímž se stává neporazitelným při manipulaci s těžkými břemeny, například velkými balíky.

U nového modelu Weidemann 1260LP se společnost Weidemann rozhodla pro jinou koncepci pohonu.

Jde o přednosti, které společnost Weidemann důsledně zachovala při zásadním přepracování úspěšného nakladače Weidemann Hoftrac 1240 LP na nový typ Weidemann 1260 LP.

Kromě toho byl kolový nakladač Weidemann 1260 LP zásadně změněn, a tím ještě optimalizován v mnoha bodech pro různé možnosti aplikace:

  • Se svým výkonem 18,4 kW / 25 KS nakladač Weidemann 1260LP splňuje stupeň V podle emisní normy, a přitom se obejde bez dodatečné úpravy výfukových plynů.
  • Oproti předchozímu modelu se mohla zvýšit sklopná zátěž o 18 % a v závislosti na výbavě se pohybuje v rozmezí od 800 do 1100 kg (rovná paletová vidlice).
  • Optimalizace úhlu řízení a zadního převisu dokonce vedla k dalšímu zvýšení ovladatelnosti typu Weidemann Hoftrac.
  • Firma Weidemann nabízí vhodnou kinematiku u všech svých strojů. V modelu Weidemann 1260LP je zabudována P-kinematika, která zaujme přesným paralelním vedením v celém rozsahu zdvihu. Standardní verze nakladače má výšku zdvihu 2,50 m v bodě otáčení lžíce. Volitelně jsou k dispozici dvě přídavná nakládací ramena s výškou 2,70 m nebo 2,90 m. V případě potřeby je lze použít k dosažení větší výšky zdvihu, aniž byste museli přecházet na další větší stroj.
  • Společnost Weidemann zcela nově projektovala kabinu řidiče se zadním sklem ve standardní výbavě. Díky výrazně zvětšenému prostoru získává řidič pohodlné pracovní prostředí. Vynikající výhled do všech stran umožňuje bezpečnou a efektivní práci se strojem.
  • Zploštělý středový tunel umožňuje analogicky zvýšit komfort a bezpečnost řidiče.
  • Intuitivní a efektivní práci umožňuje také nový interiér s koncepcí ovládaní založenou na orientaci podle barev a ergonomicky uspořádaný displej.
  • Osvětlení nakladače Weidemann 1260 LP může být přizpůsobeno různým požadavkům. V standardní verzi se vpředu nachází dva diodové pracovní světlomety vpředu a jeden vzadu (1000 lumenů). Volitelně se také můžete rozhodnout pro balíček světlometů s 2000 lumeny i osvětlení podle německé vyhlášky o homologaci pro silniční provoz (halogen) a otočný maják (diody).
  • S volitelným tlumením nakládacího ramene lze výrazně zvýšit jízdní komfort při jízdě po silnici.
  • Díky volitelné 13kolíkové zásuvce umožňuje Weidemann 1260LP ještě vyšší všestrannost v kombinaci s různými přídavnými zařízeními.

Direct Wheel Drive – silná a efektivní koncepce pohonu

Weidemann Hoftrac je obvykle poháněn buď hydrostatickým pohonem s kloubovou hřídelí, rozdělovací převodovkou a nápravami nebo hydraulickým / hydrostatickým pohonem z olejových motorů na nápravách. U nového modelu Weidemann 1260LP se společnost Weidemann rozhodla pro jinou koncepci pohonu. V případě koncepce Direct Wheel Drive (dwDrive) jsou 4 motory v nábojích kol zabudovány přímo na kolech. To znamená, že každé kolo má vlastní motor, který ho pohání přímo a jednotlivě. Motory v nábojích kol jsou poháněny hnacím hydraulickým čerpadlem, takže nedochází k mechanickým ztrátám. Motory v nábojích kol jsou také chráněny proti tlakovým špičkám vysokotlakou ochranou. Sání mezi motory v nábojích kol také zabraňuje chodu vnějších motorů nasucho v zatáčkách.

V případě koncepce Direct Wheel Drive (dwDrive) jsou 4 motory v nábojích kol zabudovány přímo na kolech.
V případě koncepce Direct Wheel Drive (dwDrive) jsou 4 motory v nábojích kol zabudovány přímo na kolech.

Pohon dwDrive poskytuje následující výhody:

  • Zvýšení efektivity díky čistě hydraulickému pohonu.
  • Výborná akcelerace, tím i obratnost při jízdě.
  • Bez ztráty výkonu kvůli nápravám nebo převodovkám.
  • Vyšší světlá výška stroje oproti kloubové hřídeli a pohonu přes nápravy.
  • Vysoký tah díky přímému pohonu kol.
  • Plynule nastavitelná rychlost v rozpětí 0 – 20 km/h.
  • Kombinovaný pedál brzdění a krokového pojezdu.
  • Elektrická parkovací brzda.
  • Bezúdržbová hydraulická lamelová brzda.

Navíc díky nízké provozní hmotnosti 2 100 kg a kompaktním rozměrům lze Weidemann 1260 LP snadno přepravovat na přívěsu do 3,5 t, tím ho dopravit bez problémů na různá pracoviště. Díky přepracování a nové výbavě modelu Weidemann 1260LP vznikl obratný, agilní a výkonný stroj, který stanoví nový standard v této velikostní třídě.