Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Polní den Horsch prakticky předvedl nejnovější trendy ve zpracování půdy, setí a aplikaci přípravků

Zveřejněno: 26. 7. 2024

Na konci června se nedaleko Polné na Vysočině uskutečnil Polní den společnosti Horsch, který byl oslavou 40 let inovací v zemědělství. Celorepublikový polní den pořádala společnost HORSCH ve spolupráci s obchodními partnery LUKROM, STAGRA a PEKASS, zastupující společnost Horsch v regionech po celé České republice.

Polní den Horsch prakticky předvedl nejnovější trendy ve zpracování půdy, setí a aplikaci přípravků.

Po úvodním přivítání stovky návštěvníků z řad zemědělců a příznivců strojů s logem firmy Horsch představili regionální manažeři Filip Balderman a Radek Divila novinky ze sortimentu výrobce. Poté následovala přednáška zakladatelů společnosti Michaela Horsche a Thea Leeba.

Kromě bohatého občerstvení na návštěvníky čekala tematicky připravená stanoviště, kde se prakticky představila nejrůznější technika. Nechyběla ani prohlídka polních pokusů kukuřice, při níž si mohli návštěvníci v praxi ověřit nejrůznější způsoby setí kukuřice a ukládání hnojiva do půdy (o tom bude pojednávat samostatný článek).

Technika na zpracování půdy Horsch

Jednou z představených novinek byl 12,5m diskový podmítač Horsch Joker 12RT. Stroj je určen pro zemědělce, kteří potřebují vpředu podmítače nožový válec nebo smykovou lištu (crossbar) a dvouřadý válec Roll Pack vzadu. Předvedený model měl ve výbavě nožový válec zajišťující řez napříč směrem jízdy. Nože opřené o hřídel snižují riziko zlomení na minimum. Tandemový podvozek podmítače a otočné uložení pěchu s podvozkem zaručují bezpečnou a pohodlnou silniční přepravu s přepravní šířkou 3 m a výškou 4 m. Do přepravní polohy se diskové sekce sklápí směrem dozadu. Hmotnost stroje činí 16,5 t. Tato hmotnost přichází vhod v případě zpracování strniště ihned po sklizni plodiny, kdy většinou panuje velké sucho. Díky značné hmotnosti se disky lépe dostanou do půdy. Část stroje s disky je rozdělena do segmentů, přičemž prostřední segment vede tandemový podvozek a ostatní segmenty opěrná kola umístěná po stranách. Jakmile stroj přijede na souvrať, velké prostřední pístnice se roztáhnou, podvozek se zvedne a stroj se otočí po zadním válci. Díky své délce nemusí jezdit ob jízdu. Horsch Joker 12RT může být vybaven buď ozubenými disky, nebo disky CoverCrush. Zubaté disky o průměru 52 cm nebo 58 cm je možné použít flexibilně.

12,5m diskový podmítač Horsch Joker 12RT.
12,5m diskový podmítač Horsch Joker 12RT.

Po něm následoval radličkový kypřič Horsch Cruiser 9 XL s pracovním záběrem 9 m. Určen je na mělké a středně hluboké zpracování půdy. Je ideální pro zpracování strniště s optimálním rozdělením slámy po sklizni. Nachází využití během přípravy půdy před setím, a to i v oraništi. Kypřič Horsch Cruiser 9 XL 6 řad radliček. Díky tomu dobře míchá a rozděluje materiál a je tak předurčen pro podmítku strniště i přípravu půdy pro setí v maximální pracovní hloubce 15 cm. Rozteč radliček 17 cm zajišťuje optimální míchací poměr a drobení půdy. Předvedený stroj byl ve verzi se systémem kopírování (je vybaven středovým kolem). Krajní části stroje se tak mohou vychýlit o 2° dolů a neomezeně nahoru. Přední část stroje je možné vybavit až devíti opěrnými koly. Umožňují ideální kopírování terénu a zaručují optimální vedení hloubky. Novinkou jsou slupice FlexGrip se zvýšenou uvolňovací silou 180 kg. Jde o reakci na požadavky zemědělců poptávající stroj schopný provádět jarní předseťovou přípravu a regulovat plevel. Na tuto práci se právě hodí zmíněná slupice, která při práci radličku stabilizuje. Radlička během této činnosti nemůže mít stranový pohyb. Slupice lze podle potřeby osadit čtyřmi různými variantami radliček. Na výběr jsou radličky o šířce 5 cm, 8 cm a 10 cm s tvrdokovovou vrstvou nebo bez ní. Nové radličkové křídlo o šířce 24 cm zaručuje celoplošný řez. Tato křídla jsou rovněž k dispozici s tvrdokovovou vrstvou i bez ní. Pro optimální využití tažné síly a její přenesení na půdu je Horsch Cruiser 9 XL vybaven plně integrovaným posilovačem trakční síly. Ten při práci trvale přitlačuje 1 200 kg na zadní nápravu traktoru. Aktivuje se jednoduše stlačením řídicí jednotky pro zvedání a spouštění – bez dalších řídicích jednotek nebo pístnic.

Radličkový kypřič Horsch Cruiser 9 XL.
Radličkový kypřič Horsch Cruiser 9 XL.

Dalším z předvedených radličkových kypřičů byl Horsch Fortis 6 AS určený pro zpracování půdy od 4 do 30 cm. Uživatel si může volit typ pěchu, ale také se rozhodnout, zda má být pěch pevně spojený s rámem nebo má být hydraulicky předpjatý. „U předpjaté varianty se část hmotnosti může přenášet z předního válce pěchu na zadní, čímž se dá v lehkých půdách zabránit zapadnutí stroje. To je skutečná výhra především u kombinací pěchů, které kombinují hluboké zpětné utužení s mělkým konečným zpracováním. Aby bylo v takovémto velkém pracovním rozsahu zajištěno rovnoměrné urovnání půdy, byla prodloužena násada radliček u čtvrté řady. Před urovnávacími talíři se tak nachází stále ještě dostatečně kyprá zemina a zákazníci mohou dosáhnout optimálního výsledku. Rozteč radliček 27 cm je ideální pro mělké zpracování půdy a celoplošný řez ve všech podmínkách použití, rovněž ale zohledňuje požadovanou lehkost tahu při hlubokém zpracování půdy,“ uvádí Horsch. Zákazník může vybírat mezi jednoduchými a dvojitými předními opěrnými koly. Hloubka se dá nastavit buď pomocí ověřeného klipového systému, nebo plně hydraulicky z kabiny. Jako téměř všechny modely kypřičů je i Fortis vybaven integrovaným posilovačem tažné síly, který na zadní nápravu tahače přenáší až 1,2 tuny a tím efektivně brání prokluzu.

Radličkový kypřič Horsch Fortis 6 AS.
Radličkový kypřič Horsch Fortis 6 AS.

Návštěvníkům se prakticky předvedl i hloubkový kypřič Horsch Tiger 3 MT se dvěma řadami disků, dvěma řadami radliček a zadním pěchem. Tento kypřič je možné použít na všech typech půd a poradí si i s posklizňovými zbytky. Hluboké kypření provádí do hloubky 35 cm. Pracovní hloubka talířů a radliček je nezávisle nastavitelná.

Hloubkový kypřič Horsch Tiger 3 MT.
Hloubkový kypřič Horsch Tiger 3 MT.

Secí stroje Horsch

Další část předvádění patřila secím strojům. Jako první mezi přihlížející vyjel secí stroj Horsch Versa 6 SW. Horsch přichází s novým konceptem zásobníku, za něhož se dá připojit různé pracovní nářadí. Na polním dni se představila varianta Horsch Versa 6 SW s připojenými šestimetrovými rotačními branami. Jelikož hmotnost bran činí 6 t, cílem konstruktérů bylo brány umístit co nejblíže k podvozku stroje. Stroj proto využívá široká kola, která hmotnost bran rozloží. Rotační brány se mohou jednoduše odpojit pomocí dvou kolíků. Namísto rotačních bran lze namontovat třetí bod pro zavěšení například secího stroje Horsch Maestro, Horsch Taro, Horsch Sprinter SL či Horsch Avatar SL. Secí vůz je k dispozici jako jednokomorová nebo dvoukomorová varianta zásobníku. Dvoukomorový zásobník má objem 5 000 l s rozdělením 60:40, jednokomorový zásobník má objem 4 000 l. Dmychadlo s volitelným chladičem oleje je integrováno přímo do zásobníku. Volitelný chladič oleje je ideálním řešením při použití minerálních hnojiv, protože nasávaný vzduch je ohřátý o několik stupňů a zabraňuje tak ulpívání a hrudkování hnojiva při setí za vlhkých podmínek. Secí stroj může být provozován s různými variantami předních válců tak, aby například odpovídaly rozteči řádků 75 cm (v případě používání secího stroje Horsch Maestro). Válec lze umístit vpředu i vzadu za účelem zakládání porostu i v náročných podmínkách na podzim. V praxi to funguje tak, že přední válec rozloží váhu stroje na celý pracovní záběr, rotační brány připraví seťové lůžko, druhý válec za rotačními branami se postará o zpětné utužení a výsev provede secí botka TurboDisc. Rozteč řádků lze zvolit 12,5 nebo 15 cm. Secí stroj umí přenést až 2 tuny hmotnosti rotačních bran na přední válec, půda je pak méně utužená.

Secí stroj Horsch Versa 6 SW.
Secí stroj Horsch Versa 6 SW.

Při předvádění nemohla chybět ani nová generace secího stroje Horsch Pronto 7 DC. Stroj má ve srovnání s předchůdcem pracovní záběr 7,2 m z důvodu navyšujícího se trendu pořizování postřikovačů se záběrem 36 m. Secí stroj tvoří kolejové řádky symetricky prostředním přejezdem bez složitých rytmů. Díky speciální konstrukci rámu má secí stroj Horsch Pronto 7 DC nízkou „prázdnou hmotnost“ a není tak k jeho provozu zapotřebí příliš výkonný traktor, což zaručí příznivý vliv na spotřebu paliva. Horsch Pronto 7 DC má téměř stejnou hmotnost jako šestimetrová varianta. Může jej tedy tahat stejně výkonný traktor. Inovovaný secí stroj je vybaven novou generací zásobníku, v jehož horní části – pod šedým, snadno odnímatelným krytem – se nově nachází integrovaný ventilátor. Výhodou vyššího umístění je, že do dávkovacího a rozvodného systému se nedostanou téměř žádné nečistoty a prach. Na zásobníku se nově nachází i lepší osvětlení (LED WorkLight Pro). Vylepšen byl rovněž způsob otevírání zásobníku. K dispozici jsou dva druhy zásobníků: jednokomorový a dvoukomorový. V rámci jejich nové koncepce byl přitom vylepšen také proces kalibrace. Každý secí stroj musí být před zahájením setí nastaven podle typu osiva tak, aby byl dosažen očekávaný hektarový výsevek. Spodní segment pod zásobníkem lze nyní jednoduše odejmout a namísto něj vložit vak. Vak pro odvážení osiva je precizně umístěn pod dávkovačem, díky čemuž lze výsevek nastavit rychleji a precizněji. Horsch Pronto 7 DC lze navíc doplnit zařízením MiniDrill, tedy malým tlakovým zásobníkem. Ten plní v případě dvoukomorového zásobníku funkci třetího zásobníku. Secí stroj je možné vybavit novou lehkou secí botkou ParaDisc s paralelogramem pro pracovní rychlosti 15 až 18 km/h. Vyvinuta byla do regionů s těžkými kamenitými podmínkami. Horsch také k secímu stroji nabízí systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Příslušný senzor je umístěn na zamačkávací rolně.

Secí stroj Horsch Pronto 7 DC.
Secí stroj Horsch Pronto 7 DC.

Dalším předvedeným secím strojem byl Horsch Avatar 12.25 SD. Navzdory pracovnímu záběru dvanáct metrů má secí stroj velmi kompaktní přepravní rozměry. Disponuje vlastní nápravou s velkými koly a velkým hlavním zásobníkem, za nímž je umístěna secí lišta. Vhodná volba pneumatik umožní práci bez poškození půdy. Secí lišta Horsch Avatar 12.25 SD je na svých koncích opatřena dvojitými opěrnými koly pro optimální kopírování terénu. Secí stroj je osazen zásobníkem o objemu 6 500 l, přičemž zemědělec může volit i zásobník rozdělený na dvě části. V takovém případě je celková kapacita zásobníku rozložena v poměru 60:40. Pokud by ani to nestačilo (třeba v případě setí řepky) jako volitelná výbava, je k dispozici přídavný zásobník MiniDrill G&F o objemu 400 litrů. Používá se často pro osivo řepky nebo jiných jemných semen a také pro granuláty. Secí lišta je opatřena secími botkami SingleDisc s roztečemi 25 cm (jednořadé uspořádání). Secí botky umožňují provést výsev do nezpracované půdy, do mulče, konvenčně zpracované půdy, vzrostlých meziplodin, kamenitých půd a velmi těžkých jílovitých půd. Uzavírání seťových drážek zajišťují zamačkávací kola v ocelovém nebo gumovém provedení (s možností nastavení úhlu). O fixaci osiva v seťové drážce se starají zachytávací kola v každém řádku, uložení osiva na dno seťové drážky pak zajišťuje zamačkávací prst nebo volitelné přítlačné kolo. Přítlak 350 kg (lze měnit) přenáší na secí botky silentbloky, v nichž jsou botky uloženy.

Horsch Avatar 12.25 SD.
Horsch Avatar 12.25 SD.

Posledním předvedeným secím strojem byl Horsch Focus 6TD , jehož hlavní pracovní část tvoří radličky sloužící pro hluboké kypření půdy a uložení hnojiva. Půdu zpracují do hloubky až 30 cm a dokážou uložit hnojivo ve dvou horizontech – na povrch, do hloubky nebo jako kombinaci obojího, což je výhodné právě při setí řepky. Zadní výsevní sekce stroje Horsch Focus 6TD může být v provedení s roztečí řádků 30 cm pro řepku nebo 15 cm pro obilniny. Předvedený stroj byl vybaven zadním tříbodovým závěsem, na kterém byl zavěšen secí stroj Horsch Maestro. Stroj lze nakonfigurovat tak, aby se uplatnil při zpracování půdy a setí metodou strip-till. Součástí výbavy stroje bylo i zařízení Horsch MiniDrill G&F o objemu cca 400 l. Plní funkci třetího zásobníku pro osivo. Díky němu je také možné při výsevu a aplikaci hnojiv oddělit fosfor od dusíku. Účinnost stroje při setí řepky se tak téměř zdvojnásobí.

Horsch Focus 6TD.
Horsch Focus 6TD.

Postřikovače Horsch

Následně jsme se přesunuli na stanoviště s postřikovači Horsch Leeb. Na taženém postřikovači byl prakticky prezentován rychlý a účinný systém čištění celého postřikovače včetně ramen. Předvedena byla i horká novinka, a sice Horsch Leeb 6.300 VT. Postřikovač má světlou výšku 1,3 m. Stroj se svými rozměry najde uplatnění tam, kde se pěstuje řepka, ale i na zeleninových farmách, kde je vyžadován úzký rozchod kol. Má nastavitelný rozchod kol od 1,8 do 2,4 m, takže je vhodný i pro podniky služeb. Nová kabina je k dostání ve dvou verzích – BASIC (vzduchem odpružená sedačka) a PRO (kožená sedačka, koberečky, více odkládacích míst). Může být u obou verzí pneumaticky odpružena na čtyřech bodech. Na předváděném stroji si bylo možné všimnout zařízení pro plnění postřikovače z přední části. Nyní je možné provádět plnění postřikovače zepředu i zboku současně. V přední části se totiž nachází kromě filtru i plnohodnotné ovládání čerpadla. Obě možnosti plnění lze dokonce kombinovat – nastaví se maximální hladina naplnění a stroj je schopen si nasávat ze dvou míst. V praxi se to dá využít při míchání – na jedné straně napouštět DAM a na druhé vodu.

Horsch Leeb 6.300 VT.
Horsch Leeb 6.300 VT.