Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Premiéra na Dni zemědělce v Kámeni: Tomáš Enge představí nový Claas Xerion 12.650

Zveřejněno: 8. 9. 2023

Výstava Den zemědělce proběhne ve dnech 13. a 14. září 2023 na polním letišti v obci Kámen. V rámci předvádění různých druhů zemědělské techniky se první den při práci na poli představí souprava složená z traktoru Claas Xerion 12.650 s kultivátorem technologie strip-till od firmy SLY a připojeným přesným secím strojem Väderstad Tempo V12.

Milan Jedlička

Česká republika bude ve dnech 13. a 14. září 2023 jednou z mála zemí, kde se bude široké veřejnosti prezentovat při práci nový pásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac. Stane se tak v rámci akce Den zemědělce – jde o celostátní kontraktační výstavu a předvádění zemědělské techniky, s ukázkami komunální, zahradní a lesní techniky.

Traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac bude obsluhovat český automobilový závodník Tomáš Enge! Souprava bude k vidění při práci ve středu 13. 9. 2023, kdy se bude program týkat manipulátorů a pásového zpracování půdy. Na výstavní ploše s technikou značky Claas bude k vidění formou statické ukázky oba dva dny.

Tomáš Enge je český automobilový závodník, první a doposud jediný český pilot Formule 1. Je synem dalšího úspěšného českého automobilového závodníka Břetislava Engeho a bratrem závodnice Lucie Engové. V roce 2001 závodil ve třech závodech za tým Prost. 10. prosince 1999 jako první Čech testoval vůz formule 1.

Nová generace traktoru Claas Xerion 12 je věrná osvědčené koncepci. Nadále využívá vysoce pružný středový rám a šroubované příčníky rámu zvyšující pevnost. Koncepce však byla upravena tak, aby snesla vyšší výkon motoru, vyšší hmotnost stroje a větší šířku pásových jednotek.

Traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac bude obsluhovat český automobilový závodník Tomáš Enge!
Traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac bude obsluhovat český automobilový závodník Tomáš Enge!

Výkon traktoru dodává motor Mercedes-Benz s konceptem nízkých otáček. Jde konkrétně o šestiválcový motor OM473 LA o zdvihovém objemu 15,6 litru. Motor kombinuje obrovský točivý moment s nízkou spotřebou paliva a nízkými náklady na údržbu. Model traktoru Claas Xerion 12.650 nabízí výkon až 653 koní. Motor spolupracuje s plynulou převodovkou Cmatic (ZF Eccom 6.0) nejnovější generace, která je při rozjezdech a zpomalování šetrná k připojeným strojům.

Kabina nového traktoru Claas Xerion 12 byla v přední části prodloužena o 27 cm. Podle výrobce tak jde o největší kabinu v segmentu prémiových traktorů. Funkce traktoru a připojeného nářadí se ovládají prostřednictvím ergonomické loketní opěrky s multifunkční ovládací pákou Cmotion a dotykového terminálu Cebis. Traktor disponuje pásovými jednotkami Terra Trac 400 s integrovaným systémem tlumení od firmy Claas.