Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Sběrací vozy Krone RX a ZX přichází s nově vyvinutým řezacím ústrojím OptiGrass

Zveřejněno: 25. 8. 2023

Nové dvouúčelové sběrací vozy Krone RX a Krone ZX se prezentují svěžím vzhledem a výrazně modernizovanou technologií řezacího ústrojí OptiGrass.

Vozy Krone RX a Krone ZX přichází s nově vyvinutým řezacím ústrojím OptiGrass.

Nejen největší model sběracího vozu Krone ZX s ložnými objemy 43 až 56 m3, ale i jeho menší bratr Krone RX (33 až 40 m3) mění měřítka pohledu na přípravu kvalitní píce v profesionálním segmentu vysoce výkonných sběracích vozů s krátkou řezankou. Příčinou jsou zejména nová řezací ústrojí dodávaná pod názvem „Krone OptiGrass 28 a 37“ a vyznačující se čistým přesným řezem, homogenním zpracováním a optimální strukturou – od prvního do posledního stébla.

Pro perfektní sběr píce a její předání do řezacího rotoru při vytvoření rovnoměrného toku materiálu je zde 2,12 metru široký neřízený sběrač Krone EasyFlow. Jeho hydraulický pohon umožňuje automaticky přizpůsobit otáčky sběrače tak, aby byl řezací rotor plněn rovnoměrně. To zajistí nejenom lepší zpracování píce, ale snižuje i spotřebu paliva. Ideální vlastnosti kopírování, které jsou důležité především v těžkém terénu, propůjčuje sběrači Krone EasyFlow jeho výkyvné zavěšení a elektrohydraulické odlehčení.

Srdcem nových řad sběracích vozů Krone RX a Krone ZX je řezací ústrojí. Jejich integrální rotor zajišťuje rovnoměrné rozložení píce po celé šířce záběru řezání. S průměrem rotoru 88 cm přesvědčí Krone, coby profesionál na sklizeň, také svou obrovskou kapacitou a hltností. Nože, míjející široké prsty rotoru velice těsně, pracují za všech podmínek s dokonalým nůžkovým řezem, a to bez drcení materiálu. To nejen šetří příkon, ale také chrání kvalitu píce. Navařené rozšíření prstů, které jsou v závislosti na typu řezacího ústrojí široké 17 nebo 22 mm, jsou vyrobeny z vysoce legované cementační oceli a jsou proto extrémně robustní a odolné. Po stranách integrovaného rotoru jsou cca 22 cm široké šneky, které aktivně dopravují píci do středu rotoru. V kombinaci se systémem Krone SplitCut je tím zajištěno, že se do ložného prostoru nedostanou žádná nepořezaná stébla, a to ani v okrajové oblasti rotoru. Za tímto účelem je tok sklízené hmoty proudící přes krajní nože prsty čistící hvězdice vrácen zpět před rotor. Usměrňovací plechy vedou tuto píci směrem ke středu rotoru, kde je pořezána.

Pohled na sběrací ústrojů vozů Krone ZX a Krone RX.
Pohled na sběrací ústrojů vozů Krone ZX a Krone RX.

Technologie řezání Krone OptiGrass pro nejvyšší kvalitu řezanky

Nové vysoce výkonné řezací ústrojí sběracích vozů Krone ZX a RX je dodáváno ve dvou variantách. Řezání se 40 noži „Krone OptiGrass 37“ řeže píci na teoretickou délku 37 mm. „Krone OptiGrass 28“ se 54 noži dosahuje teoretické délky řezanky 28 mm – ideální pro sklizeň siláže. Řezací ústrojí OptiGrass nabízí přesný nůžkový střih, a vedle optimálního řezu i nesrovnatelný komfort. V případě potřeby odstranit případné ucpání se celé řezací ústrojí spustí jednoduše hydraulicky dolů a po odstranění překážky se opět zvedne. Kazetu s noži lze vytočit na levou stranu vozu pro snadnou výměnu jednotlivě jištěných nožů. Pomocí centrálního jištění pak lze nože rychle vyjmout a vyměnit bez použití nářadí. Doporučuje se automatická bruska Krone SpeedSharp, která je volitelným příslušenstvím vozu. Její brusné kotouče automaticky nabrousí všech 40 nebo 54 nožů na stroji během pěti minut ve dvou nebo třech cyklech – vždy pod perfektním úhlem a s konstantním přítlakem. Jednoduchost a kvalita broušení zajišťuje vždy dobrý řez pro dosažení nejvyšší kvality píce.

Spojení koncepce pohonu Krone PowerBelt a širokého rotoru s integrovanou redukční planetovou převodovkou umožňuje dosažení maximální průchodnosti. Krone PowerBelt dokáže u sběracího a dopravního vozu řezanky Krone RX přenášet až o 25 % více výkonu z PTO na rotor než předchozí modely a až o 10 % více u modelu sběracího vozu Krone ZX. Díky tlumení zátěžových rázů přináší tato koncepce pohonu velmi klidný chod a výjimečně nízké opotřebení, přičemž celé hnací ústrojí je jištěno přetěžovací spojkou 2 500 Nm u vozů Krone RX a 3 000 Nm u vozů Krone ZX. Tento inteligentní koncept přenosu kroutícího momentu nejprve zvyšuje vstupní otáčky, které se pak u planetového převodu sníží. Díky tomuto snížení kroutícího momentu zvýšením otáček jsou součásti chráněny před vysokým opotřebením. I toto řešení je k dispozici pouze u Krone. Obě řemenice lze rychle a snadno vyměnit, aby bylo možné přizpůsobit otáčky rotoru daným podmínkám sklizně. 47 min-1 (Krone ZX) nebo 43 min-1 (Krone RX) pro velké množství píce a objemné řádky, případně 40 nebo 36 min-1 pro malý porost s menšími řádky. Výsledkem jsou vždy optimálně naplněné řezací rotory a díky vysoké předkompresi nejvyšší možná kvalita řezů. Toto řešení navíc umožňuje i použití menších traktorů při optimálním přizpůsobení různým podmínkám sklizně.

Spojení koncepce pohonu Krone PowerBelt a širokého rotoru s integrovanou redukční planetovou převodovkou umožňuje dosažení maximální průchodnosti.
Spojení koncepce pohonu Krone PowerBelt a širokého rotoru s integrovanou redukční planetovou převodovkou umožňuje dosažení maximální průchodnosti.

Škrabákové dno korby je u Krone ZX i Krone RX směrem k rotoru sníženo o 35 cm. Tím se snižuje výška zdvihu píce prsty a s tím spojená spotřeba energie. Stoupající sloupec krmiva zároveň vede k jeho většímu zhutnění, což v konečném důsledku umožňuje lepší vykládání. Za účelem přizpůsobení různým provozním podmínkám může řidič nastavit sklon hydraulicky ovládané přední stěny z kabiny traktoru, například pro optimalizaci předstlačení a kvality řezu píce při různé vlhkosti píce. S automatickým nakládacím systémem Krone PowerLoad, kterým jsou vozy standardně vybaveny, je nakládání nejen jednodušší, ale především efektivnější. Snímače na přední stěně zaznamenávají ve třech možných režimech tlak lisování a stav naplnění korby a podle těchto hodnot pak regulují posuv příčkového dopravníku dna v závislosti na obsahu sušiny v píci. To udržuje konstantní tlak v ložném prostoru a umožňuje jeho maximální naplnění.

Všechny modely Krone RX a Krone ZX jsou nabízeny jak v provedení GD (s dávkovacími válci), tak i GL (bez dávkovacích válců). Varianta GD má ve standardním provedení tři dávkovací válce o průměrech 470 mm a do V uspořádanými prsty, které při vyprazdňování rovnoměrně rozptylují hmotu na celou šířku. Pohon je realizován robustní úhlovou převodovkou a 1 palcovým válečkovým řetězem s automatickým napínacím mechanismem.

Nové vysoce výkonné řezací ústrojí je dodáváno ve dvou variantách. Řezání se 40 noži „Krone OptiGrass 37“ řeže píci na teoretickou délku 37 mm. „Krone OptiGrass 28“ se 54 noži dosahuje teoretické délky řezanky 28 mm.
Nové vysoce výkonné řezací ústrojí je dodáváno ve dvou variantách. Řezání se 40 noži „Krone OptiGrass 37“ řeže píci na teoretickou délku 37 mm. „Krone OptiGrass 28“ se 54 noži dosahuje teoretické délky řezanky 28 mm.

Jízdní komfort za každé situace

Chránit by se měla nejen píce, ale také půda, po které jezdí těžká vozidla. Proto jsou sklízecí vozy Krone RX a Krone ZX vybaveny podvozky, které rovnoměrně rozloží zatížení na všechna kola tandemových nebo tridemových náprav. V tomto ohledu se jako ideální ukázaly zejména podvozky s hydraulickým vyrovnáváním, které zajišťují vysokou úroveň stability jízdy i na nerovném terénu a ve svazích. V závislosti na aplikaci jsou na výběr různé polní, travní nebo přepravní pneumatiky s odpovídajícími profily ve velikostech až 30,5 palce.

Z hlediska jízdního komfortu se u sběracích vozů Krone ZX a Krone RX zejména při jízdě po silnici výborně osvědčuje nová hydraulicky pohyblivá oj se standardním odpružením. Díky velmi úzkému a kompaktnímu designu je nyní výhled na sběrač a ovladatelnost ještě lepší. V kombinaci s inteligentním náběžným řízením a na přání dostupným bezkontaktním elektronickým nuceným řízením je chráněn nejen trávník, ale také je minimalizováno opotřebení pneumatik.

Škrabákové dno korby je u sběracích vozů Krone ZX i Krone RX směrem k rotoru sníženo o 35 cm. Tím se snižuje výška zdvihu píce prsty a s tím spojená spotřeba energie.
Škrabákové dno korby je u sběracích vozů Krone ZX i Krone RX směrem k rotoru sníženo o 35 cm. Tím se snižuje výška zdvihu píce prsty a s tím spojená spotřeba energie.

Bohaté volitelné příslušenství sběracích vozů Krone ZX a RX

Široká nabídka doplňkové výbavy, jako je například zakrytí korby, váha, nebo integrovaný aplikátor konzervantu s 200 litrovou nádrží a 4 plochými tryskami umístěnými přímo nad sběračem, nebo rotorem dělá ze sběracích vozů Krone RX a Krone ZX naprosto všestranné sklizňové profesionály. Doporučuje se také nové elektronické měření množství, které je namontováno v základním provedení. Měření naplnění korby je odvozeno od pohybu příčkového dopravníku dna a na displeji terminálu se zobrazuje v % hodnotě od 0 do 100 %.

Softwarově jsou tyto sběrací vozy Krone ZX a Krone RX vždy připraveny také ovládat centrální mazací systém s individuálně nastavitelným mazacím cyklem. Kromě toho je ve standardní výbavě i prémiová sada LED osvětlení. To znamená, že i ve tmě lze výborně osvítit okolí, tok materiálu, korbu a místa pro údržbu. Pro ovládání četných funkcí jsou v nabídce různá ovládání – od jednoduché ovládací jednotky DS 100 až po mimořádně komfortní ISOBUS terminály CCI 800 a 1200, které výrazně usnadňují práci pomocí intuitivního uživatelského rozhraní a zobrazení funkcí stroje.