Dnes je 4.10. – svátek slaví František

Sklízecí mlátičky John Deere řady S7 a T6 s automatizačními prvky zvýší produktivitu a efektivitu obsluhy

Zveřejněno: 3. 10. 2024

V zemědělství stále více chybí kvalitní obsluhy sklízecích mlátiček, a tak se John Deere rozhodl do nové generace svých mlátiček řady John Deere T5/T6 a John Deere S7 implementovat automatizační prvky s cílem ještě zvýšit produktivitu a efektivitu obsluhy stroje. Se zbrusu novými stroji John Deere se redakce Agroportal24h.cz prakticky seznámila a hlavní novinky si představíme v tomto článku.

John Deere řady S7 pro rok 2025.

Zatímco doposud měla modelová řada vytřásadlových sklízecích mlátiček John Deere T5/T6 čtyři modely, nyní jich je osm. U axiálních sklízecích mlátiček John Deere S7 zůstávají čtyři modely. Všechny modely napříč řadami získaly nové označení.

Obě modelové řady mlátiček převzaly kabinu z vlajkové lodi John Deere X9. Kabina poskytuje komfort, moderní technologie a hlavně nové displeje páté generace včetně multifunkční ovládací páky. Zajímavostí je, že jsou k dispozici výhradně světla v LED provedení a již nelze objednat halogenové osvětlení. Vybírat lze z LED světel se svítivostí 30 000 nebo 45 000 lumenů – se třemi, respektive čtyřmi diodami.

Sklízecí mlátičky John Deere T5/T6 a nejslabší model John Deere S7 pohání 9l motor s novým zpracováním výfukových plynů, vylepšeným vstřikováním a recirkulací výfukových plynů EGR. Zajímavostí je, že v motoru nenajdeme dmychadlo ani přetlakovou komoru (osvědčilo se u vlajkové lodi John Deere X9). Motor používá nové kombinované senzory snímající tlak i teplotu, zjednodušila se jeho elektroinstalace a některé komponenty motoru mají nové umístění. Větší modely John Deere S už nepohání 13,5l motor John Deere, ale 13,6l motor, který pohání i model John Deere X9-1000. Motor je osazen jedním turbodmychadlem a nabízí o 15 % větší efektivitu, o 15 % nižší spotřebu paliva a snížené jmenovité otáčky na 2 000 ot/min.

John Deere řady T6 pro rok 2025.
John Deere řady T6 pro rok 2025.

Co se dopravy zrna týče, nově lze mlátičky John Deere T6 pořídit s větším zásobníkem o objemu 13 500 litrů (nelze u provedení Hillmaster). „Téčko“ rovněž převzalo výsypnou rouru z větších modelů John Deere X9 – má větší průměr, vyšší rychlost vyprazdňování (až 150 l/s) a naklápěcí koncovku.

Co přináší Hillmaster?

Sklízecí mlátičku John Deere T lze pořídit ve verzi se svahovým vyrovnáváním Hillmaster. Samotný systém Hillmaster kompenzuje 15 % svah, dalších 7 % kompenzuje „svahový balíček“ mlátičky. S kompletní výbavou tak mlátička bez problémů zvládne 22 % svah. Horní síta jsou v tomto případě rozdělena na 6 sekcí a mezi každou sekcí je předěl, na kterém jsou namontovány gumové prvky. Ty rozvrstvují materiál i ve svazích po celé šířce sít. Díky svahovému vyrovnávání obsluha vždy sedí rovně. A to nejdůležitější – v rovině je i celé mláticí ústrojí včetně vytřásadel a sít. Výhodou Hillmasteru je také to, že do drtiče padá sláma rovně.

„Téčko“ obdrželo i nový drtič pro zpracování posklizňových zbytků. Maximální počet nožů drtiče se zvýšil ze 108 na 124 kusů. Konstruktéři upravili geometrii drtiče a snížily jeho otáčky tak, aby měl nízké nároky na požadovaný výkon a současně aby byla zachována kvalita řezání. Kvůli vyššímu počtu nožů byla zesílena ložiska, zvětšil se rotor drtiče a hřídel. Drtič lze z továrny vybavit ovládáním protiostří z kabiny stroje.

Nová zásuvka pro ISOBUS připojení sklízecího adaptéru.
Nová zásuvka pro ISOBUS připojení sklízecího adaptéru.

Převodovky u John Deere řady T

John Deere k mlátičkám řady T nabízí dva typy převodovek. První převodovka disponuje třiemirychlostními stupni, při každém řazení je nutné zastavit. Druhou převodovkou je Prodrive. Jde v podstatě o powershift převodovku, která sleduje zatížení motoru, tlak v hydrostatice, polohu joysticku a podle toho řadí první nebo druhý rychlostní stupeň bez potřeby zastavení. Je-li mlátička osazena touto převodovkou, v základní výbavě má elektrickou uzávěrku diferenciálu. Mlátička je k dispozici i s pohonem všech kol (s axiálním pístovým čerpadlem, nemá hydromotory v kolech) a s kontrolou trakce.

Drtič u modelů John Deere S7 využívá nože s patentovanou konstrukcí (povrch obsahuje malé důlky snižující odpor vzduchu), která snižuje požadavek na výkon stroje.
Drtič u modelů John Deere S7 využívá nože s patentovanou konstrukcí (povrch obsahuje malé důlky snižující odpor vzduchu), která snižuje požadavek na výkon stroje.

Naproti tomu John Deere S7 převzal drtič z modelů John Deere X9. Využívá nože s patentovanou konstrukcí (povrch obsahuje malé důlky snižující odpor vzduchu), která snižuje požadavek na výkon stroje. Rozmetání slámy a plev zajišťují dva mechanicky hnané rotory. Rotor drtiče funguje jako předlohová hřídel, z níž vede pohon a přes úhlové převodovky jsou poháněné rozmetací kotouče. U rozmetacích kotoučů nelze měnit otáčky, ale úhel zakrytí a naklopení krycích plechů pro změnu tvaru rozmetání.

John Deere S7 obdržel nové ztrátoměry. Horní síta mlátičky jsou rozdělená na čtyři části. Každá část má svůj ztrátoměr. Údaje z každého ztrátoměru se zobrazují na displeji v kabině. Praktickou vychytávkou je zakrytování ztrátoměrů, aby bylo eliminováno zkreslování míry ztrát tvrdými stonky narážejícími do ztrátoměru.

HarvestLab lze využít stacionárně mimo sklizňovou sezónu, aniž by se demontoval ze sklízecí mlátičky.
HarvestLab lze využít stacionárně mimo sklizňovou sezónu, aniž by se demontoval ze sklízecí mlátičky.

Technologická výbava

Modely John Deere S7 i John Deere T6 disponují novou elektronickou architekturou s vyšší přenosovou rychlostí a nechybí ani síťové kamery. Stroje jsou tak připraveny na budoucí plnou automatizaci pracovních činností.

Všechny sklízecí mlátičky John Deere od roku 2025 budou mít v základní výbavě nový přijímač s gyroskopem. Modely ve svahovém provedení Hillmaster si nově berou informace o náklonu právě z tohoto přijímače. Díky proporcionálnímu ventilu ve spojení s AutoTracem bude vyrovnávání ještě rychlejší a přesnější.

„Téčko“ převzalo výsypnou rouru z větších modelů John Deere X9 – má větší průměr, vyšší rychlost vyprazdňování (až 150 l/s) a naklápěcí koncovku.
„Téčko“ převzalo výsypnou rouru z větších modelů John Deere X9 – má větší průměr, vyšší rychlost vyprazdňování (až 150 l/s) a naklápěcí koncovku.

Pro zvýšení produktivity během sklizně inženýři vylepšili a zavedli u modelů John Deere T6 systém Ground Speed Automation, což je Automatizace Pojezdové Rychlosti. Systém obdržel zcela nový algoritmus a kromě regulace pojezdové rychlosti na základě ztrát, zatížení motoru a tlaku ve variátoru systém sleduje i pokrytí, výšku sklízecího adaptéru, sklizenou plochu a náklon mlátičky. Obsluha může využít i automatizační systém, který se postará o automatické nastavení sít a otáček ventilátoru (na základě zvolené plodiny – řepka/kukuřice apod.) při jízdě z/do kopce.

Systém měřící kvalitu sklízeného zrna (u modelu John Deere S7).
Systém měřící kvalitu sklízeného zrna (u modelu John Deere S7).

John Deere S7 jde v oblasti produktivity ještě dál a přebírá systém pracující se satelitními snímky a kamerami, který se již osvědčuje u modelů John Deere X9. Systém dokáže reagovat v reálném čase na rozdílné podmínky na poli. Do mlátičky lze vzdáleně poslat kromě hranic pozemků i satelitní snímky, na jejichž základě stroj pozná předpokládaný výnos a hustotu materiálu. Kamery umístěné na kabině mají za úkol snímat výšku porostu – rozpoznají kolejový řádek, polehlý porost, jízdu na půl záběru lišty apod. Na základě obrazu z kamer a satelitních snímků pozná systém mlátičky hustotu porostu, která teprve bude přicházet do stroje, a výšku porostu, podle které upraví pojezdovou rychlost, aby byly dodrženy přijatelné ztráty a zatížení motoru. Kamera se skládá z foto-čočky snímající obraz a stereo-kamery snímající výšku porostu – jedno bez druhého může fungovat. Stejně tak může fungovat jen kamera bez satelitních snímků a naopak.

Sklízecí mlátičky John Deere T6 a S7 mají i funkci automatického otáčení na souvrati – obsluha může volit různé strategie otáčení.

Nová kabina má ve výbavě výhradně LED osvětlení.
Nová kabina má ve výbavě výhradně LED osvětlení.

Sklízecí mlátičky John Deere lze vybavit systémem HarvestLab, který u plodin dokáže měřit vlhkost, dusík, škrob a olejnatost. Farmář tak může úrodu roztřídit podle kvality. HarvestLab také umí vytvořit mapu dusíku, na jejímž základě lze následně variabilně hnojit pole. Výhodou je, že lze HarvestLab využít i stacionárně mimo sklizňovou sezónu, aniž by se demontoval ze sklízecí mlátičky.

Inovace pro následující sklizňovou sezónu nesou i sklízecí adaptéry. Kromě nového označení mají ve výbavě ISOBUS zásuvku a nově lze pořídit adaptér s přiháněčem s dvojitě řízenou trajektorií.

Kamera snímající porost (zelená plocha) před sklízecí mlátičkou a vpravo mapa s výnosem.
Kamera snímající porost (zelená plocha) před sklízecí mlátičkou a vpravo mapa s výnosem.