Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Steyr FCTRAC – nový koncept traktoru na vodíkové palivové články

Zveřejněno: 3. 7. 2024

Ve spolupráci inženýrů ze závodu CNH na výrobu traktorů v Sankt Valentinu a Technické univerzity ve Vídni byl nedávno představen inovativní koncept traktoru Steyr poháněného vodíkovými palivovými články.

Steyr FCTRAC – nový koncept traktoru na vodíkové palivové články.

Model Steyr FCTRAC byl vyvinut v rámci národního výzkumného projektu financovaného Rakouskou agenturou pro podporu výzkumu (FFG) a vedeného Institutem pohonných jednotek a automobilové techniky (IFA) na TU Wien. Vývoj byl založen na standardním traktoru Steyr 4140 Expert CVT a byl výsledkem spolupráce inženýrského týmu CNH se sídlem v Sankt Valentinu a jejich projektových partnerů z vědy a průmyslu, kteří společně pracovali na návrhu, vytvoření, homologaci a testování traktoru a jeho pohonné jednotky s vodíkovým palivovým článkem.

Cílem projektu traktoru Steyr FCTRAC s vodíkovými palivovými články byla komplexní udržitelnost prostřednictvím modulu BioH2Module vyvinutého jako doplněk k traktoru. Ten vyrábí vodík z biogenních surovin a zbytků, což znamená, že k výrobě vodíku odpovídajícího přibližně 3,5 litru motorové nafty je zapotřebí 15 – 16 kg suché biomasy. Pohonná jednotka vypouští pouze vodní páru a z hlediska výkonu nedochází k žádným kompromisům – traktor splňuje náročné požadavky na zemědělskou práci stejně jako jeho ekvivalent poháněný naftou.

Cílem projektu traktoru Steyr FCTRAC s vodíkovými palivovými články byla komplexní udržitelnost prostřednictvím modulu BioH2Module vyvinutého jako doplněk k traktoru.
Cílem projektu traktoru Steyr FCTRAC s vodíkovými palivovými články byla komplexní udržitelnost prostřednictvím modulu BioH2Module vyvinutého jako doplněk k traktoru.

Steyr FCTRAC, který je vybaven vysokonapěťovou baterií s kapacitou 14 kWh a elektrickým systémem 400 V, vyvine výkon 95 kW, čímž se vyrovná svému dieselovému ekvivalentu. Palivový článek a elektrický pohonný systém nahrazují vznětový motor, zatímco palivová nádrž je nahrazena systémem skladování stlačeného vodíku a vysokonapěťovou baterií.

Steyr FCTRAC se výkonem vyrovná naftovému protějšku.
Steyr FCTRAC se výkonem vyrovná naftovému protějšku.