50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Velkoplošný žací stroj CLAAS DISCO 1010 s unikátní přepravní polohou lze kombinovat i s lehčími traktory

Zveřejněno: 14. 11. 2022

CLAAS inovoval velkoplošný žací stroj CLAAS DISCO 1010 TREND/COMFORT s pracovním záběrem 9,70 až 9,90 metrů a představil nové modely žacích strojů CLAAS DISCO 9300 TREND a 8500 TREND s pracovním záběrem 8,10 až 8,30 metrů a 8,90 až 9,10 metrů.

Nový velkoplošný žací stroj CLAAS DISCO 1010 je k dispozici ve verzi TREND nebo COMFORT.

Nový velkoplošný žací stroj CLAAS DISCO 1010 je k dispozici ve verzi TREND nebo COMFORT. Druhá z variant je ISOBUS kompatibilní s ovládacím terminálem CEMIS 700 nebo s alternativními univerzálními ISOBUS terminály. I přes svůj značný pracovní záběr je CLAAS DISCO 1010 agregovatelný s čtyřválcovými traktory o výkonu 150 koní. Možnost žací stroj kombinovat s lehčími traktory přináší výhodu v podobě menšího zhutňování půdy. Pokud jde navíc o traktory CLAAS ARION nebo CLAAS AXION s bezstupňovou převodovkou CMATIC, může obsluha stroje využít asistenční systém CEMOS.

Asistenční systém CEMOS usnadní sklizeň

Asistenční systém CLAAS CEMOS je kompatibilní se všemi značkami nesených zadních a čelních žacích strojů (včetně kombinací či takzvaného motýlu/letadla). Obsluha do něj zadá pracovní záběr a základní nastavení jako výběr plodiny (tráva, vojtěška, žito apod.), způsob ukládání posečené hmoty (do řádku nebo na široko) nebo rychlost vývodového hřídele. CLAAS CEMOS následně pomůže se správným seřízením žací lišty stroje, náležité výšky sečení (včetně přítlaku na zem), výšky zdvihu závěsů a vhodného překrytí. Systém zabezpečuje i nastavení dolního a horního ramene a zajišťuje zadní dolní ramena bočními stabilizátory. Pomáhá rovněž zvolit vhodnou rychlost kondicionéru žacího stroje, nastavit rychlosti pásu a před zahájením práce doporučuje ideální tvorbu řádků posečené hmoty. Systém nabízí možnost výběru z několika základních strategií ukládání posečené hmoty a poslouží také při nastavování ovládání otáčení na souvrati či přepravní polohy žacích strojů (nastavení blokace strojů, hlídání maximální povolené přepravní výšky).

Odolnější žací stroj CLAAS DISCO

Pracovní záběr 9,70 až 9,90 metru lze u žacího stroje CLAAS DISCO 1010 jednoduše nastavit na výložníku stroje (dvě polohy). CLAAS přepracoval konstrukci žacího stroje: hlavní převodovka byla posunuta mírně dozadu a úhlové převody směřující k žacím lištám byly zkoseny o tak, aby byl optimalizován provoz hnacích hřídelů, a snížilo se tak jejich opotřebení a hlučnost. Žací stroj je již z výroby vybaven moderním označením hydraulických hadic Kennfixx, které eliminuje riziko chybného připojení hydraulických hadic.

CLAAS zvýšil odolnost některých komponentů žacího stroje CLAAS DISCO 1010.
CLAAS zvýšil odolnost některých komponentů žacího stroje CLAAS DISCO 1010.

CLAAS také zvýšil odolnost některých komponentů žacího stroje CLAAS DISCO tím, že použil odolný spojovací materiál z nerezové oceli, mosazi a plastu (aby nekorodoval) a povlak z karbidu wolframu – například na držácích nožů. Na všech mazacích místech jsou navíc zřetelně a trvale poznačeny příslušné servisní intervaly.

Osvědčená žací lišta MAX CUT s rychlovýměnným systémem nožů

CLAAS DISCO 1010 není vybaven kondicionérem pro úpravu píce. Využívá pouze žací lištu MAX CUT, která je schopna pracovat i při 850 otáčkách vývodového hřídele za minutu – tím je podle výrobce snížena spotřeba nafty až o 20 %. Díky zvlněnému tvaru vany žací lišty mohou být žací disky umístěny značně vepředu. Je tak docíleno většího překrývání nožů, což přispívá k dosažení dokonalého řezu. Jednotlivé žací disky jsou rovněž rafinovaně umístěny v bezpečnostních modulech SAFETY LINK na liště, tedy odděleny od hnacího ústrojí, a jsou tak v případě kolize účinně chráněny. Žací lišta má trvalou mazací náplň, a proto nevyžaduje údržbu. Nože a žací disky otáčející se doprava jsou natřeny červenou barvou. Do standardní výbavy patří rychlovýměnný systém nožů a praktická schránka na nože, která má oddělené přihrádky pro nové i použité kusy. Zatímco model CLAAS DISCO 1010 má u každého žacího ústrojí 9 protiběžných žacích disků, další nový model CLAAS DISCO 9300 jich má 8 a model CLAAS DISCO 8500 7.

Do standardní 6ac9ho stroje CLAAS DISCO výbavy patří rychlovýměnný systém nožů a praktická schránka na nože, která má oddělené přihrádky pro nové i použité kusy.
Do standardní 6ac9ho stroje CLAAS DISCO výbavy patří rychlovýměnný systém nožů a praktická schránka na nože, která má oddělené přihrádky pro nové i použité kusy.

Obě žací jednotky strojů CLAAS DISCO jsou centrálně zavěšeny, což strojům umožňuje kopírovat terén a zvedat žací jednotky do větší výšky. Všechny velkoplošné žací stroje CLAAS DISCO jsou sériově opatřeny hydropneumatickým odlehčením ACTIVE FLOAT, díky čemuž je hmotnost žacího stroje přenášena z travního drnu na traktor a dochází k omezení bočních tažných sil ve svahu. Nastavené hodnoty (tlak) lze sledovat na manometru viditelném z kabiny. Žací jednotka se v případě kolize s překážkou vyhne směrem dozadu nahoru. V případě potřeby lze jednotlivé žací jednotky zvedat individuálně – toto řešení lze propojit se souvraťovým managementem traktoru.

I přes značný pracovní záběr zůstává přepravní výška žacího stroje CLAAS DISCO nižší než 4 metry, přičemž jeho těžiště se přesouvá na nápravu traktoru.
I přes značný pracovní záběr zůstává přepravní výška žacího stroje CLAAS DISCO nižší než 4 metry, přičemž jeho těžiště se přesouvá na nápravu traktoru.

V roce 2021 CLAAS uvedl na trh žací stroj CLAAS DISCO 4400 CONTOUR s originálním způsobem sklápění do přepravní či pracovní polohy. Nyní tuto funkci převzal i model CLAAS DISCO 1010.

Výsledkem je, že i přes značný pracovní záběr zůstává přepravní výška žacího stroje CLAAS DISCO nižší než 4 metry, přičemž jeho těžiště se přesouvá na nápravu traktoru. To je obzvláště užitečné zejména při jízdě po silnici. V přepravní poloze se stroj téměř nevyklápí dozadu, takže neohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Žací stroj lze zaparkovat v přepravní i pracovní poloze.