Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Využití nosiče nářadí NeXaT se rozšiřuje o rozmetadlo hnojiv Amazone

Zveřejněno: 8. 5. 2024

Německý výrobce nosiče nářadí NEXAT oznámil, že stroj může být využit při hnojení s rozmetadly firmy Amazone. Se strojem již lze zpracovávat půdu, aplikovat kejdu, postřikovat a sklízet plodiny. Výrobce se nadále snaží uzavírat partnerství s různými výrobci zemědělské techniky.

NeXaT rozšiřuje možnost nosit rozmetadla Amazone.

NeXaT je navržen jako autonomní pracovní stroj a je vybaven periferním monitorovacím systémem. Vybaven je i kabinou s ručním ovládáním, kterou lze otáčet o 270°. To vytváří základ pro plně automatizovaný provoz stroje a umožňuje ruční ovládání vozidla během přepravy. Integrované nářadí je namontováno mezi čtyři velké, elektricky poháněné pásové jednotky, které lze pro jízdu po silnici otočit o 90°. V současné době je pohon zajišťován dvěma nezávislými dieselovými motory, z nichž každý nabízí výkon 545 koní (400 kW), s generátory. Vozidlo je navrženo pro alternativní technologie pohonu, jako je například vodík.

S nosičem nářadí NeXaT lze sklízet i plodiny. S integrovanou mlátičkou dosahuje NeXaT poprvé výkonnosti 130 až 200 t/h. Mlátička využívá 5,8 metru dlouhý axiální rotor namontovaný příčně ke směru jízdy. Tok plodiny je přiváděn centrálně a energeticky efektivně tangenciálně do rotoru. Tím se dosahuje přibližně dvojnásobného výkonu mlácení oproti běžným strojům. Pracovní záběr činí až 14 metrů. Zásobník má objem 32 m³, v důsledku čehož sklízecí mlátička nepotřebuje na polích běžné délky překládací vůz. Vyprázdnění zásobníku trvá asi 1 minutu.