Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER: nejvýkonnější žací kombinace s kondicionérem a shazovacím dopravníkem na trhu

Zveřejněno: 24. 8. 2023

Firma CLAAS rozšířila svou nabídku velkoplošných žacích kombinací o nový model CLAAS DISCO 9700 s pracovním záběrem až 9,5 metru. K dispozici je 5 různých verzí s prstovým nebo válcovým kondicionérem a shazovacím dopravníkem AUTO SWATHER. Redakce Agroportal24h.cz měla možnost žací kombinaci poprvé vidět na tiskovém dni v Německu.

CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER: nejvýkonnější žací kombinace s kondicionérem a shazovacím dopravníkem na trhu.

Nová řada žacích kombinací CLAAS DISCO 9700 cílí především na zemědělce a poskytovatele služeb pracujících na pozemcích nepravidelného tvaru a na svazích.

Žací kombinace CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER je složena ze dvou žacích strojů využívajících žací lištu MAX CUT, která je schopna pracovat i při 850 ot/min vývodového hřídele za minutu – tím je podle výrobce snížena spotřeba nafty. Díky zvlněnému tvaru vany žací lišty mohou být žací disky umístěny značně vepředu. Je tak docíleno většího překrývání nožů, což přispívá k dosažení dokonalého řezu. Jednotlivé žací disky jsou rovněž rafinovaně umístěny v bezpečnostních modulech SAFETY LINK na liště, tedy odděleny od hnacího ústrojí a jsou tak v případě kolize účinně chráněny. Žací lišta má trvalou mazací náplň, a proto nevyžaduje údržbu. Nože a žací disky otáčející se doprava jsou natřeny červenou barvou. Do standardní výbavy patří rychlovýměnný systém nožů a praktická schránka na nože, která má oddělené přihrádky pro nové i použité kusy.

Žací kombinace CLAAS DISCO 9700 může být vybavena kondicionérem, na fotografii je válcový typ.
Žací kombinace CLAAS DISCO 9700 může být vybavena kondicionérem, na fotografii je válcový typ.

Žací stroj CLAAS DISCO 9700 je sériově opatřen hydropneumatickým odlehčením ACTIVE FLOAT, díky čemuž je hmotnost žacího stroje přenášena z travního drnu na traktor a dochází k omezení bočních tažných sil ve svahu. Žací jednotka se v případě kolize s překážkou vyhne směrem dozadu nahoru. V případě potřeby lze jednotlivé žací jednotky zvedat individuálně – toto řešení je možné propojit se souvraťovým managementem traktoru. Volitelně je k dispozici regulace sklonu využívající snímač náklonu k individuálnímu nastavení levého a pravého ramene žací kombinace. Tato funkce chrání travní porost a snižuje pracovní zátěž řidiče. U modelů AUTO SWATHER se současně automaticky nastavuje rychlost pásu u shazovacího dopravníku.

Pásový dopravník žací kombinace CLAAS DISCO 9700 je osazen kevlarem vyztuženými pásy.
Pásový dopravník žací kombinace CLAAS DISCO 9700 je osazen kevlarem vyztuženými pásy.

Jak už bylo zmíněno, žací kombinaci CLAAS DISCO 9700 je možné pořídit se shazovacím dopravníkem AUTO SWATHER, u něhož je (v některých zemích) volitelně k dispozici centrální mazací systém. Ten zásobuje všechna mazací místa kromě hnacích hřídelí. Žací kombinace se shazovacími pásy je vhodná pro traktory do výkonu 500 koní. Tato kombinace byla speciálně vyvinuta pro sklizeň vojtěšky a plodin formou GPS a navržena speciálně pro sklizeň velmi vysokých objemů píce (až do 60 t/ha) v kombinaci se šetrnou úpravou pokosu. Dopravník je osazen kevlarem vyztuženými pásy. Pásový dopravník lze ovládat individuálně u každé ze dvou žacích jednotek.

Pohled na prstový kondicionér žací kombinace CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER.
Pohled na prstový kondicionér žací kombinace CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER.

U všech modelů žacích strojů CLAAS DISCO 9700 lze nová výkyvná ramena hydraulicky vyklopit o 300 mm směrem ven a o 50 mm směrem dovnitř (maximální zdvih 700 mm), aby bylo možné upravit překrytí při zatáčení v zatáčkách a práci na svazích. To pomáhá zabránit vzniku neposekaných pásů. Zdvih výkyvného ramene se dá plynule nastavit z kabiny v rozmezí 8,8 až 9,5 metru. Při sečení na svazích je možné překrytí variabilně zvětšovat, a to až o 50 cm na každé straně, aby bylo zajištěno sečení bez vzniku pruhů. Po sklopení do přepravní polohy se ramena automaticky zasunou do výšky menší než 4 metry.

Nová třecí spojka K-90 je přišroubována přímo ke kloubovému hřídeli, což umožňuje rychlý a snadný servis žacího stroje CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER.
Nová třecí spojka K-90 je přišroubována přímo ke kloubovému hřídeli, což umožňuje rychlý a snadný servis žacího stroje CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER.

Žací kombinace CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER je poháněna novými trojitými teleskopickými hnacími hřídeli Walterscheid P-Line se speciálně tvrzenými ocelovými profily o velkém průměru. Nová třecí spojka K-90 je přišroubována přímo ke kloubovému hřídeli, což umožňuje rychlý a snadný servis. Díky této kombinaci je CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER nejvýkonnějším žacím strojem s kondicionérem a shazovacím dopravníkem, který je v současné době na trhu.

Žací kombinaci CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER lze ovládat různými způsoby. Nejkomfortnější variantou je ovládání přes terminál ISOBUS (CEBIS, CEMIS 700 nebo CEMIS 1200) a prostřednictvím multifunkčního joysticku traktoru.