Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Jednoduchá, vybavená a cenově dostupná sklízecí mlátička CLAAS EVION

Zveřejněno: 18. 8. 2023

Firma CLAAS rozšiřuje nabídku sklízecích mlátiček o novou modelovou řadu CLAAS EVION. Tímto krokem dokončila kompletní modernizaci svých modelových řad, která byla zahájena v roce 2019 příchodem vlajkových modelů CLAAS LEXION. CLAAS EVION je nástupcem řady CLAAS AVERO a menších modelů CLAAS TUCANO.

CLAAS EVION je nástupcem řady CLAAS AVERO a menších modelů CLAAS TUCANO.

Až do této chvíle byly nejmenšími mlátičkami na evropském kontinentu některé modely CLAAS TRION, to se nyní zavedením tří pětivytřásadlových mlátiček CLAAS EVION mění. Tímto krokem chce firma CLAAS zemědělcům nabídnout moderní, a přitom cenově dostupné stroje. Využití naleznou u menších farmářů, kteří chtějí mít vlastní sklízecí mlátičku a nespoléhat se na podniky služeb. Sklízecí mlátičky CLAAS EVION byly vyvinuty v německém Harsewinkelu a vyrábí se v čínském Gaomi.

CLAAS EVION vychází z konstrukce svých větších sourozenců z řad CLAAS LEXION a CLAAS TRION. Ty se vyrábí v téměř čtyřiceti verzích. Sdílí s nimi až 60 % dílů. Dostupné jsou konkrétně modely CLAAS EVION 410, 430 a 450 v provedení CLASSIC nebo MAXI. Toto provedení známe z mlátiček CLAAS DOMINATOR. Navíc lze modely objednat ve výbavě TREND nebo BUSINESS. CLAAS navíc svým zákazníkům umožňuje výbavu ještě více přizpůsobit.

CLAAS EVION MAXI je ideální pro farmu, kde se sklízí mnoho různých plodin. Mlátičku lze rychle přestavět pro sklizeň kukuřice, slunečnice nebo sóji a snadno ji přizpůsobit různým podmínkám sklizně. EVION CLASSIC je zase vhodnější pro sklizeň obilovin.

CLAAS EVION má tangenciální mláticí systém a dva bubny

CLAAS EVION využívá tangenciální mláticí systém s jedním velkým mláticím bubnem o průměru 600 mm a synchronizovaným odmítacím bubnem s navazujícími pěti vytřásadly o délce 4,40 metru na šířce kanálu 1 420 mm. Díky mláticímu koši (0,95 m2) a zbytkové separaci s plochou vytřásadel (6,25 m2) je zajištěna vysoká průchodnost. Otáčky mlátícího bubnu lze plynule nastavit z terminálu CLAAS CEMIS 700. Mláticí koš je navržen jako MULTICROP. Umožňuje tedy přímý přístup k segmentům mláticího koše. Při výměně zůstávají hlavní komponenty mláticího koše ve stroji. Segmenty koše u provedení CLAAS EVION MAXI lze vyměnit přes žlab na zachycování kamenů. Koš v provedení MULTICROP je vhodný pro jakoukoliv plodinu. Pod předním košem se nachází plechy, které odklasňují vstupující hmotu a odstraňují plevel. Proti ucpání je stroj chráněn systémem CEMOS AUTO CROP FLOW automaticky deaktivující sklizňový adaptér. Systém neustále sleduje rychlost mláticího mechanismu, sekundární separace a motoru. Pokud je překročena nastavená hranice prokluzu, zahájí systém akci, aby zabránil vniknutí dalšího materiálu do stroje. Tím se zabrání prostojům, poškození nebo přetížení.

CLAAS EVION využívá tangenciální mláticí systém s jedním velkým mláticím bubnem a synchronizovaným odmítacím bubnem s navazujícími pěti vytřásadly o délce 4,40 metru na šířce kanálu 1 420 mm.
CLAAS EVION využívá tangenciální mláticí systém s jedním velkým mláticím bubnem a synchronizovaným odmítacím bubnem s navazujícími pěti vytřásadly o délce 4,40 metru na šířce kanálu 1 420 mm.

Navzdory kompaktním vnějším rozměrům modelu CLAAS EVION se vývojovému týmu podařilo integrovat mimořádně účinný čisticí systém. Celková plocha sít činí 4,80 m2. Kromě elektrického nastavování síta patří ke standardnímu vybavení všech modelů CLAAS EVION také systém měření ztrát. Nastavení otáček ventilátoru se provádí z kabiny. Při sklizni do kopce nebo z kopce může být dokonce řízen automaticky pomocí volitelné funkce AUTO SLOPE. Při jízdě do kopce musí být sníženy otáčky ventilátorů, při jízdě ze svahu musí být zvýšeny. AUTO SLOPE ulehčí práci tím, že nastavuje otáčky ventilátoru v závislosti na podélném sklonu. Zvyšujete průchodnost a snižujete ztrátu zrna ve svahu. Výkon čištění zůstává vždy stabilní. Tok materiálu při čištění je zachován.

Standardem u provedení BUSINESS a volitelně pro CLASSIC je čisticí ústrojí 3D, které pracuje bezúdržbově. Díky aktivnímu příčnému ovládání rozděluje materiál rovnoměrně na horním sítu. Tak zůstává výkon čištění ve svahu stabilní. Schopen je kompenzovat boční náklon až o 20 %.

Do volitelné výbavy sklízecí mlátičky CLAAS EVION spadá nastavitelná koncovka výložníku.
Do volitelné výbavy sklízecí mlátičky CLAAS EVION spadá nastavitelná koncovka výložníku.

Výložník s nastavitelnou koncovkou

Za kabinou je integrován zásobník na zrno, který pojme 5 600 litrů (CLAAS EVION 410), 6 500 litrů (CLAAS EVION 430) nebo 8 000 litrů (CLAAS EVION 450). Senzory upozorní obsluhu, když hladina naplnění dosáhne 70 % a následně 100 %. Výložník má u všech tří modelů průměr 330 mm, zásobník se vyprazdňuje rychlostí 90 l/s.

Do volitelné výbavy spadá nastavitelná koncovka výložníku. Robustně dimenzovaný a výkonný výtah zrna (34 l/s) umožňuje sklizeň zrnové kukuřice s šestiřádkovými adaptéry.

Slámu lze řádkovat nebo drtit. Drcení provádí drtič se 72 nebo 52 noži. Rovnoměrné rozprostření posklizňových zbytků je zajištěno až do záběru 6,80 metru. Plevy a krátká sláma se rozprostírají po pracovní šířce pomocí volitelných, hydraulicky poháněných rozmetadel plev.

Slámu lze řádkovat nebo drtit. Drcení provádí drtič se 72 nebo 52 noži. Plevy a krátká sláma se rozprostírají po pracovní šířce pomocí volitelných, hydraulicky poháněných rozmetadel plev.
Slámu lze řádkovat nebo drtit. Drcení provádí drtič se 72 nebo 52 noži. Plevy a krátká sláma se rozprostírají po pracovní šířce pomocí volitelných, hydraulicky poháněných rozmetadel plev.

Sklízecí mlátička CLAAS EVION používá osvědčený motor

Všechny tři modely pohání motor Cummins B6.7 o objemu 6,7 litru. Známe ho z modelů CLAAS TRION. Vyznačuje se schopností poskytovat vysoký točivý moment při nízkých otáčkách. Jmenovitý výkon 204 koní (CLAAS EVION 410), 231 koní (CLAAS EVION 430) a 258 koní (CLAAS EVION 450) je k dispozici již při 1 900 ot/min, zatímco volnoběžné otáčky jsou nízké 800 ot/min.

Řízení motoru DYNAMIC POWER zajišťuje, že motor podává pouze takový výkon, jaký je v daném okamžiku skutečně zapotřebí. Tento systém může snížit spotřebu paliva až o 10 %. Automaticky přizpůsobí výkon motoru podmínkám provozu. I při částečném zatížení stroje jede obsluha s ideální křivkou výkonu a šetří – např. při ukládání slámy do řádku – až 10 % paliva. Při práci v plném zatížení zůstane maximální výkon automaticky aktivní. Například když se vyprazdňuje zásobník zrna při zapnutém drtiči slámy.

Všechny tři modely sklízecí mlátičky CLAAS EVION pohání motor Cummins B6.7 o objemu 6,7 litru, který známe z modelů CLAAS TRION.
Všechny tři modely sklízecí mlátičky CLAAS EVION pohání motor Cummins B6.7 o objemu 6,7 litru, který známe z modelů CLAAS TRION.

Motor je ukryt pod kapotou, kterou lze snadno za pomocí dvou plynových vzpěr zvednout. Pro každodenní úkony čištění je na přání k dispozici vzduchový kompresor se třemi přípojnými místy – v blízkosti kabiny (pro čištění kabiny), vlevo nad zadní nápravou (čištění prostoru síta i pohonů na pravé straně) a v blízkosti motoru (čištění prostoru motoru).

Motor spolupracuje s třístupňovou manuální hydrostatickou převodovkou. K dispozici je volba maximální rychlosti – 20, 25 nebo 30 km/h. U verze CLAAS EVION MAXI je k dispozici elektricky uzamykatelná uzávěrka diferenciálu pro přední kola disponující průměrem až 1,85 metru. U zadní nápravy mají zákazníci na výběr kola o průměru 1,35 metru nebo pro maximální ochranu půdy až 1,50 metru. V případě, že se jedná o verzi CLAAS EVION MAXI, je k dispozici elektrická uzávěrka diferenciálu. Stroj lze obout do pneumatik o šířce 800 mm. Vnější šířka stroje 3,50 metru zajišťuje kompaktnost na silnici.

Moderně vybavená kabina u mlátičky CLAAS EVION

Do kabiny se přistupuje přes otočné schody. Kabina je prostorná a obsahuje moderní ovládací prvky sdružené na loketní opěrce s ergonomickou multifunkční pákou CMOTION a dotykový terminál CEMIS 700 s nastavitelným sedmipalcovým displejem. K výhodám systému CEMIS 700 patří možnost ukládat úlohy a zaznamenávat spotřebu paliva zvlášť pro provoz na silnici a na poli a také v litrech za hodinu a v litrech na hektar. Terminál je ISOBUS kompatibilní, lze jej tedy přenést do traktorů mimo sklizňovou sezónu. U všech modelů CLAAS EVION jsou základní nastavení pro různé typy plodin uložena v systému CEMIS 700. Prostřednictvím dotykového displeje se dá vyvolat optimální nastavení ústrojí mlátičky. Stejně pohodlná je i změna na jiný typ plodiny. Stačí klepnout na obrazovku a stroj se automaticky nastaví na jinou plodinu.

Kabina sklízecí mlátičky CLAAS EVION je prostorná a obsahuje moderní ovládací prvky sdružené na loketní opěrce s ergonomickou multifunkční pákou CMOTION a dotykový terminál CEMIS 700 s nastavitelným sedmipalcovým displejem.
Kabina sklízecí mlátičky CLAAS EVION je prostorná a obsahuje moderní ovládací prvky sdružené na loketní opěrce s ergonomickou multifunkční pákou CMOTION a dotykový terminál CEMIS 700 s nastavitelným sedmipalcovým displejem.

Všechny modely sklízecích mlátiček CLAAS EVION jsou standardně vybaveny automatickou klimatizací a kamerou, zatímco opěrky nohou na sloupku řízení jsou k dispozici na přání – stejně jako 30litrový chladicí box pod sedadlem spolujezdce. Mezi další volitelné prvky patří vzduchem odpružené komfortní sedadlo, elektricky nastavitelná zpětná zrcátka a druhá kamera. Kabina nabízí také četné úložné prostory a jeden port USB a dva porty USB-C, které lze využít k nabíjení chytrých telefonů, tabletů a dalších zařízení. Ačkoli jsou modely CLAAS EVION již standardně vybaveny rozsáhlým balíčkem LED osvětlení, seznam volitelné výbavy poskytuje celkem až 17 LED pracovních světel z výroby – a rozšiřuje se i na vnitřní osvětlení zásobníku na zrno a osvětlení pro údržbu pod bočními panely.

Modely CLAAS EVION lze využívat ve spojení s adaptéry (o záběru až 6,80 metru) určenými pro modely CLAAS TRION a CLAAS LEXION. K dispozici je také systém AUTO CONTOUR – řídí adaptér precizně po povrchu terénu a stará se o čistý sběr, bezproblémový výmlat a rovnoměrnou strukturu strniště u všech porostů. Jeho nastavení se provádí přes CEMIS 700.