Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Co všechno umí a jakou mají výbavu diskové podmítače BEDNAR FMT?

Zveřejněno: 28. 8. 2023

Na akci BEDNAR CAMP byly obchodníkům a novinářům prezentovány diskové podmítače českého výrobce BEDNAR FMT. Zastoupeny byly nejrůznější varianty, které si představíme v tomto článku.

Širokozáběrové podmítače se skládáním dopředu nesou označení BEDNAR SWIFTERDISC XE.

Jedním z nejúspěšnějších prodejních artiklů firmy BEDNAR FMT jsou diskové podmítače. Na úvod je třeba zmínit, že český výrobce v jejich konstrukci přišel jako první s inovativními řešeními, která v průběhu let převzali i jiní výrobci této techniky. Jde například o integraci nápravy do podmítače, postavení disků do tvaru písmene X či širokozáběrový podmítač skládaný do přepravní polohy směrem dopředu.

BEDNAR ATLAS AO_PROFI

Kategorii robustních polonesených podmítačů krátké koncepce zastupuje BEDNAR ATLAS AO_PROFI určený pro naříznutí půdy, zapravení posklizňových zbytků a organické hmoty do půdy. Výborně pracuje i za vlhka. Díky své hmotnosti a vysoké světlosti rámu (70 cm), vzdálenosti jednotlivých pracovních sekcí stroj kvalitně zpracuje velké množství posklizňových zbytků.

Podmítač BEDNAR ATLAS AO_PROFI má integrovanou nápravu uvnitř stroje a válce ve dvou řadách. Tato koncepce byla zvolena z toho důvodu, aby stroj tvořil rovný povrch půdy a válce hlínu utužovaly rovnoměrně. Integrovaná náprava přináší malý poloměr otáčení a stabilitu stroje i při vysoké pracovní rychlosti.

Disky jsou jištěny pomocí pružinového NON-STOP jištění. Jsou uloženy do tvaru písmene X, aby jel podmítač v ose za traktorem a obsluha nemusela nastavovat přední a zadní hloubku disků. Podmítače BEDNAR ATLAS AO_PROFI jsou standardně vybaveny řezacími disky, na přání pak agresivními disky se zvýšenou míchací a řezací schopností. V každém případě mají průměr 620 mm. Mezi přední a zadní řadou disků je rozteč 145 cm, mezi druhou řadou disků a pěchy je rozteč 155 cm pro zajištění ještě větší průchodnosti rostlinných a posklizňových zbytků.

Kategorii robustních polonesených podmítačů krátké koncepce zastupuje BEDNAR ATLAS AO_PROFI.
Kategorii robustních polonesených podmítačů krátké koncepce zastupuje BEDNAR ATLAS AO_PROFI.

Mezi jednotlivé řady disků podmítače BEDNAR ATLAS AO_PROFI je možné vložit prutovou sekci, podmítač lze vybavit také řezacím válcem pro nařezání posklizňových zbytků slunečnice, řepky nebo kukuřice. Zadní pěchy a válce jsou k dostání v mnoha provedeních (například prutový a segmentový válec, dvojitý U-ring či dvojitý V-ring).

Boční clony jsou k dispozici v pevném nebo teleskopickém provedení. Druhý zmíněný typ podmítače BEDNAR ATLAS AO_PROFI zajišťuje zvýšenou průchodnost rostlinných zbytků a eliminuje ucpávání stroje mezi bočním diskem a boční clonou. Vybírat lze také mezi jednoduchým a dvojitým podpěrným kolem, přičemž kola je možné hydraulicky nastavovat. Tažná oj je hydraulicky nastavitelná, takže je zajištěno nejen plynulé kopírování terénu, ale i snadné připojení stroje za každý traktor. Mezi výbavu na přání patří elektro-hydraulické ovládání stroje.

Podmítač BEDNAR ATLAS AO_PROFI je možné osadit výsevní jednotkou ALFA DRILL a sadou pro přihnojování.

BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI

Stejnou kategorii reprezentuje i BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI. Určen je pro mělkou podmítku po sklizni i předseťovou přípravu půdy. Díky světlosti rámu (60 cm) a vzdálenosti jednotlivých pracovních sekcí stroj kvalitně zpracuje velké množství posklizňových zbytků. Taktéž má integrovanou nápravu.

I u tohoto modelu podmítače BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI jsou disky uloženy do tvaru písmene X a k mání jsou standardně řezací disky, na přání pak agresivní disky s míchací a řezací schopností. Disky mají průměr 520 nebo 560 mm. Jedna slupice je určena pro dva disky, čímž vzniká prostor pro průchod materiálu strojem. Za zmínku také stojí bezúdržbová ložiska, která jsou k disku připevněna šesti šrouby. Přední řada disků má větší úhel než zadní řada. To přináší výhodu v podobě rovnoměrného zpracování půdy v celém pracovním záběru stroje a eliminace tvorby hrůbků.

BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI - určen je pro mělkou podmítku po sklizni i předseťovou přípravu půdy.
BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI - určen je pro mělkou podmítku po sklizni i předseťovou přípravu půdy.

Podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI je možné vybavit také řezacím válcem nebo páskovým smykem. Stroj je možné osadit zadními válci a pěchy ze široké nabídky firmy BEDNAR FMT.

Integrované kypřiče stop traktoru představují zajímavé konstrukční řešení, které spočívá v tom, že konzole disků za koly traktoru lze oproti ostatním v řadě nastavit tak, aby disky pracovaly hlouběji. Celý podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI je již v základní výbavě hydraulicky nastavitelný (stejně jako tažná oj) pro snadné nastavení pracovní hloubky. Pro lepší stabilitu je stroj vybaven dvojitými podpěrnými koly. Ta se nacházejí co nejvíce vpředu, aby se mezi stroj a kola vešlo přední nářadí (a pokrylo celý záběr stroje).

Podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI je možné osadit výsevní jednotkou ALFA DRILL a sadou pro přihnojování.

Diskové podmítače v neseném provedení zastupuje model BEDNAR SWIFTERDISC XN krátké koncepce pro rychlou a nízkonákladovou podmítku.
Diskové podmítače v neseném provedení zastupuje model BEDNAR SWIFTERDISC XN krátké koncepce pro rychlou a nízkonákladovou podmítku.

BEDNAR SWIFTERDISC XN

Diskové podmítače v neseném provedení zastupuje model BEDNAR SWIFTERDISC XN krátké koncepce pro rychlou a nízkonákladovou podmítku. Tento podmítač lze využívat rovněž k přípravě pozemků před setím v konvenčním i minimalizačním systému zpracování půdy.

Disky umístěné ve dvou řadách disponují individuálním jištěním proti přetížení prostřednictvím pryžových segmentů. I v tomto případě slouží jedna slupice pro dva disky. Bezúdržbová ložiska jsou k disku připevněna šesti šrouby. Podmítač je standardně vybaven řezacími disky, na přání pak agresivními disky s míchací a řezací schopností. V každém případě mají průměr 520 mm. Podmítač se vyrábí ve sklopném i pevném provedení. V pevném provedení disponuje podmítač bočním sklopným diskem (pro plnohodnotný pracovní záběr a bezpečnou přepravu po silnici). Pro zpětné utužení půdy slouží zadní pěch. Mezi příslušenství patří zavlačovače. Pro precizní dodržení nastavené pracovní hloubky i za sucha je možné podmítač osadit přídavným závažím. Regulace pracovní hloubky se provádí buď mechanicky, nebo hydraulicky.

Podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XN je možné osadit výsevní jednotkou ALFA DRILL a sadou pro přihnojování/aplikaci meziplodin v kombinaci s čelním zásobníkem BEDNAR FERTI-BOX FB_F nebo BEDNAR SEED BOX SB.

BEDNAR SWIFTERDISC XE a XE_MEGA

Širokozáběrové podmítače se skládáním dopředu nesou označení BEDNAR SWIFTERDISC XE, XE_PROFI a XE_MEGA. Vyznačují se jednoduchým transportem, rychlým a bezpečným skládáním do přepravní polohy. Vyrábí se v pracovních záběrech 10, 10,4, 12,4, 16,4 a 18,4 metru. Poslední jmenovaná verze je největší na světě. I ta má kompaktní přepravní rozměry – max. transportní šířku 3 metry, max. transportní výšku 4 metry v případě jednořadého pěchu.

Tyto podmítače mají univerzální využití, provedou mělkou podmítku po sklizni i předseťovou přípravu půdy.

Diskové podmítače řady BEDNAR SWIFTERDISC XE mají disky uspořádané průběžně – jedna řada doprava, druhá doleva. Modely BEDNAR SWIFTERDISC XE_PROFI a XE_MEGA mají diskové sekce uspořádány do tvaru písmene X. Řezací nebo agresivní disky jsou k dostání v provedení 520 mm a 560 mm. Jedna slupice je určena pro dva disky.

Přední část podmítače BEDNAR SWIFTERDISC XE lze osadit páskovým smykem a zadní část různými druhy válců, model BEDNAR SWIFTERDISC XE_PROFI nabízí i možnost výbavy řezacím válcem Trash Cutter. Nové podmítače přichází na trh s novou ojí, zesíleným rámem s možností instalace výsevní jednotky ALFA DRILL (do přední části podmítače). Tyto podmítače jsou výhradně k dispozici s hydraulickým nastavením pracovní hloubky.

Podmítače BEDNAR SWIFTERDISC XE se skládají ze dvou bočních sklopných rámů. Díky tomu mají kompaktní přepravní rozměry, minimální počet hydraulických válců a mazacích míst. Dodržen je také přítlak na bočních rámech.

Všechny podmítače BEDNAR SWIFTERDISC XE mají předsunutou transportní nápravu pro ideální rozložení hmotnosti stroje a lepší stabilitu při vysoké pracovní rychlosti. Velká podpěrná kola vedou stroj terénem. Slouží také pro dodržení nastavené hloubky zpracování půdy. Otáčení na souvrati se provádí přes zadní válce, přední podpěrná kola a transportní nápravu. Dochází pouze k vyhloubení diskové pracovní sekce.

BEDNAR SWIFTERDISC XE a XE_PROFI je možné osadit výsevní jednotkou ALFA DRILL a sadou pro přihnojování.