Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Druhý ročník Přerovské zemědělské výstavy přilákal návštěvníky na techniku Kverneland

Zveřejněno: 5. 6. 2023

Ve dnech 11. až 12. května 2023 se v areálu Střední školy zemědělské Přerov uskutečnil 2. ročník Přerovské zemědělské výstavy. Společnost Barnet & Synové představila průřez svým prodejním portfoliem. V tomto článku si stručně představíme prezentovanou techniku značky Kverneland.

Druhý ročník Přerovské zemědělské výstavy přilákal návštěvníky na techniku Kverneland.

Z postřikové techniky byl prezentován Kverneland iXtrack T4. Jeho základ tvoří centrální nosný rám, který je vyroben z vysokopevnostní, nízkolegované oceli, a proto je velmi pevný, flexibilní a odolný. Bez problémů tak snáší vyšší pojezdovou rychlost při práci na poli, ale i přepravě po pozemních komunikacích. Díky centrálnímu rámu v kombinaci s patentovanou konstrukcí nádrže disponuje postřikovač velmi nízko položeným těžištěm a kompaktními rozměry.

Tyto vlastnosti vyniknou při manévrování, otáčení na souvrati a ve vyšších pracovních a přepravních rychlostech. Během konfigurace postřikovače lze volit mezi hliníkovými lepenými rameny HSA nebo ocelovými rameny HSS s prostorovou konstrukcí a vysokou pevností. Ramena jsou zavěšena pomocí paralelogramu, který je hydropneumaticky odpružený. Významně tlumí rázy a výkyvy ramen. Tlumení je aktivní nejen při práci, ale i v transportní poloze při jízdě na silnici, což prodlužuje životnost ramen. Správný tlak v rozvodech zajišťují pístomembránová čerpadla umístěná na pravé straně naproti ovládacím ventilům. To zaručuje co nejkratší možné rozvody. Výsledkem jsou minimální ztráty tlaku a minimální zbytkové množství postřiku. Sklopná přimíchávací nádrž je plně integrovaná do celkového designu stroje Kverneland iXtrack T4.

Z postřikové techniky byl prezentován Kverneland iXtrack T4.
Z postřikové techniky byl prezentován Kverneland iXtrack T4.

Pro zemědělce, kteří chtějí aplikovat tekuté hnojivo či bakterie lokálně při setí nebo zpracování půdy nebo například aplikovat preemergentní herbicid na zasetý řádek, byl prezentován čelně nesený postřikovač Kverneland iXtra LiFe. Tento postřikovač je dodávaný bez klasických ramen. Namísto toho slouží rozvody postřiků, zakončené elektricky ovládanými držáky trysek, které si může zákazník namontovat na prakticky libovolný půdozpracující nebo secí stroj. I Kverneland iXtra LiFe je plně ISOBUS kompatibilní a umožňuje jak automatické vypínání sekcí, tak i variabilní dávkování.

Na výstavní ploše byla k vidění i rozmetadla umělých hnojiv vyznačující se systémem CenterFlow.
Na výstavní ploše byla k vidění i rozmetadla umělých hnojiv vyznačující se systémem CenterFlow.

Na výstavní ploše byla k vidění i rozmetadla umělých hnojiv vyznačující se systémem CenterFlow. Tento rozmetací systém udává hnojivu prvotní obvodovou rychlost ještě před tím, než je vypuštěno na rozmetací lopatky. To znamená, že je hnojivo šetrně akcelerováno bez jakéhokoliv úderu lopatky do hnojiva, a tedy bez drcení granulí na prášek. Výhodou systému je i to, že rozmetací obrazec není ovlivněn bočním náklonem rozmetadla, jako je tomu v případě, kdy hnojivo padá přímo na rozmetací kotouč. Rozmetadla Kverneland Exacta jsou vybavena osmi lopatkami na každém rozmetacím kotouči. Výsledkem je daleko rovnoměrnější distribuce hnojiva ve směru jízdy i při vysoké pojezdové rychlosti.

Mezi červenou technikou se vyjímal žlutý pásový shrnovač ROC.
Mezi červenou technikou se vyjímal žlutý pásový shrnovač ROC.

Mezi červenou technikou se vyjímal žlutý pásový shrnovač ROC. Výrobce tohoto shrnovače firma Kverneland nedávno koupila. ROC je jedním z největších evropských výrobců pásových shrnovačů. Firmu dobře znají i čeští zemědělci. Hlavní výhodou pásového shrnovače ROC je čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů sklizňových strojů.

Lisy zastupovala řada Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou vhodnou pro lisování všech sklízených plodin.
Lisy zastupovala řada Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou vhodnou pro lisování všech sklízených plodin.

Lisy zastupovala řada Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou vhodnou pro lisování všech sklízených plodin. To nejdůležitější – lisovací komora je tvořena pěti nekonečnými třívrstvými pásy. Na konci vkládacího kanálu jsou osazeny 3 válce, které v kombinaci s lisovacími pásy zaručují okamžité roztočení hmoty a nastartují tak lisovací proces. Za zmínku samozřejmě stojí i další standardní výbava tohoto modelu: sběrač o záběru 2,2 metru bez nutnosti demontování opěrných koleček při transportu, řezací ústrojí se 14 jednotlivě jištěnými noži (možnost dodat 25 nožový systém řezání), sklopné dno a sada pro měkké jádro balíku. Velikou předností této modelové řady je rozpětí průměrů hotových balíků: 0,8 – 2 metry. Dalším benefitem je standardně dodávaná sada pro lisování extra suché a krátké slámy (po axiálních mlátičkách) a sada TechnoPack pro sledování vlhkosti sklízeného materiálu. Jako poslední plus pro provozovatele tohoto modelu je úspora pohonných hmot, neboť pro provoz tohoto stroje stačí tažný prostředek o výkonu pouhých 80 koní.

Techniku uplatnitelnou v živočišné výrobě reprezentoval rozdružovač Kverneland 853 PRO.
Techniku uplatnitelnou v živočišné výrobě reprezentoval rozdružovač Kverneland 853 PRO.

Techniku uplatnitelnou v živočišné výrobě reprezentoval rozdružovač Kverneland 853 PRO. Jeho základ tvoří vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Dle jednotlivých typů je možno volit z nesené nebo tažené verze s objemem zásobníku 2 m3, 3 m3, 4,2 m3 a 6 m3. Dno zásobníku rozdružovače tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty. Čelo zásobníku tvoří dle zvoleného typu jeden, nebo dva odmítací válce s protihrabicemi zabraňujícími zahlcení stroje. Po obvodu odmítacího bubnu je osazeno dostatečné množství řezacích žabek pro ideální „natrhání / nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Kolo má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 metrů. Kdo naopak potřebuje dopravit například senáž do žlabu nebo zastýlat do „postýlek“ ocení možnost dvourychlostní převodovky pro nižší otáčky metacího kola a tím i snížený objem vzduchu, kdy eliminujeme nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu – což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.

Tažený kultivátor Kverneland Enduro PRO jedním přejezdem zpracuje půdu, promíchá posklizňové zbytky a urovná povrch.
Tažený kultivátor Kverneland Enduro PRO jedním přejezdem zpracuje půdu, promíchá posklizňové zbytky a urovná povrch.

Hojné zastoupení měla i technika na zpracování půdy a setí. Například prezentovaný tažený kultivátor Kverneland Enduro PRO jedním přejezdem zpracuje půdu, promíchá posklizňové zbytky a urovná povrch. Kultivátor je k dispozici v pracovním záběru od 3 do 5 metrů (nesený model) a 4, 4,5 a 5 metrů (nesený, hydraulicky sklopný a nově tažený model). Přepravní šířka u sklopných modelů je do 2,85 metru. Kultivátor Kverneland Enduro T/Enduro Pro T je vhodný pro mělké, ale i hluboké zpracování půdy, tam, kde se uplatňují minimalizační technologie zpracování půdy. Kultivátor je dodáván ve dvou verzích, první má maximální možnou pracovní hloubku 30 cm a verze Kverneland Enduro Pro T 35 cm. Stroj tak najde uplatnění jak při mělké podmítce, tak i při hlubším kypření.

Kompaktní talířové brány Kverneland Qualidisc Pro byly vystaveny v šestimetrové verzi.
Kompaktní talířové brány Kverneland Qualidisc Pro byly vystaveny v šestimetrové verzi.

Kompaktní talířové brány Kverneland Qualidisc Pro byly vystaveny v šestimetrové verzi, avšak na výběr je rovnou ze tří verzí s pracovní šířkou od 2,5 do 7 metrů v pevné / sklopné / nesené verzi nebo jako polonesené. Stroj je vhodný pro mělké i hlubší obdělávání půdy. Lze jej doplnit prutovými branami, které se umísťují před opěrný válec nebo řadou různých druhů válců.

Z pluhů byl prezentován polonesený otočný pluh Kverneland 6300 S Variomat. Vyrábí se v pěti až osmiradličném provedení s pracovním záběrem těles v rozmezí od 35 do 55 cm. Pluh snadno zapravuje i velké množství posklizňových zbytků, neboť rozestup těles činí 100 nebo 115 cm.

Z pluhů byl prezentován polonesený otočný pluh Kverneland 6300 S Variomat.
Z pluhů byl prezentován polonesený otočný pluh Kverneland 6300 S Variomat.

Především k jarnímu otevření půdy a kvalitní přípravě seťového lůžka byl prezentován kultivátor Kverneland Tiger, jenž lze využít i před setím na podzim. K předseťové přípravě půdy na jaře i na podzim nabízí Kverneland zemědělcům tažené modely kultivátoru Tiger v záběrech 6, 7, 9 a nově 10 metrů, které jsou sklopné do přepravní polohy 2,7 metru a v případě 10metrového záběru 3,99 metru. Díky malému energetickému příkonu se dá kultivátor agregovat s traktory od 100 do 180 koní, s nízkou spotřebou pohonných hmot. Všechny zmíněné modely disponují osmi řadami slupic, v případě záběru 10 metrů sedmi řadami slupic 11 x 45 mm s rozestupem 80 mm, standardně dodávané s předním a zadním pružným smykem a řadou urovnávacích bran. Na přání lze použít i zadní spirálový válec. Stroj je možné vybavit stabilizátorem pro přední i zadní smyk, kypřičem stop traktoru, závěsem na agregaci s cambridgskými válci a také rezervním kolem.

Především k jarnímu otevření půdy a kvalitní přípravě seťového lůžka byl prezentován kultivátor Kverneland Tiger, jenž lze využít i před setím na podzim.
Především k jarnímu otevření půdy a kvalitní přípravě seťového lůžka byl prezentován kultivátor Kverneland Tiger, jenž lze využít i před setím na podzim.

Secí stroje byly zastoupeny pneumatickým nástavbovým modelem Kverneland e-drill compact. Secí stroj byl vybaven rotačními branami – předseťovou přípravu a setí je tak možné provádět při jednom přejezdu. Rotační brány jsou určeny pro traktory do výkonu 190 koní a vyznačují se nízkou hmotností.

Secí stroje byly zastoupeny pneumatickým nástavbovým modelem Kverneland e-dril compact.
Secí stroje byly zastoupeny pneumatickým nástavbovým modelem Kverneland e-dril compact.

Představen byl také šestimetrový secí stroj Kverneland u-drill s pasivní přípravou půdy. Vyráběn je ve verzích pro sólo setí nebo s možností přihnojení – obsluha si může vybrat, kam bude hnojivo aplikovat. Čelní pneumatikový pěch nese část hmotnosti secího stroje, žádná hmotnost není nesena v ramenou traktoru. Slouží také pro prvotní urovnání půdy. Druhou sekci tvoří dvě řady individuálně zavěšených talířů o průměru 460 mm, což se hodí v kamenitých půdách. O opětovné utužení půdy se stará pěch tvořený přesazenými pneumatikami. Ukládání osiva obstarávají botky CD, jejichž součástí je vodicí a zatlačovací kolo s velkým průměrem kvůli malému odporu. Poslední sekcí je zavlačovač vyrábějící se ve dvou provedeních. Prezentovaný stroj byl vybaven zavlačovačem vhodným na pozemky s větším množstvím posklizňových zbytků.

Představen byl také šestimetrový secí stroj Kverneland u-drill s pasivní přípravou půdy.
Představen byl také šestimetrový secí stroj Kverneland u-drill s pasivní přípravou půdy.

Nesl označení Kverneland u-drill 6001 plus, to znamená, že byl vybaven systémem přihnojení. Výpad hnojiva může být veden do každé secí botky CD nebo v polovičním počtu na talířové sekci. Pro fajnšmekry nebo podniky služeb je k dispozici varianta s třemi dělícími hlavami, kdy jednou z nich proudí osivo a hnojivová hlava pracuje vždy jen jedna podle nasměrování k talířům či do botek.

Prezentovány byly také secí stroje Kverneland Optima a Kverneland Monopill.