Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 2.7. – svátek slaví Patricie

Fliegl letos vyrobí 150 vozů Fliegl Cargos

Zveřejněno: 13. 6. 2024

V září 2022 byla založena společnost Fliegl Grünlandtechnik pro novou éru značky Fliegl Cargos. Fliegl Cargos zahrnuje dva produkty: kombinovaný sběrací vůz (KLW) a vůz pro přepravu píce (HTW). Rok a půl po převzetí se společnost odráží od mimořádně pozitivní bilance a optimisticky hledí do budoucnosti.

Vlevo senážní vůz a vpravo vůz pro přepravu řezanky Fliegl Cargos.

Zahájení činnosti společnosti Fliegl v předloňském roce znamenalo pro značku Fliegl Cargos vzrušující kapitolu. Společnost začínala původně s 5 zaměstnanci, od té doby se její tým rozšířil na 35 vysoce kvalifikovaných osob. Zpočátku byla výrobní strategie podobná jako u společnosti Claas, kdy se montovaly převážně předlakované díly.

Společnost Fliegl však prokázala přizpůsobivost a rychle přešla na komplexní vlastní výrobu. Dnes se společnost může pochlubit nejmodernějším výrobním zařízením vybaveným lasery, ohýbačkami, svařovacími roboty, svařovacími stoly a mnoha dalšími moderními stroji. Celý výrobní proces je ve společnosti Fliegl soustředěn pod jednou střechou. Dokonce i práškové lakování se bude od roku 2024 provádět přímo ve firmě.

K překonání výzev spojených s přechodem přispěla úzká spolupráce se závodem Claas v Bad Saulgau, včetně školicích opatření a fází učení. Výroba byla zahájena podle plánu v březnu 2023 s vozem pro přepravu píce (HTW), zatímco výroba kombinovaného vozu (KLW) byla odložena na červenec. Celkem bylo v roce 2023 vyrobeno více než 60 kusů modelů HTW 750 a KLW 8400 a 8500. Pro příští rok plánuje společnost Fliegl rozšířit výrobu na 150 kusů.

Fliegl převzal výrobu vozů od společnosti Claas.
Fliegl převzal výrobu vozů od společnosti Claas.

Pod hlavičkou společnosti Fliegl bude k dispozici celý sortiment výrobků, které dříve vyráběla společnost Claas, včetně modelů Fliegl Cargos HTW 740 a 760 a modelů Fliegl Cargos KLW 8300, 9500 a 9600.

Vozy Fliegl Cargos využívají modulární šroubovanou konstrukci, která poskytuje významnou přidanou hodnotu. Díky této konstrukci lze oba výrobky vyrábět s nižší hmotností, což vede ke zvýšení užitečného zatížení a výrazně lepší torzní pružnosti. Modulární konstrukce navíc umožňuje komplexní dodávku náhradních dílů až do poslední části rámu, což zákazníkům nabízí působivou škálu možností, které mohou přizpůsobit svým individuálním potřebám. To vše přispívá k dlouhé životnosti stroje a cenově výhodným náhradním dílům.

Fliegl používá ve svých vozech nápravy od společnosti ADR. Tyto nápravy jsou k dispozici v kombinaci s optimalizovaným mechanickým odpružením nebo hydraulickým odpružením s integrovaným vyrovnáváním sklonu. Tyto kombinace nabízejí zákazníkům flexibilitu při výběru podvozku, který nejlépe vyhovuje jejich požadavkům. Kromě toho jsou k dispozici různé systémy řízení, od řízení vlečené nápravy přes mechanicko-hydraulické nucené řízení až po elektrohydraulické nucené řízení.

Vůz pro přepravu řezanky Fliegl Cargos.
Vůz pro přepravu řezanky Fliegl Cargos.

Konstrukce rámu vozu Fliegl Cargos, stejně jako řetězy a tyče, jsou pozinkované a sešroubované, což zajišťuje dlouhou životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Podlaha má také úřední schválení pro přepravu dřevní štěpky.

Výjimečným prvkem Fliegl Cargos jsou šroubované zuby na rotoru, které výrazně zjednodušují a urychlují opravy. Přední část podlahy KLW je snížená, což vede k většímu objemu, lepšímu naplnění celého vozu, zachování krmiva a v zásadě nižší spotřebě nafty.