Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

JCB vyvíjí mobilní vodíkovou stanici na podvozku traktoru Fastrac

Zveřejněno: 8. 11. 2022

Společnost JCB, která vyvinula první funkční stavební stroje na světě poháněné vodíkem, představila další světové prvenství v oboru – mobilní vodíkovou čerpací stanici na podvozku traktoru JCB Fastrac.

JCB předvedlo funkční prototypy rypadlonakladače a teleskopického manipulátoru JCB Loadall poháněných vodíkem.

Společnost JCB investuje 100 milionů liber do projektu výroby superúčinných vodíkových motorů a již předvedla funkční prototypy rypadlonakladače a teleskopického manipulátoru JCB Loadall poháněných vodíkem.

Společnost JCB oznámila další průmyslovou novinku – mobilní vodíkovou stanici, která uživatelům poskytuje rychlý a snadný způsob, jak doplnit palivo do svých strojů přímo na staveništi. Přibližně 97 % stavebních strojů si nechává dodávat palivo během práce na staveništi. To znamená, že stavebníci jsou již zvyklí na mobilní čerpací stanice, které umožňují doplnění paliva během několika minut.

Projekt vodíkových strojů vede přímo předseda představenstva společnosti JCB lord Bamford. Na projektu pracuje tým 100 inženýrů. Prvním strojem poháněným vodíkem, který byl představen, byl rypadlonakladač JCB, po němž před rokem následoval teleskopický manipulátor JCB Loadall. Tato technologie byla předvedena na konferenci COP26 v Glasgow, kde světoví lídři diskutovali o opatřeních k výraznému snížení emisí skleníkových plynů. Společnost JCB vyrábí motory od roku 2004 a vyrábí je v závodech v Derbyshire a v indickém Dillí. V loňském roce oslavila společnost JCB významný milník, když vyrobila 750 000. motor.