Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Jeden přejezd, čtyři pracovní operace. Horsch Focus 4 TD na Farmě Kondziolka dosahuje výborných výsledků

Zveřejněno: 19. 10. 2023

Pavel Kondziolka je přes 20 let uživatelem techniky pro zpracování půdy a setí značky Horsch. Na farmě postupně upouští od orby a během následujících let chce přejít k regenerativnímu zemědělství. Ihned po sklizni zakládá veškeré porosty včetně meziplodin secí stroj Horsch Focus 4 TD. Na farmě se uplatňují i jiné stroje se značkou Horsch.

Secí stroj Horsch Focus 4 TD je agregován s traktorem Claas Axion 960 o výkonu 460 koní.

V obci Závada u Petrovic na Karvinsku, blízko hranic s Polskem, sídlí rodinná soukromá Farma Kondziolka. Pavel Kondziolka v současnosti obhospodařuje 900 hektarů, provozuje živočišnou a rostlinnou výrobu. Pěstuje jednoletý jílek (50 ha), sladovnický ječmen (70 ha), ozimý ječmen (70 ha), potravinářskou a krmnou pšenici (250 až 300 ha), řepku (140 h), sóju (70 ha), cukrovou řepu (60 až 70 ha) a kukuřici (200 ha). Osevní postup je volen tak, aby bylo zajištěno vhodné střídání plodin. Zdraví půdy je tak dlouhodobě udržováno a nemoci a tlak škůdců jsou udržovány na nízké úrovni, což vede k dostatečnému výnosu vysoce kvalitních plodin. Pozemky jsou rozmístěné po širokém okolí, nejmenší má rozlohu pár arů, největší až 60 hektarů. Nachází se zde i extrémně těžké a mokré půdy.

Pavel Kondziolka je přes 20 let uživatelem techniky pro zpracování půdy a setí značky Horsch. Techniku na farmu dodává (a servisuje) společnost LUKROM, spol. s r.o. Prvním pořízeným strojem této značky byl diskový podmítač Horsch Joker doplněný o jednořadý hloubkový kypřič Horsch Mono 3 TG. Na farmě vyřešil zpracování těžké půdy. Stroj pracuje dodnes, farmář jej zapůjčil sousednímu zemědělskému podniku. Tam podmítač s kypřičem používají na veškerá zpracování půdy. „Horsch Joker s Horsch Mono 3 TG je jednoduchý a univerzální stroj, se kterým jde provádět veškeré zpracování půdy, a to jak na lehké, tak těžké půdě,“ poznamenal majitel Pavel Kondziolka.

„Při práci se secím strojem Horsch Focus 4 TD je hnojivo aplikováno tam, kde má být a beze ztrát.”
Pavel Kondziolka

Před lety na farmě vyzkoušeli secí stroj Horsch Focus. Ten na farmě dosáhl výborných výsledků, a tak byl pořízen ve variantě Horsch Focus 4 TD s pracovním záběrem 4 metry. Na farmě mimo jiné používali i secí stroj Horsch Pronto 4 DC, který byl ale s příchodem secího stroje Horsch Focus 4 TD prodán. Místo něj byl pořízen 3 metrový elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR. „Secí stroj Horsch Versa 3 KR jsme pořídili jako rezervní secí stroj. Slouží také pro zakládání porostů v extrémním mokru, kdy je potřeba po orbě zaset. Slouží také pro setí biopásů, pásů kolem vod apod.,“ uvedl majitel Pavel Kondziolka.

Ihned po sklizni zakládá veškeré porosty včetně meziplodin již zmíněný secí stroj Horsch Focus 4 TD.
Ihned po sklizni zakládá veškeré porosty včetně meziplodin již zmíněný secí stroj Horsch Focus 4 TD.

Na farmě postupně upouští od orby a během následujících let chtějí přejít k regenerativnímu zemědělství. „Od orby ustupujeme. Ale nechceme se hned vrhnout na no-till technologie. Podle mě je potřeba přechodné období za účelem dosažení požadované kondice půdy tak, aby se s ní v budoucnu nemuselo hýbat. Myslel jsem, že to bude trvat 5 let, ale podle aktuálních zkušeností to bude 10 let,“ uvedl farmář. V současnosti na farmě již pěstují celou řadu meziplodin. „Je důležité pěstovat meziplodiny, aby ještě koncem devátého měsíce bylo něco na poli pro včely. Pěstováním meziplodin se u nás výrazně změnila biodiverzita krajiny k lepšímu. Pokud pořád na poli něco roste, půda je daleko v lepší kondici. Žádný stroj nedokáže vytvořit takovou strukturu půdy jako kořen rostliny. Přibylo hodně drobné zvěře, která nachází v meziplodinách úkryt před dravci. Toho jsem si všiml už po dvou letech pěstování meziplodin,“ zmínil farmář Pavel Kondziolka.

Jeden přejezd, čtyři pracovní operace

Ihned po sklizni zakládá veškeré porosty včetně meziplodin již zmíněný secí stroj Horsch Focus 4 TD. Stroj si majitel nemůže vynachválit. Během setí řepky totiž provede 4 pracovní operace během jednoho přejezdu: podrývání do hloubky 35 cm, hnojení, setí a aplikaci mikrogranulátu proti slimákům. Secí stroj je osazen dvoukomorovým zásobníkem a zařízením MiniDrill, dohromady tak má 3 zásobníky. Do jednoho jsou například umístěna semena bobu nebo pelušky, do druhého svazenka a do třetího slunečnice. To vše lze rovnoměrně set během jednoho přejezdu.

Pro setí pšenice si secí stroj Horsch Focus 4 TD na farmě upravili. Mikrogranulát je z MiniDrillu aplikován přímo k osivu. Hnojivo (NP nebo NPK) je aplikováno pod radlici během podrývání. Dávka hnojiva je snížena a u mikrogranulátu zvýšena. U osiva se nachází mikrogranulát a až se vyvine kořenový systém rostliny, začne čerpat živiny z hnojiva, které je uloženo hlouběji. „Díky tomu nemáme žádné ztráty hnojiva. To nedokáže žádné talířové rozmetadlo na trhu, obzvláště na okrajích pozemků. Vyjma tedy pneumatických rozmetadel s rameny a šnekovým ústrojím. Při práci se secím strojem Horsch Focus 4 TD je hnojivo aplikováno tam, kde má být a beze ztrát,“ pochvaluje si majitel. Výnosy plodin na farmě jsou následující: řepka (4,5 tuny), pšenice (8,5 tuny) a sladovnický ječmen (7 tun).

Segment secího stroje pro zpracování půdy a setí je složen z radliček, pneumatikového pěchu a secích botek. Radličky slouží k urovnávání nebo drobení půdy a vpravují hnojivo do přesně definovaného depa v půdě. Kypří půdu také v pásech před osivem a přitom vyčesávají posklizňové zbytky ze seťového lůžka a z kořenové zóny v půdě. Při hloubce kypření 35 cm, kdy dochází k odstranění utužené vrstvy půdy i většiny rostlinných zbytků v kořenové zóně, jsou pro řepku vytvářeny ideální růstové podmínky. Radličky lze hydraulicky nastavovat i z kabiny. Secí stroj Horsch Focus 4 TD pana Kondziolky je osazen úzkou radličkou ULD (Ultra Low Disturbance) určenou pro hluboké kypření, aniž dochází k promíchávání půdy. Může se používat ve všech půdních typech, ale speciálně byla vyvinuta pro těžké půdy. Vykonává hloubkové kypření půdy těsně před uložením osiva.

Na farmě nedávno pořídili nový diskový podmítač Horsch Joker 6RT, který poslouží pro zpracování půdy po sklizni v mokrých podmínkách.

Secí stroj Horsch Avatar provádí výsev do porostu meziplodin.
Secí stroj Horsch Avatar provádí výsev do porostu meziplodin.

Kvůli přechodnému období na regenerativní zemědělství na farmě nyní hledají vhodný secí stroj pro přímé setí technologií no-till. V rámci předvádění firmy LUKROM si na farmě měli možnost vyzkoušet secí stroj Horsch Avatar a porovnat ho i s jinými konkurenčními stroji. Horsch Avatar byl vyzkoušen během setí pšenice do meziplodiny. Jeho vykonaná práce se zkušenému farmáři líbila. „Máme zaseto trsnaté žito s bobem jako meziplodinu po pšenici. Na začátku května to chceme sklidit do bioplynové stanice a na pozemek technologií no-till zaset sóju,“ podělil se o plány farmář. Zkoušce se nevyhnul ani přesný secí stroj Horsch Maestro, který zasel sóju. Sóju zasel také do meziplodiny. Výsledný porost se farmáři líbí, ve svých podmínkách však dává přednost secímu stroji Horsch Avatar.

„Technika Horsch v našich podmínkách funguje a my jsme s ní spokojeni. Když vybíráme nový stroj, vždy ho srovnáváme s konkurenčními značkami. Každý stroj má výhody i nevýhody. Horsch je ale nejuniverzálnější a velmi dobrý. Horsch je u nás úspěšný také díly společnosti LUKROM. Taková spolupráce, jako je s nimi, není s nikým jiným. Ať už přijede pracovník s chemií nebo osivem, vedoucí servisu, servisní technik nebo obchodní zástupkyně Zuzana Pospěchová, vždy je s nimi perfektní spolupráce a domluva. V budoucnu budeme mít nejspíš všechny stroje ve značce Horsch,“ uvedl Pavel Kondziolka.

Regenerativní zemědělství je způsob obhospodařování půdy, jehož základním principem je návrat k přírodě a jejím přirozeným ekologickým a biologickým procesům a vztahům. Je to metoda vnímající rostliny a půdní organismy jako společný metabolický systém. Díky tomuto systému půda lépe zadržuje vodu, váže živiny, zvyšuje se zpracovatelnost půdy a v neposlední řadě se efektivněji potlačuje růst plevelů a chorob. Tato celostní metoda vychází z přístupu minimálního zpracování půdy a maximální podpory mikrobiálního života v ní. Na orné půdě je regenerativní zemědělství charakterizováno přímým setím („no-till“ a/nebo „reduced-till“) a nahrazením mechanického zpracování půdy biologickou cestou, tedy co největším využíváním a začleněním meziplodin do osevního postupu.