Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Mnohostranné a spolehlivé: bezstupňové traktorové převodovky CLAAS

Zveřejněno: 22. 8. 2023

Požadavky mnoha zemědělců na traktory jsou vysoké. Dlouhá životnost a snadné ovládání se staly nepostradatelnými. Tím lépe, když zůstává spotřeba paliva stroje nízká. Přesně to nabízí traktory od CLAAS s bezstupňovou převodovkou CMATIC.

Jaké výhody přinášejí traktory s bezstupňovou převodovkou? Mnohostrannost je jedna z nich.

Výrobce zemědělských strojů z Harsewinkelu v Německu je již mnoho let v čele traktorů s bezstupňovou převodovkou. Označení CMATIC (CLAAS motion for automated transmission and intelligent controls) je tzv. plynulá převodovka s rozvětveným výkonem v traktorech. Pokud jde o regulátor rychlosti, tedy softwarovou inteligenci převodovek, spoléhá CLAAS na vlastní odborné znalosti ve vlastní pobočce pro průmyslovou techniku. Tam jsou vyvíjeny také vlastní bezstupňové převodovky.

Zaměření na mnohostrannost a dlouhou životnost

Jaké výhody přinášejí traktory s bezstupňovou převodovkou? Mnohostrannost je jedna z nich. Je jedno, zda jde o pomalé práce na poli, těžké zpracování půdy nebo rychlou přepravu po silnici - traktory s CMATIC jsou opravdoví všestranní pomocníci a nabízejí optimální podporu při jakémkoliv druhu práce. Vyznačují se také dlouhou životností. Např. u výrobní řady CLAAS ARION 500 CMATIC a CLAAS ARION 600 CMATIC. Jejich převodové systémy EQ 200 a EQ 220 vyrábí sám CLAAS. Vyznačují se robustní konstrukcí s automaticky se měnícími jízdními rozsahy a s tím spojenou rychlostí od 0 do 50 km/h.

Zaměření na mnohostrannost a dlouhou životnost.
Zaměření na mnohostrannost a dlouhou životnost.

„Převodové systémy EQ 200 a v roce 2017 zavedené převodové systémy EQ 220 ukázaly svoji účinnost a odolnost v uplynulých letech u několika tisíc traktorů CLAAS ARION po celém světě“, vysvětluje Dr. Ulf Leinhäuser, generální manager CLAAS Industrietechnik GmbH (CIT). „Díky robustní konstrukci a vynikající kvalitě zpracování našich převodovek nyní některé z těchto traktorů dosáhly bez problémů až 10 000 provozních hodin.“

Bezstupňová převodovka EQ: jednoduchá a účinná

Od 50. let 20. století působí CIT v oblasti technologie pohonu, elektroniky a hydrauliky. Zejména u EQ 200 byly dobře známé převodové komponenty spojeny do inovativního převodového schématu. Převodovka disponuje obzvláště velkou účinností – a ta je téměř konstantní při všech rychlostech. Při automatické změně rychlostního stupně traktoru s převodovkou EQ se změní celkový přenos sil díky převodovce. Otáčky obou spojkových hřídelů se sbližují při zrychlování, dokud se nevyrovnají. Jakmile je dosaženo bodu dokonalé synchronizace, sepnou se vícelamelové spojky. Tak se změní převodový stupeň (přeřazení) bez znatelných výkyvů otáček a hodnot krouticího momentu i při zatížení!

Bezstupňová převodovka EQ: jednoduchá a účinná.
Bezstupňová převodovka EQ: jednoduchá a účinná.

Výsledek: výkonné a rovnoměrné zrychlení z 0 na 50 km/h. Kromě toho lze maximální rychlosti 50 km/h dosáhnout při 1 500 ot/min, což šetří pohonné hmoty. Tak spojují CLAAS CMATIC traktory účinnost s vyšším komfortem jízdy a enormní všestranností.

V případě zájmu o předvedení traktoru se zaregistrujte zde