Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nové a extrémně výkonné žací trojkombinace Krone EasyCut B 880 CV/CR a EasyCut B 1050 CV

Zveřejněno: 30. 8. 2023

V základní konfiguraci jsou žací stroje Krone EasyCut B 880 CV/CR (Collect) a Krone EasyCut B 1050 CV (Collect) vybaveny kondicionéry a na přání i příčnými dopravníky.

Nové a extrémně výkonné žací trojkombinace Krone EasyCut B 880 CV/CR a EasyCut B 1050 CV.

Krone svými novými modely trojkombinací Krone EasyCut B 880 CV/CR (Collect) a Krone EasyCut B 1050 CV (Collect) opět posouvá dosavadní hranice pracovních výkonů ještě dále. K výrobnímu programu čelně nesených žacích strojů Krone se 4metrovým záběrem je perfektně přizpůsoben nejvyšší model Krone EasyCut B 1050 CV (Collect), který v této kombinaci dosahuje maximálního pracovního záběru až 10,45 metru.

Teleskopická výsuvná ramena zajišťují optimální překrytí záběru předního žacího stroje a nejkvalitnější výsledek sečení. Kromě této enormní výkonnosti představují standardně dodávané kondicionéry spolu s příčnými dopravníky pro ukládání píce do řádků dokonalou kombinaci. Nové modely žací trojkombinace Krone EasyCut B umožňují mimořádně efektivní zpracování velkého množství píce a zkracují proces prosychání pro využití krátkých intervalů pěkného počasí pro sklizeň.

Žací kombinace Krone EasyCut B je k traktoru zavěšena na optimalizovaném tříbodovém závěsu. Všechny žací jednotky jsou standardně vybaveny osvědčeným žacím ústrojím Krone EasyCut B s uzavřeným nosníkem svařeným po celém obvodu a celoživotní náplní, včetně SafeCut, SmartCut a integrované ochrany proti nárazům na překážku. Lehké, nově navržené předepnuté plachty lze doširoka otevřít. To usnadňuje výměnu nožů bez použití nářadí a údržbu. Patentované zavěšení DuoGrip a hydropneumatické odlehčení, které lze snadno nastavit z kabiny traktoru, zajišťují bezvadné kopírování terénu i v těch nejtěžších podmínkách.

Výložníky Krone EasyCut B 880 CV/CR (Collect) lze mechanicky nastavit do jednoho ze dvou pracovních záběrů 8,52 metru nebo 8,72 metru. Ještě flexibilnější je Krone EasyCut B 1050 CV (Collect) u kterého lze pracovní záběr nastavit plynule hydraulicky na teleskopických výložnících v rozsahu od 9,30 metru do 10,45 metru. Podle pracovního záběru čelního žacího stroje je tak podle aktuálních pracovních podmínek možné optimálně přizpůsobit přestřih.

Výložníky Krone EasyCut B 880 CV/CR (Collect) lze mechanicky nastavit do jednoho ze dvou pracovních záběrů 8,52 metru nebo 8,72 metru.
Výložníky Krone EasyCut B 880 CV/CR (Collect) lze mechanicky nastavit do jednoho ze dvou pracovních záběrů 8,52 metru nebo 8,72 metru.

Perfektní úprava píce pro rychlou sklizeň beze ztrát

Použití kondicionéru se ukázalo efektivním řešením pro zkrácení doby, kdy píce leží na poli ve většinou krátkých časových úsecích vyhrazených pro sklizeň. Krone EasyCut B 1050 CV (Collect) a Krone EasyCut B 880 CV (Collect) jsou vybaveny osvědčeným ocelovým kondicionérem s V prsty. Jeho průměr 64 cm je aktuálně největším na trhu. Tvrzené ocelové hroty intenzivně narušují povrch píce a umožňují tak řízení rychlosti procesu sušení. Prsty jsou zavěšeny výkyvně pro případ nárazu na cizí předmět. Nastavením otáček (600/900 ot/min) a vzdálenosti mezi drhlíkem a optimálně uspořádanými prsty lze přizpůsobit agresivitu úpravy zpracovávané píce – to je nejenom snadné, ale také velmi účinné řešení.

Krone EasyCut B 880 CR (Collect) je k dispozici také s válcovým kondicionérem, který se doporučuje zejména pro listovou píci, jako jsou například vojtěška nebo jetel. Zde do sebe navzájem zapadají dva profilované polyuretanové válce a narušují stonky rostlin, aniž by odtrhávali citlivé listy. Toto intenzivní a zároveň šetrné zpracování minimalizuje možné ztráty odrolem a slouží tak k udržení nejvyšší možné kvality píce. Totéž platí i pro alternativně nabízené ocelové válce M-Rolls.

Sečení, mačkání a shrnování píce v jedné pracovní operaci

Žací stroje Krone EasyCut B 880 CV/CR Collect a Krone EasyCut B 1050 CV Collect jsou vybaveny hydraulicky hnanými příčnými dopravními pásy. S nimi lze při sečení ukládat zpracovanou píci přímo do řádku. To je ideálním řešením pro malé množství píce, a také při sklizni siláže z celých rostlin, jako je zelené žito. Velmi široké příčné dopravní pásy skládají toky materiálu do jednoho rovnoměrného řádku. Jeho šířku lze snadno a pohodlně přizpůsobit následujícím strojům sklizňové linky úpravou rychlostí pásů z kabiny traktoru. Na přání dodávané urychlovací válce umožňují ještě přesnější nastavení šířky a tvaru řádku. Jsou vhodné zejména pro použití na svazích.

Pásy lze během práce jednotlivě zapínat nebo vypínat. Takto lze systém využít i v dalších režimech jako je například čištění okrajů polí, nebo dílčí záběr stroje. V posledně jmenovaném způsobu ukládání píce modely Krone EasyCut B Collect složí ve dvou přejezdech píci tak, aby z ní v dalším přejezdu mohl čtyřrotorový shrnovač Krone vytvořit jeden hotový řádek. Přispívá to k ochraně drnu, a zároveň šetří čas a palivo. Pro ještě větší přesnost při ukládání píce doporučujeme volitelný tvarovač řádku a hydraulicky zvedaný nosník osvětlení.

Modely Krone EasyCut B Collect složí ve dvou přejezdech píci tak, aby z ní v dalším přejezdu mohl čtyřrotorový shrnovač Krone vytvořit jeden hotový řádek.
Modely Krone EasyCut B Collect složí ve dvou přejezdech píci tak, aby z ní v dalším přejezdu mohl čtyřrotorový shrnovač Krone vytvořit jeden hotový řádek.

Alternativně s příčnými šneky – Systém Big-Swath

S Krone EasyCut B 1050 CV lze také skládat řádky pomocí šnekových dopravníků, tato možnost je u žacích trojkombinací jedinečná. Systém Big Swath se osvědčil v mnohaletém provozu na známém samojízdném žacím mačkači Krone BiG M, kde jsou šneky o ø 45 cm umístěny za prstovým kondicionérem CV. Zajišťují bezztrátový a šetrný transport i velkého množství píce. V závislosti na otevření, nebo uzavření krytu nad šnekem se plodina rozprostírá na široko, částečně nebo zcela do řádku. Tyto funkce lze pohodlně ovládat z kabiny traktoru.

Pro práci s kombinacemi žacích strojů se nabízí různé druhy ovládání. U Krone EasyCut B 880 CV/CR je v nabídce nový elektrický předvolič hydraulických funkcí Krone PreSelect, zvedání žacích jednotek na jedné nebo obou stranách, případně spouštění a zvedání příčných dopravních pásů. Po předvolbě se požadované funkce aktivují použitím vnějšího hydraulického okruhu traktoru. Ovládat předvolbu je možné buď prostřednictvím ovládací jednotky Krone PreSelect DS 50, nebo pokud je k dispozici terminál ISOBUS, lze ho použít jako PreSelect Digital po propojení kabelem s žacím strojem. S Krone PreSelect Digital je možné využít ISOBUS kompatibilní multifunkční páku traktoru pro přímé ovládání řídicí jednotky stroje. Tímto způsobem lze ovládat všechny funkce traktoru a stroje, aniž byste museli měnit úchop.

Na přání je i pro Krone EasyCut B 880 CV/CR (Collect) k dispozici komfortní ovládání ISOBUS, které je standardem u Krone EasyCut B 1050 CV (Collect). Hydraulické funkce se ovládají přímo prostřednictvím vlastních UT terminálů traktoru, nebo terminálů DS 500, CCI 800, případně CCI 1200 pomocí dotykové obrazovky. Pokud si přejete ještě více pohodlí, můžete k terminálům přidat AUX joystick CCI A3. Na přání lze aktivovat i Section Control, automatické zvedání a spouštění jednotlivých žacích jednotek.

Žací jednotky Krone EasyCut B zvedané nahoru jsou předpokladem bezpečného provozu na silnici, přičemž přepravní výška zůstává pod 4 metry. Výstražné tabule a LED osvětlení zajišťují dobrou viditelnost. Výběr pracovního LED osvětlení promění noc v den. Po dokončení práce lze žací stroj bezpečně odstavit na hydraulicky ovládané teleskopické nohy ve velmi malém prostoru.