VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 17.9. – svátek slaví Naděžda

Nové středové a stranové rotorové shrnovače Pöttinger TOP

Zveřejněno: 12. 9. 2024

Firma Pöttinger na tiskovém dni v Rakousku prezentovala nový čtyřrotorový shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C se středovým odkládáním řádku a dva nové modely Pöttinger TOP VT 6820 S a VT 7620 S dvourotorových shrnovačů se stranovým odkládáním řádku.

Nový dvourotorový shrnovač Pöttinger TOP se stranovým odkládáním řádku.

Čtyřrotorový shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C se středovým odkládáním řádku má hydraulicky nastavitelný pracovní záběr v rozsahu od 10 do 12,5 metrů, což mimo jiné usnadňuje shrnování kolem překážek na pozemku. V závislosti na následném sklizňovém stroji lze nastavit zadní rotory (bez použití nářadí) do tří poloh, a tak je možné tvořit řádky široké 1,2 až 2 metry. Každý ze čtyř rotorů má průměr 3,3 metru. Pohon všech rotorů je zajištěn dlouhými kardanovými hřídeli.

Nový shrnovač Pöttinger má podvozek se širokými koly, čímž je zajištěna stabilita v kopcovitém terénu. Přední rotory mají 12 ramen, zadní rotory 13. Na každém rameni se nachází rovné prsty bez silného zalomení a jsou vedené přímo pod hrabicí. Výška prstů se nastavuje mechanicky pomocí kliky. Při zatížení prstu shrnovaným materiálem (velké množství zavadlé senáže) nedochází ke zvednutí prstů. Rotor může být vybaven čtyřkolovým nebo pětikolovým podvozkem pro ještě lepší kopírování nerovností pozemku. Osvědčené rotory TOPTECH PLUS mají velký průměr vodící dráhy i rozteč uložení ramen. Tato konstrukce propůjčuje rotorům maximální stabilitu při nízkém zatížení vodicí dráhy a uložení ramen.

Součástí podvozku je také kopírovací kolečko MULTITAST umístěné před rotorem. Stranově přesazené čelní kopírovací kolečko reaguje na nerovnosti před prsty a eliminuje kolize prstů s kameny a nečistotami. Snižuje také nežádoucí celkové zatížení jednotlivých pracovních částí a prodlužuje celkovou životnost stroje. Čelní kopírovací kolečko se při nastavení automaticky přizpůsobí výšce podvozku. Ve spojení s kloubovým výkyvným uchycením zaručují rotory přesné vedení prstů na nerovných pozemcích. Přední rotory jsou odlehčované hydraulicky a zadní mechanicky. Intenzita odlehčení se automaticky přizpůsobuje v závislosti na pracovním záběru. Kromě čisté sklizně a ochrany porostu to také znamená menší namáhání rotorových jednotek a maximální komfort při nasazení. Tím je také zajištěno rovnoměrné rozložení odlehčení rotorů.

Čtyřrotorový shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C se středovým odkládáním řádku.
Čtyřrotorový shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C se středovým odkládáním řádku.

Pöttinger TOP VT 12540 C je standardně vybavený předvolbovým ovládáním BASICLINE. Všechny rotory se ovládají pomocí dvojčinného rozvaděče. Díky integrovaným ventilům krokové sekvence se přední rotory vždy zvedají a spouštějí jako první. Pomocí přepínačů na ovládacím terminálu BASIC CONTROL lze volit mezi společným nebo samostatným zvedáním a spouštěním předních rotorů. Pro nastavení pracovního záběru se oba přední rotory ovládají společně pomocí samostatného rozvaděče.

Shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C dosahuje přepravní polohy s výškou pod 4 metry, aniž by se musely demontovat hrabice.

Shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C dosahuje přepravní polohy s výškou pod 4 m, aniž by se musely demontovat hrabice.
Shrnovač Pöttinger TOP VT 12540 C dosahuje přepravní polohy s výškou pod 4 m, aniž by se musely demontovat hrabice.

Pöttinger také prezentoval dva nové modely Pöttinger TOP VT 6820 S a Pöttinger VT 7620 S dvourotorových shrnovačů se stranovým odkládáním řádku. První jmenovaný model nabízí pracovní záběr 6,8 metrů a druhý 7,6 metrů. Svým uživatelům rovněž nabídne rotory TOPTECH PLUS, kopírovací kolečko MULTITAST, rovné prsty a další výhody shrnovačů této značky.

Specifikem těchto shrnovačů je možnost ukládat boční řádky nebo jeden velký stranový řádek. Pro zvedání rotorů je potřebný dvojčinný přípoj s plovoucí polohou. Oba rotory se zvedají a spouštějí jeden po druhém pomocí krokové funkce. Díky předvolbovému ovládání BASICLINE lze rotory jednotlivě zvedat nebo spouštět, což je zvláště praktické pro zbývající plochy nebo krajové řádky. Řízený podvozek umožňuje úhel natočení až 80°, takže shrnovač přesně kopíruje stopy traktoru. Půdní světlost 50 cm eliminuje narušení již shrnutých řádků. Pro pohodlnou a bezpečnou přepravu se řádkovací plachta automaticky složí a přepravní výška zůstane pod 4 metry.