Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Nová generace nejmenší řady víceúčelových senážních vozů Pöttinger JUMBO 5000

Zveřejněno: 5. 9. 2024

Po uvedení víceúčelových senážních vozů Pöttinger JUMBO 8000 na trh v roce 2022 nyní přichází nejmenší řada Pöttinger JUMBO 5000 zahrnující šestici modelů s ložným objemem od 32 do 54 m3. Vůz zvládne řádek posečené hmoty sebrat, nařezat a dopravit na určené místo. Vůz se novinářům prakticky předvedl během tiskového dne v Rakousku.

Nová generace nejmenší řady víceúčelových senážních vozů Pöttinger JUMBO 5000.

Účinný senážní vůz splňuje všechny požadavky na efektivní a hospodárnou výrobu senáže. Menší potřeba pracovních sil, snížená spotřeba nafty a snadná logistika jasně hovoří ve prospěch senážního vozu. Výroba optimálně strukturovaného krmiva začíná už při sklizni. Krmivo nesmí být rozdrceno na příliš malé kousky. Pokud krmivo dlouhodobě nevykazuje správné složení, je ohroženo zdraví zvířat. S řeznými délkami, jak je požadují odborníci na krmení zvířat, je kvalita krmiva nařezaného v senážním vozu vhodná pro přežvykování.

Nová řada víceúčelových vozů Pöttinger JUMBO 5000 zahrnuje šest modelů s ložným objemem od 32 do 54 m3. V základní výbavě mají pohyblivou přední stěnu, která nabízí výrazně větší objem při stejné délce vozu. V případě potřeby zvýší objem ložného prostoru o 4,3 m3. Součástí standardní výbavy je také automatika plnění. Vybavena je také velkou horní kompresní klapkou.

Senážní vozy Pöttinger JUMBO 5000 jsou k dostání i ve verzi DB (Discharge Beater), tedy s rozdružovacími a dávkovacími válci. Modely DB mají standardně dva dávkovací a rozdružovací válce (volitelně tři). Účinně uvolňují píci a při vyprazdňování zajišťují rovnoměrné dávkování. Uložený koberec hmoty lze následně snadno přerozdělit a zhutnit. Vozy jsou vhodné pro sklizeň nejen píce, ale i slámy. Ložný prostor je totiž možné zakrytovat. Horní kryt rovněž eliminuje ztráty materiálu při dopravě. Stabilní a robustní kryt ložného prostoru je standardní součástí modelu Pöttinger JUMBO 5540.

Nová řada víceúčelových vozů Pöttinger JUMBO 5000 zahrnuje šest modelů s ložným objemem od 32 do 54 m3.
Nová řada víceúčelových vozů Pöttinger JUMBO 5000 zahrnuje šest modelů s ložným objemem od 32 do 54 m3.

Posečenou píci z řádků sbírá šestiřadý sběrač Allrounder široký 1 890 mm. Na přání může být vůz osazen sedmiřadým sběračem Profi se šířkou 2 350 mm. V každém případě jsou prsty sběrače vedené ve vodicích dráhách na obou stranách. Prsty sběracího ústrojí jsou řízeny do dobíhavého pohybu, což způsobuje, že nejsou poškozovány drny, nedochází k vymršťování nečistot a ani ke zbytečnému opotřebení prstů. Stranová kolečka a volitelný přídavný opěrný váleček vytvářejí stabilní trojúhelník. Aby bylo zajištěno kopírování nerovností pozemku, sběrač má kyvadlové uložení a příčný výkyv 170 mm.

Odebírání hmoty z prostoru sběrače, stlačení hmoty a její dopravu přes řezací ústrojí do ložného prostoru vozu zajišťuje vkládací rotor s optimalizovaným tvarem hvězdic. Rotor má průměr 800 mm, šířku 1 580 mm a 8 řad hvězdic, přičemž každá hvězdice má šířku 10 mm. Hvězdice jsou uspořádány do spirály, což zajišťuje plynulou dopravu píce přes řezací ústrojí POWERCUT s asymetrickým uspořádáním 45 nožů s roztečí 34 mm. Stlačená stébla píce nejsou trhána, nýbrž čistě rozřezána taženým řezem. Dlouhé nože řežou píci po celé délce ostří. Všechny nože jsou individuálně chráněny proti cizím předmětům.

V základní výbavě je pohyblivá přední stěna nabízející výrazně větší objem při stejné délce vozu.
V základní výbavě je pohyblivá přední stěna nabízející výrazně větší objem při stejné délce vozu.

K dispozici je také výklopný systém výměny nožů podél vozu EASY MOVE. Tlačítkem lze nosník nožů snadno vykývnout. Celý nosník nožů lze následně spolehlivě a pohodlně vyklopit do strany. Tím je zaručena ergonomická manipulace. Využívat lze automatické broušení nožů Pöttinger AUTOCUT – jde o plně automatickou brusku nožů s elektrohydraulickým pohonem, který výrazně zkracuje dobu broušení. Postupy broušení lze individuálně přizpůsobit požadavkům v závislosti na podmínkách sklizně. Brusná hlava se dá trojrozměrně nastavit tak, aby se přizpůsobila tvaru nože. Při používání systému Pöttinger AUTOCUT je možné dosáhnout úspory paliva a energie až o 20 %. Řezací ústrojí lze stisknutím tlačítka na boční straně vozu stranově vykývnout bez nutnosti použití nářadí. Nože je možné hydraulicky centrálně uvolnit a provést jejich výměnu. Nože jsou vyrobené z tvrzené nástrojové oceli DURASTAR.

Nosník s noži lze snadno vyklopit ven.
Nosník s noži lze snadno vyklopit ven.

Pro noční provoz je k dispozici celá řada výkonného osvětlení. Tandemový podvozek vozu Pöttinger JUMBO 5000 je inteligentní, to znamená, že v případě potřeby automaticky uzamkne zadní nápravu. Vozy jsou ISOBUS kompatibilní a lze je ovládat terminály POWER CONTROL, EXPERT 75 nebo CCI 1200.