VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Nový kombinovaný lis s ovíjecím mechanismem Claas Rollant 630 RC Uniwrap

Zveřejněno: 19. 8. 2024

Claas na tiskovém dni v Německu představil nový kombinovaný lis s ovíjecím mechanismem Claas Rollant 630 RC Uniwrap nabízející vyšší výkon, komfort obsluhy a robustnější konstrukci komponent pohonu podléhajících silnému opotřebení.

Nový kombinovaný lis s ovíjecím mechanismem Claas Rollant 630 RC Uniwrap.

Lis Claas Rollant má již desítky let pevné místo na trhu s lisy s pevnou lisovací komorou. Mezi zemědělci si získal oblibu díky své jednoduchosti a robustnosti. Claas nabízí i variantu s integrovaným ovíjecím mechanismem s názvem Claas Rollant Uniwrap. Právě tento model konstruktéři pro nadcházející lisovací sezónu ještě vylepšili. U vybraných komponentů lisu bylo sníženo jejich opotřebení, ovíjení je ještě účinnější a ovládaní ještě komfortnější. Přitom všem byla zachována dobrá světlá výška stroje a nízké těžiště při přesunu kulatého balíku z lisovací komory na ovíjecí stůl baličky. Stroj také zdědil design poprvé představený na sklízecích mlátičkách v roce 2019.

Sběr píce z řádků zajišťuje inovovaný sběrač Claas Multiflow s pracovním záběrem 2,10 metru (1,90 metru podle DIN) navržený tak, aby snížil ztráty během sběru a zajistil rovnoměrný tok materiálu do lisu. Jeho nová vodící dráha snižuje potřebu energie o 20 %. Odnímatelné lišty ze speciálního plastu zaručují rychlý a snadný přístup při údržbě. Na přání je k dispozici pětiřadý sběrač HD pro maximální efektivitu sběru při ještě vyšší pracovní rychlosti.

U vybraných komponentů lisu Claas Rollant Uniwrap bylo sníženo jejich opotřebení.
U vybraných komponentů lisu Claas Rollant Uniwrap bylo sníženo jejich opotřebení.

Sběrač lisu Claas Rollant Uniwrap přenáší hmotu na řezací zařízení ROTO CUT s dvojitými prsty o tloušťce 8 mm z dvakrát tvrzené bórové oceli uspořádanými do šroubovice. 4 řady prstů podávají hmotu rychlostí až 13 800 řezů za minutu přes nové řezací zařízení se 17 noži a délkou řezu 63 mm nebo řezací zařízení s 25 noži a délkou řezu 44 mm. Skupiny nožů (17/9/8/0 nebo 25/13/12/0) lze aktivovat elektrohydraulicky z pohodlí kabiny. Všechny nože jsou individuálně jištěny a lze je hydraulicky centrálně zapnout nebo zasunout.

Sběrač lisu Claas Rollant Uniwrap přenáší hmotu na řezací zařízení ROTO CUT s dvojitými prsty o tloušťce 8 mm z dvakrát tvrzené bórové oceli uspořádanými do šroubovice.
Sběrač lisu Claas Rollant Uniwrap přenáší hmotu na řezací zařízení ROTO CUT s dvojitými prsty o tloušťce 8 mm z dvakrát tvrzené bórové oceli uspořádanými do šroubovice.

Dno lisu Claas Rollant Uniwrap lze snížit o 30 cm, aby se upravil tok hmoty a zabránilo se ucpání lisu. Optický a akustický systém včasného varování navíc umožňuje řidiči pracovat co nejblíže maximálnímu výkonu lisu a snížit pojezdovou rychlost při výrazném zvýšení objemu píce. Pokud přesto dojde k ucpání, lze dno lisu hydraulicky spustit stisknutím tlačítka na ovládacím terminálu.

Hnací řetězy byly výrazně zesíleny v místech, kde dochází k největšímu opotřebení.
Hnací řetězy byly výrazně zesíleny v místech, kde dochází k největšímu opotřebení.

Hnací řetězy byly výrazně zesíleny v místech, kde dochází k největšímu opotřebení. Články řetězu jsou zde delší a pevnější. Spolu s většími převody se tak snižuje opotřebení řetězů. Vodítka na obou stranách napínacích kol řetězu rovněž snižují opotřebení tím, že zabraňují prokluzování nebo posunu řetězu. Velikost nádoby na olej pro mazání řetězu byla zvětšena na 7,2 litru, což zajišťuje dostatečnou zásobu oleje pro dlouhou životnost za všech provozních podmínek. A protože mazací systém dodává každému jednotlivému řetězu přesně tolik oleje, kolik je potřeba, nedochází k plýtvání olejem. To chrání životní prostředí a zaručuje efektivní provoz – až po dobu 14 hodin bez nutnosti doplňování. Nový centrální mazací systém je také určen pro náročné a proměnlivé podmínky sklizně. Kromě známého centrálního mazacího systému je volitelně k dispozici vylepšený centrální mazací systém PLUS, který promazává celý ovíjecí stůl. Tím se doba údržby zkrátí o dalších deset minut.

Komora na balíky o rozměrech 1,25 x 1,20 metru pracuje s 16 ocelovými válci nové generace s žebrovaným profilem.
Komora na balíky o rozměrech 1,25 x 1,20 metru pracuje s 16 ocelovými válci nové generace s žebrovaným profilem.

Pro větší stabilitu podvozku, zejména v extrémních podmínkách sklizně, byla v místech, která jsou vystavena největšímu opotřebení, použita osvědčená technologie z lisů na hranaté balíky Claas Quadrant. Tloušťka ocelových profilů byla zvýšena o 20 %, aby byla zajištěna robustnost a odolnost, která odolá extrémním podmínkám například při lisování mokré hmoty.

Komora na balíky o rozměrech 1,25 x 1,20 metru pracuje s 16 ocelovými válci nové generace s žebrovaným profilem. Tloušťka hnacích hřídelí byla v místech vystavených silnému opotřebení zvýšena na 55 mm. To umožňuje spolehlivě absorbovat vyšší hustotu a hmotnost balíků s dostatečnou rezervou, aniž by byla ohrožena jejich životnost. Totéž platí pro zesílené uchycení zadních výklopných vrat, která nyní mají robustnější ocelový rám.

Jedním z prvků převzatých z modelu Claas Rollant Uniwrap 400 je balicí stůl, který díky nové hydraulické brzdě dále snižuje spotřebu fólie.
Jedním z prvků převzatých z modelu Claas Rollant Uniwrap 400 je balicí stůl, který díky nové hydraulické brzdě dále snižuje spotřebu fólie.

Aby podvozek získal větší stabilitu v extrémních podmínkách sklizně a vyhověl požadavkům na stále se zvyšující hmotnost balíků, byl rám přepracován, zejména v oblasti vyklápěcího mechanismu. Vyklápěcí mechanismus je nejen stabilnější, ale je vybaven novým tlumením koncových dorazů zajišťujícím rychlý a zároveň plynulý chod. Stejná technologie byla použita také u zadních vrat. Průměr balíku lze nastavit v rozmezí 1,251,35 metru.

Velké pneumatiky až do rozměru 600/55 R 26,5 také odlišují lis Claas Rollant 630 RC Uniwrap od jiných lisů na trhu.
Velké pneumatiky až do rozměru 600/55 R 26,5 také odlišují lis Claas Rollant 630 RC Uniwrap od jiných lisů na trhu.

Nový Claas Rollant 630 RC Uniwrap může být na přání dodáván se systémem MAXIMUM PRESSURE SYSTEM PLUS (MPS PLUS). Otočný segment se třemi válci v zadních vratech zajišťuje dodatečný přítlak, který tvoří tvrdé balíky s vysokým zhutněním jádra. To zasahuje i do vnějšího pláště. Na začátku procesu lisování se tři válce MPS vysunou do lisovací komory. V průběhu procesu jsou pak válce při zvětšování balíku tlačeny nahoru do své koncové polohy. Díky tomu se balík otáčí hned od začátku a je slisován již od průměru 90 cm. Tlak je volně nastavitelný z kabiny v rozsahu 60120 barů.

Uživatel si může vybrat, zda chce balík zabalit do sítě nebo do fólie, a získat tak maximální všestrannost. Jedním z prvků převzatých z modelu Claas Collant Uniwrap 400 je balicí stůl, který díky nové hydraulické brzdě dále snižuje spotřebu fólie. S pouhými 12 sekundami od otevření do zavření zadních vrat je rychlost přenosu balíků z komory na balicí stůl velmi rychlá. Vysokorychlostní pohon až se 36 ot/min výrazně urychluje následný proces ovíjení. Dokáže ovinout šest vrstev fólie s 52 % překrytím za pouhých 23 sekund. Nová hydraulická brzda fólie předepíná fólii na ještě vyšší stupeň, čímž dále zvyšuje efektivitu: předepnutí na dvou předepínačích o průměru 750 mm lze nastavit na 67 nebo 82 %. Přihrádky s až 12 náhradními rolemi fólie jsou chráněny před znečištěním a vlhkostí.

Přihrádky s až 12 náhradními rolemi fólie jsou chráněny před znečištěním a vlhkostí.
Přihrádky s až 12 náhradními rolemi fólie jsou chráněny před znečištěním a vlhkostí.

Velké pneumatiky až do rozměru 600/55 R26,5 také odlišují lis Claas Rollant 630 RC Uniwrap od jiných lisů na trhu. S průměrem kol až 1,35 metru je lis nejen šetrný k půdě a porostu, ale má i výborné jízdní vlastnosti na silnici a vynikající stabilitu na svazích.

Nový lis Claas Rollant 630 RC Uniwrap se intuitivně ovládá pomocí terminálu CEMIS 700 se 7palcovým barevným dotykovým displejem. Alternativně lze použít jiný vhodný terminál ISOBUS. Terminál CEMIS 100 je na zadní straně určen speciálně pro ovládání ovíječky – umožňuje rychlý a jednoduchý přímý přístup ke všem klíčovým funkcím.