Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.6. – svátek slaví Zdeňka

Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936 speciální edicí

Zveřejněno: 13. 6. 2024

Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936. Na třech místech, na třech kontinentech vyrobí několik jubilejních strojů modelové řady Claas Lexion, Claas Trion, Claas Evion, Claas Dominator. Ty budou v následujících týdnech a měsících k vidění na veletrzích, polních dnech a předváděcích akcích.

Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936 speciální edicí.

Claas je již po mnoho desetiletí jedním z klíčových průkopníků ve vývoji sklízecích mlátiček. Od roku 1936 tato rodinná firma se sídlem v Harsewinkelu v Německu racionalizovala sklizeň obilí v Evropě pomocí žací mlátičky s principem křížového proudění, zkráceně M.D.B.. Velký úspěch nakonec přinesla v roce 1946 řada Super, která se od roku 1953 mohla dodávat také s přídavnými motory a od roku 1958 jako Super Automatic s hydraulickým pohonem žacího ústrojí. Více než 60 000 kusů modelu Super bylo prodáno po celém světě a našlo své kupce dokonce i v Kanadě a Uruguayi.

V roce 1953 rodinná firma úspěšně vstoupila do segmentu samojízdných sklízecích mlátiček s modelem Hercules, který byl později přejmenován na SF. V roce 1961 nastavil nová měřítka model Matador Gigant s šířkou žací lišty až 6 metrů. K dalším milníkům, které určovaly odvětví v 60. letech, patřila známá jména jako Senator, Comet, Cosmos, Corsar, Mercator, Protector a Compact.

V roce 1972 zahájila řada Claas Dominator novou éru, která trvá již více než 50 let dodnes. Společnost Claas upevnila své postavení lídra na evropském trhu, zejména s řadami Claas Mega, Claas Dominator 6 a Claas Dominator 8, a zavedla inovace, jako je 3D čištění a vedení žacího ústrojí Auto Contour. Modely Claas Dominator Cs s představené v roce 1981 patřily ve své době k nejvýkonnějším sklízecím mlátičkám na světě a od roku 1987 byly poprvé dodávány s gumovými pásy.

Vzor v písmenech Claas na obou stranách výročních strojů odkazuje na staré logo Claas s uzlovačem – první patent Claas z roku 1921.
Vzor v písmenech Claas na obou stranách výročních strojů odkazuje na staré logo Claas s uzlovačem – první patent Claas z roku 1921.

Na veletrhu Agritechnica 1995 byla sklízecí mlátička Claas Lexion 480 s převratnou hybridní technologií APS nejen vrcholem veletrhu, ale také převratnou novinkou z hlediska výkonu, komfortu a elektronických aplikací pro nastupující éru precizního zemědělství. Od roku 1997 slaví celosvětový triumf technologie podvozku Terra Trac chránící půdu, která je od roku 2021 k dispozici také pro model Trion.

V roce 2013 následoval obrovský krok v oblasti strojové inteligence: Od té doby se společnost Claas díky systému Claas Cemos stala lídrem v oblasti automatizace sklízecích mlátiček, což bylo podloženo řadou mezinárodních ocenění. Systém Claas Cemos je nadále průběžně vyvíjen.

Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936 speciální edicí.
Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936 speciální edicí.

Nejnovějšími členy rodiny sklízecích mlátiček Claas jsou řady Claas Trion a Claas Evion představené v letech 2021 a 2023. Společně se sklízecí mlátičkou Claas Lexion nabízejí jedinečnou škálu modelů o výkonu 205 koní až po vlajkovou loď Claas Lexion 8900 Terra Trac o výkonu 790 koní s Aps Synflow Hybrid. Všechny tři řady umožňují další zvýšení efektivity mlácení díky systému řízení motoru Dynamic Power a rozšířeným funkcím Claas Cemos. V závislosti na profilu požadavků je k dispozici obrovská škála sklízecích adaptérů.

Nejvíc bylo vyrobeno modelů Claas Dominator a Claas Lexion

S přibližně 100 000 a více než 75 000 kusy tvoří Claas Dominator a Claas Lexion největší podíl z 500 000 dosud vyrobených sklízecích mlátiček Claas. K celosvětovému úspěchu sklízecích mlátiček Claas významně přispěly také modely Super a Super Automatic (cca 65 000 kusů), Europa a Columbus (dohromady cca 60 000 kusů) a Claas Tucano (cca 35 000 kusů). Ale i série vyráběné v menších počtech, jako například Commandor Terra Trac, byly motorem pokroku a měly významný vliv na genetiku dnešních sklízecích mlátiček Claas.

Speciální logo obdrží modely Claas Lexion, Trion, Evion a Dominator.
Speciální logo obdrží modely Claas Lexion, Trion, Evion a Dominator.

V průběhu desetiletí dodávala společnost Claas sklízecí mlátičky i jiným výrobcům. Od roku 1992 se sklízecí mlátičky Claas již nevyrábějí výhradně v Harsewinkelu. V tomto roce sjel z montážní linky v Indii první Claas Crop Tiger, kterého bylo vyrobeno více než 10 000 kusů. Od roku 2001 vyráběl Claas hybridní sklízecí mlátičky Claas Lexion také pro severoamerický trh ve vlastním závodě v Omaze – v barevné žluté barvě a se značkou Caterpillar až do roku 2019.

Od roku 2013, po převzetí společnosti Jinyee, vyrábí Claas mlátičky a jejich komponenty také v Číně. V roce 2019 zde byl představen nový hybridní Claas Dominator 370, o tři roky později následoval Claas Dominator 260. Od roku 2023 sjíždí z výrobní linky v Gaomi také nový Claas Evion, který byl stejně jako Claas Dominator 370 a 260 vyvinut v Harsewinkelu. Na jihu Maďarska se od roku 1997 vyrábí sklízecí adaptéry pro mlátičky.

Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936 speciální edicí.
Claas oslavuje půl milionu sklízecích mlátiček vyrobených od roku 1936 speciální edicí.

Claas byl jedním z průkopníků v konstrukci sklízecích mlátiček pro precizní zemědělství. Od roku 1991 bylo možné vzájemně propojit údaje o výnosu a údaje o poloze GPS – a od roku 1996 nabízel Claas Lexion dokonce mapování výnosu prostřednictvím Agrocom Map, po němž v roce 1998 následovalo telemetrické řízení vozového parku prostřednictvím Combine Online. V roce 2005 byly sklízecí mlátičky Claas Lexion prvními produkty Claas, vybaveny průlomovou technologií Claas Telematics. Od října 2024 bude digitální propojení sklízecích mlátiček Claas se zbytkem vozového parku, řízením provozu a servisním a prodejním partnerem Claas probíhat v novém systému Claas connect, který otevírá novou kapitolu v oblasti digitálního řízení strojů a zemědělských podniků.

Oblíbené i jako použité stroje

Od prvního vyrobeného modelu v roce 1936 až do současnosti poskytuje Claas svým zákazníkům komplexní podporu. Při nákupu sklízecí mlátičky zákazníci očekávají maximální výkon a produktivitu danou špičkovou technologií a optimální podpoře. Díky uživatelsky přívětivé koncepci ovládání, asistenčním systémům a úzkému propojení se servisním partnerem Claas je dosaženo nejen maximálního výkonu, ale také jedinečné celoživotní výkonnosti každé sklízecí mlátičky Claas. Právě díky této životaschopnosti do budoucna zůstávají stroje Claas v provozu vždy velmi dlouho – v některých případech více než pět desetiletí. Díky extrémně nízkým ročním ztrátám na hodnotě jsou všechny řady a modely sklízecích mlátiček Claas velmi oblíbené, a to i v případě, že jsou použité.

Každý nově vyrobený model obdrží nálepku odkazující na jubileum.
Každý nově vyrobený model obdrží nálepku odkazující na jubileum.

Během roku přijde na trh speciální prodejní edice sklízecích mlátiček, která se kromě vybraných prvků výbavy vyznačuje nálepkami „Více než stroj“ na bočních panelech. Všechny sklízecí mlátičky Claas z produktového roku 2025 obdrží také malou samolepku na dveře kabiny.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout jubilejní modely Claas z minulých let.