Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Plečka Lemken Steketee pro cílené odplevelování a aplikátor pro chemickou likvidaci plevele v meziřádku

Zveřejněno: 1. 3. 2023

Se strojem Steketee IC-Weeder AI chce firma Lemken zajistit ještě přesnější a snadnější plečkování. Vzhledem k menšímu počtu dostupných účinných látek pro hubení plevele a nedostatku pracovní síly může být plečka zajímavou volbou pěstitelů zeleniny. Steketee IC-Weeder AI také připravuje cestu k plně automatizovaným systémům řízení.

Plečka Steketee IC Weeder AI dokáže plečkovat plodiny spolehlivě i v silně zaplevelených řádcích.

Jedním z nejvíce oceňovaných strojů firmy Lemken je v posledním roce plečka Steketee IC Weeder AI, která získala ocenění FARM MACHINE 2022 v kategorii „Mechanické hubení plevele“ a EIMA Mention Award 2022 na veletrhu EIMA. Ocenění získala zejména proto, že k rozeznávání plevele využívá pokročilý systém založený na umělé inteligenci.

Plečky Lemken Steketee jsou určené pro celou řadu plodin. Vysázené plodiny jako je salát, dýně či zelí, jsou během růstu větší než plevel a mají pravidelnou vzdálenost mezi jednotlivými řádky. Likvidace plevele je tak snazší. Jinak je tomu u setých plodin, jako je cukrová řepa. Ta klíčí současně s plevelem, takže je mnohem obtížnější od sebe rostliny rozeznat. Zvýšením efektivity plečkování setých plodin lze dosáhnout implementací technologií, díky nimž plečka dokáže sama rozlišit plodinu od plevele. Vstoupí-li do procesu umělá inteligence (AI), plečce to umožní pracovat pouze na místech, kde je to nezbytné. Nesmíme však zapomenout na to, že preciznost plečky se v tomto případě odvíjí od preciznosti secího stroje.

Plečka Steketee IC Weeder AI dokáže plečkovat plodiny spolehlivě i v silně zaplevelených řádcích. Během vývoje byl systém provozován v nejrůznějších podmínkách, „učil se“ rozpoznávat plodiny od plevele a rozpoznávat jednotlivé vlastnosti plodin. Sériově dostupný Steketee IC Weeder AI tak na základě algoritmu založenému na principu „hlubokého učení“, který je součástí strojového učení, bezpečně rozezná plevel od plodiny. Software pracuje s barevným profilem, texturou, tvarem, velikostí a polohou listů. Díky tomu, že systém dovede jasně rozlišit pěstovanou plodinu od plevelů, může plečka pracovat i v náročných podmínkách, příliš složitých pro běžné systémy rozpoznávání obrazu.

Zvýšením efektivity plečkování plodin lze dosáhnout implementací technologií, díky nimž plečka dokáže sama rozlišit plodinu od plevele.
Zvýšením efektivity plečkování plodin lze dosáhnout implementací technologií, díky nimž plečka dokáže sama rozlišit plodinu od plevele.

Plečka Lemken Steketee je osazena vícero kamerami, jejichž počet se odvíjí od pracovního záběru stroje. Kamery jsou zakryté, aby nedocházelo k jejich oslnění slunečním zářením. Zorné pole kamer je přitom permanentně osvětleno LED diodami pro pořizování vysoce kvalitních snímků porostu. Tímto způsobem lze vždy pokračovat v práci bez ohledu na kvalitu okolního přirozeného světla. Velkou výhodou je, že plečka může pracovat i za nepříznivých povětrnostních podmínek.

Detailní pohled na pracovní orgány plečky Steketee IC Weeder AI.
Detailní pohled na pracovní orgány plečky Steketee IC Weeder AI.

Během přejezdu kamery přenášejí do palubního počítače 30 snímků za sekundu, rozpoznají tedy více než 95 % rostlin na poli. Fyzicky je proces odstraňování plevele řešen pneumaticky ovládanými noži srpovitého tvaru. Pohybují se v řádcích a plečkují ve vzdálenosti až dva centimetry od každé rostliny.

Plečka Lemken Steketee je osazena vícero kamerami, jejichž počet se odvíjí od pracovního záběru stroje. Kamery jsou zakryté, aby nedocházelo k jejich oslnění slunečním zářením.
Plečka Lemken Steketee je osazena vícero kamerami, jejichž počet se odvíjí od pracovního záběru stroje. Kamery jsou zakryté, aby nedocházelo k jejich oslnění slunečním zářením.

Hydraulický posuvný rám plečky zajišťuje přesné a spolehlivé ovládání stroje v porostu. To je možné až do rychlosti 3,5 km/h, což v kombinaci s pracovní šířkou 3 metry dává výkon menší než hektar za hodinu. Zatím není možné pracovat rychleji, limitujícím faktorem je reakční doba nožů.

Snížení spotřeby přípravků na ochranu rostlin

Nežádoucí úlet patří k nejzávažnějším rizikům aplikace přípravků. Základními technickými protiúletovými opatřeními jsou nízkoúletové trysky, dále pak systémy podpory vzduchem, využívání různých typů deflektorů a krytů nebo senzorů. Na poslední jmenovaná řešení se zaměřuje firma Lemken u svého aplikátoru herbicidu Steketee EC-Spray v řádkových kulturách s roztečí řádků 30 – 75 cm.

Aplikátor Steketee EC-Spray, který je vyroben na základě mechanických pleček Steketee, lze zavěsit na přední nebo zadní závěs traktoru.
Aplikátor Steketee EC-Spray, který je vyroben na základě mechanických pleček Steketee, lze zavěsit na přední nebo zadní závěs traktoru.

Velký vliv na zavádění a využívání tohoto způsobu aplikace herbicidu mají zejména aktivity směřující k ochraně životního prostředí a snahy snížit spotřebu přípravků na ochranu rostlin. Postřik je aplikován přímo na plevel. Podle výrobce lze používáním stroje uspořit až 80 % herbicidů a fungicidů. Stroj je vhodný pro použití na rovném poli.

Aplikátor, který je vyroben na základě mechanických pleček Steketee, lze zavěsit na přední nebo zadní závěs traktoru. Aplikátor může být osazen systémem Steketee IC-Light složeným z kamer, ovládacího terminálu, výpočetní techniky a posuvného rámu.

Pro přepravu postřiku může posloužit čelní nádrž Steketee SprayHub s kapacitou 1 100 nebo 1 500 litrů.
Pro přepravu postřiku může posloužit čelní nádrž Steketee SprayHub s kapacitou 1 100 nebo 1 500 litrů.

Steketee EC-Spray je jako plečka vybaven různým počtem jednotek, z nichž každá disponuje aplikační tryskou (v případě širšího meziřádku mohou být dvě). Tryska je krytá za účelem omezení nežádoucích úletů postřiků na plodinu. Tryska aplikuje postřik na plevel a samovolně rostoucí rostliny v meziřádku. Šířka krytu trysky je nastavitelná tak, aby vyhovovala různým fázím růstu plodiny. Kryt se pomocí ližin přímo dotýká půdy.

Pro přepravu postřiku může posloužit čelní nádrž Steketee SprayHub s kapacitou 1 100 nebo 1 500 litrů. Čelní nádrž je pro tento účel vybavena vlastním ovládáním, míchacím a čisticím systémem. Je řízena sběrnicí ISOBUS a lze ji intuitivně ovládat prostřednictvím softwaru Steketee MegaSpray. Vedle hlavní nádrže je k dispozici nádrž na čistou vodu, nádobka na mytí rukou a plnicí síto.

Steketee EC-Spray lze během roku využívat společně s mechanickými plečkami Steketee EC-Weeder a kombinovat tak chemické ošetření s mechanickým odplevelováním. To může vést k dalšímu snížení objemů použitých přípravků na ochranu rostlin, které se dostanou na pole.