Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Radličkový kypřič Lemken Karat 10 umožňuje libovolnou volbu pracovních sekcí a dovoluje pracovat v hloubkách od 5 do 30 cm

Zveřejněno: 27. 4. 2023

Mezi základní minimalizační operace se řadí kypření na různou hloubku. V oblasti kypřičů s pasivními pracovními orgány má co nabídnout firma Lemken se svým modelem Lemken Karat, který má již od roku 2008 pevné postavení v sortimentu tohoto německého výrobce. Třířadý kypřič Lemken Karat 10 zajišťuje intenzivní míchání půdy, má nízké požadavky na tahový výkon traktoru a eliminuje boční tah při práci na nerovném terénu či používání navigačního systému.

Třířadý radličkový kypřič Lemken Karat 10 s modulární konstrukcí umožňuje libovolnou volbu pracovních sekcí.

Při minimalizačním zpracování půdy se neuplatňuje orba radličnými pluhy. Základním strojem je zde kypřič, mohou být voleny pracovní nástroje podle potřeby nakládání se slámou a dalšími rostlinnými zbytky (různý stupeň zapravení slámy nebo její ponechání na povrchu při tzv. půdoochranném zpracování). Dochází ke kypření půdy do zvolené hloubky, drobení půdy a opětovnému utužení seťového lůžka.

Minimalizační technologie zpracování půdy a zakládání porostů jsou technologiemi především pro sušší a teplejší produkční oblasti, pro erozně ohrožené plochy a v neposlední řadě otevírají cestu k lepšímu hospodaření na těžkých půdách, kde stav půdního prostředí mnohdy vylučuje kvalitní založení porostů ozimých plodin konvenčními technologiemi s orbou.

Ke kvalitnímu zapravení velkého množství organické hmoty do půdy může posloužit čelní disková sekce dodávaná jako výbava na přání.
Ke kvalitnímu zapravení velkého množství organické hmoty do půdy může posloužit čelní disková sekce dodávaná jako výbava na přání.

Třířadý radličkový kypřič Lemken Karat 10 s modulární konstrukcí umožňuje libovolnou volbu pracovních sekcí. Je k dispozici v neseném i poloneseném provedení s pracovním záběrem od tří do sedmi metrů. Podvozek poloneseného kypřiče Lemken Karat 10 je integrován do rámu kypřiče. Kypřič snadno zpracuje rostlinné zbytky, plevel či chlévskou mrvu.

Stroj Lemken Karat 10 je standardně vybaven rychloupínacím systémem, který obsluze umožňuje celý nosník radliček snadno a rychle  odejmout a bez použití nářadí vyměnit za jiný.
Stroj Lemken Karat 10 je standardně vybaven rychloupínacím systémem, který obsluze umožňuje celý nosník radliček snadno a rychle odejmout a bez použití nářadí vyměnit za jiný.

Pracovní šířka a tvar radličky má vliv na vnikání do půdy, mísící efekt, zapravení posklizňových zbytků a rovněž hřebenitost dna pod zpracovanou vrstvou půdy. Symetricky uspořádané radličky kypřiči Lemken Karat 10 dovolují pracovat v hloubkách od 5 do 30 cm. Vzdálenost nosníků radliček a rozteč radliček dovolují stroji pracovat bez ucpávání. K intenzivnímu mísení a hloubkovému zpracování půdy lze použít úzké radličky. Lemken Karat 10 může být vybaven také radličkami DeltaCut pro mělké zpracování půdy, které jsou volitelně k dispozici v provedení s ostřím z tvrdokovu pro zajištění ještě delší životnosti. S křídlovými radličkami lze zase provádět celoplošné nakypření půdy při mělké podmítce. Celý nosník radliček je možné snadno a rychle odejmout a bez použití nářadí vyměnit za jiný. Pracovní hloubka se nastavuje bez použití nářadí. Umístění vodicích kol vedle řady radliček umožňuje optimální vedení kypřiče. K dispozici jsou také nástroje pro vyrovnávání okrajů, díky nimž lze kypřič používat ve složeném stavu. Speciálně tvarované vodicí desky zlepšují míchací efekt.

Pro práci v kamenitých a mělkých půdách jsou obecně kypřiče vybaveny slupicemi s jištěním proti přetížení při najetí na pevnou překážku. U kypřiče Lemken Karat 10 tuto funkci plní bezúdržbová automatická ochrana proti přetížení, která před kontaktem s náhodnou překážkou vychýlí radličku směrem nahoru a dozadu a po překonání překážky ji navede zpět do pracovní polohy.

Jak je u strojů Lemken zvykem, také Lemken Karat 10 lze vybavit širokou škálou zadních válců v nejrůznějším provedení.
Jak je u strojů Lemken zvykem, také Lemken Karat 10 lze vybavit širokou škálou zadních válců v nejrůznějším provedení.

Ke kvalitnímu zapravení velkého množství organické hmoty do půdy může posloužit čelní disková sekce dodávaná jako výbava na přání. Disky jsou jednotlivě zavěšeny na listových pružinách, rozmělňují organickou hmotu a rozbíjejí hrubé hrudky půdy, takže stroj může zeminu intenzivně promíchávat a pracovat bez ucpávání. Diskovou sekci lze kdykoliv hydraulicky zvednout, vyřadit ji tak z činnosti a tím ji přizpůsobit půdním podmínkám.

Centrálně nastavitelné urovnávací prvky umístěné za sekcí radliček zajišťují rovnoměrné urovnání. Volitelně jsou k dispozici také speciálně tvarovaná hvězdicová kola pohybující se před válcem a zajišťující optimální výsledky, zejména při práci s těžkou půdou.

Jak je u strojů Lemken zvykem, také Lemken Karat 10 lze vybavit širokou škálou zadních válců v nejrůznějším provedení. Poslouží ke zpětnému utužení a urovnání půdy. K dispozici je také prutová zavlačovací sekce.

Výbavou na přání kypřiče Lemken Karat 10 je trakční posilovač ContourTrack, který dotěžuje zadní nápravu traktoru vahou až 1 500 kg. Traktor tak neztrácí trakci ani v kopcovitém terénu. Trakční posilovač je tvořen hydraulickým válcem dosedajícím na spojovací bod horního táhla a na oj kypřiče.