Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Servisním partnerem Farmy Zeman Zubří je přes 20 let BV-Technika

Zveřejněno: 30. 9. 2024

Farma Zeman Zubří leží v malebné horské krajině u obce Zubří u Rožnova pod Radhoštěm. Technickou podporou je Zemanovým již přes 20 let firma BV-Technika a.s. Na farmě se v provozu dlouhá léta osvědčují stroje značek Case IH, Krone, Hauer, Ortolan, WTC Písečná, a Rauch.

V roce 2012 na farmu putoval Case IH Maxxum 140.

Farma Zeman Zubří hospodaří na 200 hektarech trvalých travních porostů, 30 hektarech orné půdy a 30 hektarech lesa v katastru Zubří u Rožnova pod Radhoštěm. Do současné výměry se farma rozrostla postupně, ještě v roce 1992 Zemanovi hospodařili na 20 hektarech, v roce 2004 už na 60 hektarech. Kromě toho se Zemanovi zabývají chovem sta kusů krav bez tržní produkce mléka, výkrmem býků, ustájením koní, myslivostí, lesnictvím, poradenstvím a službami. V budoucnu na farmě zprovozní vlastní bourárnu, zprovozní prodejnu masa a agroturistiku.

Technickou podporou je Zemanovým již přes dvacet let firma BV-Technika a.s. Prvním pořízeným strojem od této společnosti byl traktor Case IH PRO 90 CS s čelním nakladačem Hauer, který na farmě pracuje dodnes. Jelikož se traktor v provozu osvědčil, během let byly postupně pořízeny další 3 traktory téže značky. V roce 2012 na farmu putoval Case IH Maxxum 140, před 4 lety Case IH Vestrum 130 s čelním nakladačem Hauer a minulý rok Case IH Puma 220 AFS Connect. Kromě traktorů na farmu BV-Technika dodala i stroje pro sklizeň pícnin značky Krone.

Minulý rok pořízený Case IH Puma 220 AFS Connect s lisem Krone.
Minulý rok pořízený Case IH Puma 220 AFS Connect s lisem Krone.

Sklizeň pícnin s technikou Krone

Zemanovi na loukách ročně provedou 2 seče pícnin a na orné půdě 3. Case IH PRO 90 CS s poloneseným 8 rotorovým obracečem Krone KWT 8.82/8 má na starosti obracení posečené píce. Díky přepravnímu podvozku je tento obraceč navzdory velkému pracovnímu záběru ideální pro menší traktory s menší zvedací silou.

Shrnování hmoty do řádků provádí traktor Case IH Vestrum 130 s dvourotorovým shrnovačem Krone Swadro 800/26. Shrnovač je snadný na servis a údržbu, výkonný a přitom šetrný k píci a trávníku. Při spouštění rotoru dosednou nejprve zadní kola, pak přední kola nápravy – při zvedání je obrácené pořadí. Z toho důvodu nemohou prsty při spouštění i zvedání běžet do země, poškodit trávník a znečistit krmivo. Díky kardanovému zavěšení rotorů je zajištěno, že rotory sledují všechny terénní nerovnosti i v podélném směru jízdy. Prsty pracují čistě a jsou méně zatěžovány i v kopcovitém nebo zvlněném terénu.

Hmota v řádku je následně slisována soupravou složenou z traktoru Case IH Puma 220 AFS Connect a kombinovaného lisu Krone Comprima s integrovaným ovíjecím mechanismem. Výsledkem jsou kulaté balíky, které se ihned ovinou do fólie. Lis má dobře promyšlený nekonečně obíhající příčkový dopravník s gumotextilními pásy. Ten tvaruje píci do tvrdých a tvarově stálých balíků. Ve výbavě má robustní řezací ústrojí se snížitelným nožovým dnem. Ročně lis slisuje téměř 3 000 balíků senáže a slámy. Balíky z luk a polí jsou sváženy traktory Case IH s čelními nakladači Hauer a na farmu dopravovány na přepravnících WTC Písečná. Tráva kolem ohradníků a nedopasky jsou zpracovány mulčovači značky Ortolan. Všechny tyto stroje taktéž dodala BV-Technika.

Case IH Vestrum 130 s dvourotorovým shrnovačem Krone Swadro 800/26.
Case IH Vestrum 130 s dvourotorovým shrnovačem Krone Swadro 800/26.

Co nabízí moderní traktory Case IH?

Modelová řada traktorů Case IH Maxxum v současnosti pokrývá rozsah od 115 do 150 koní jmenovitého výkonu. Vybírat lze z pěti modelů, dvou motorů a tří převodovek. Traktor lze specifikovat i místo jednoduché loketní opěrky s loketní opěrkou Multicontroller umožňující ovládat řadu funkcí stisknutím jediného tlačítka. Modelová řada není založena pouze na čtyřválcových traktorech uspokojujících poptávku zemědělců po kompaktních, lehkých a univerzálních traktorech. Case IH také nabízí model Case IH Maxxum 150 vybavený šestiválcovým 6,7litrovým motorem. Navzdory odlišné konfiguraci motoru si šestiválcový model zachovává stejný rozvor 2 642 mm a délku 5 137 mm jako čtyřválcové modely. Například Case IH Maxxum 150 je také nejlehčím a nejmenším traktorem své kategorie. S pohotovostní hmotností 5 020 kg váží jen o 130 kg více než Case IH Maxxum 145. Současně je nejmenším traktorem s šestiválcovým motorem ve své výkonové třídě.

Novinkou u traktorů Case IH Vestrum je převodovka ActiveDrive 8 powershift. První rozsah nabízí rychlostní pásmo 0 – 10,7 km/h, které vyhovuje těžkým tahovým pracím, zatímco druhý rozsah s rychlostním pásmem 4,3 – 18,1 km/h splňuje většinu pracovních potřeb. Pro cestování po silnici může převodovka začínat v rozsahu tři s rychlostním pásmem 0 – 40 km/h. Volitelná plazivá rychlost umožňuje pro specializované aplikace rychlost až 190 m/h. Jedná se o skutečný powershift využívající technologii dvojité spojky, takže při změně rychlosti nebo směru jízdy nedochází ke ztrátě pohonu nebo trakce. Umožňuje také traktoru rozjet se v nejvyšším rozsahu, zvýšit rychlost na poli bez přerušení výkonu na kola, zajistit téměř neznatelné změny převodových stupňů a prostřednictvím funkce Active Clutch II zastavit pouze pomocí brzdového pedálu.

Case IH Vestrum 130 nachází na farmě uplatnění i s čelním nakladačem Hauer.
Case IH Vestrum 130 nachází na farmě uplatnění i s čelním nakladačem Hauer.

Traktor Case IH Puma 220 AFS Connect je na farmě využíván nejen s lisem, ale i s čelním a zadním žacím strojem a v budoucnu bude pracovat s žací trojkombinací. Kabina traktoru poskytuje obsluze dostatek prostoru a patří mezi nejtišší na trhu. Case IH v současnosti vyrábí traktory Case IH Puma AFS Connect CVXDrive 185 – 260 a Case IH Puma Multicontroller 185 – 220 s dlouhým rozvorem. Traktory jsou k dispozici s 19stupňovou převodovkou PowerDrive nebo CVXDrive. Prostřednictvím terminálu lze konfigurovat reakce převodovky CVX a odpružení přední nápravy. Ovládání systému AFS 1200 doplňují tlačítka rychlého přístupu. Poloaktivní hydraulické odpružení kabiny, nastavitelné podle individuálních preferencí nebo měnícího se terénu, dále zvyšuje kvalitu a komfort jízdy. Naproti tomu volitelné pokročilé odpružení Case IH (AVS) tuto funkci dále zlepšuje integrací poloaktivního odpružení kabiny, zadního závěsu a odpružení přední nápravy a jejich koordinací prostřednictvím softwaru, který okamžitě reaguje na měnící se povrch. Terminálem AFS Pro 1200 s dotykovou obrazovkou mohou operátoři nastavovat a ovládat navádění AccuGuide, provádět nastavení traktoru a nářadí ISOBUS a nastavit telematiku AFS Connect, která zaznamenává a přenáší provozní údaje na online portál MyCaseIH a umožňuje vzdálené sledování/podporu stroje.

S traktory Case IH jsou na farmě Zemanovi spokojeni. Zajišťují jimi i zimní údržbu silničních komunikací. K tomu využívají čelní sněhové radlice a sypač, obojí značky Hauer od BV-Techniky. Podle slov majitele jde o nejlepší stroje pro zimní údržbu silnic.

Technika je zapojována i do zimní údržby cest.
Technika je zapojována i do zimní údržby cest.

Aby byl výčet techniky dodané firmou BV-Technika na farmu kompletní, zmíníme ještě rozmetadlo hnojiv Rauch MDS 18.2, jehož předností je jednoduché nastavení délky a úhlu rozmetacích lopatek. Umožňuje snadné přizpůsobení rozmetadla hnojiv různým materiálům a šířkám rozmetání. Je přesné a spolehlivé, pokud jde o běžné hnojení, pozdní hnojení a rozmetání v blízkosti hranic pole (pravá a levá strana). Dokáže přesně rozmetat hnojiva a dosáhne přesných rozmetacích vzorů pro všechny typy hnojiv, jemných semen a granulí proti škůdcům.

„S BV-Technikou spolupracujeme dlouhodobě a ve srovnání s ostatními firmami u nich oceňuji kvalitní servis. Servisují nám téměř veškerou zemědělskou techniku a také nám dodávají náhradní díly a oleje. V případě zájmu o vyzkoušení nového stroje nám vždy vyjdou vstříc. Například jsme měli možnost vyzkoušet si na vlastní louce brány Einböck, které odvedly perfektní práci. Uvažujeme také o pořízení diskového podmítače Lemken. Spolupráce s BV-Technikou funguje na přátelské úrovni, s majiteli máme i společného koníčka, čímž je myslivost,“ uvedl Libor Zeman.