Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Stroje BV-Techniky pomáhají chovateli starokladrubských koní

Zveřejněno: 20. 2. 2024

David Haitl z Bernartic nad Odrou se již 30 let zabývá chovem starokladrubských koní. V současnosti jich má 50. Hospodaří na 30 hektarech a současně nabízí zemědělské služby sousedním farmářům. Pro zajištění chovu využívá moderní mechanizaci dodanou společností BV-Technika a.s. Díky této technice, která zvládne práci kvalitněji, rychleji a pohodlněji, může chovatel věnovat více svého času koním.

Case IH Vestrum 130 má plynulou převodovku, a tak je práce a jízda s ním pohodlná. Pořízen byl i s čelním nakladačem Hauer XB Bionic II.

David Haitl se také úspěšně účastní závodů s jednospřežením i dvouspřežením, a to na národní i mezinárodní úrovni. Má za sebou již několik velmi cenných výher.

Starokladrubský kůň je nejstarší české plemeno, český chovatelský unikát, jehož původ sahá až na začátek novověku. Zároveň je to zřejmě jediné plemeno koní vyšlechtěné speciálně pro ceremoniální kočárovou službu na panovnickém dvoře. Tyto koně například tahají kočár dánské královně a působí rovněž na švédském královském dvoru. V současnosti se jedná o oblíbeného výstavního nebo rodinného koně, který je vhodný i pro vožení dětí. Uplatnění tedy nalézá v kulturní rovině. Odchované koně pana Haitla dělají radost svým majitelům nejen v České republice, ale i v Americe, Rakousku, Německu, Polsku a na Slovensku. Jeho koně také využívá například Městská policie v Ostravě a státní policie v Liberci.

„Závody pro mě nejsou prvořadé. Zabývám se hlavně chovem a prodejem koní. Pět let jsem také účastníkem výkonnostních zkoušek v Kladrubech nad Labem nejen se svými, ale i privátními koňmi. Koni se věnuji třeba půl roku a na základě zkoušek je kůň zařazen do genového zdroje a do chovu. Majitel pak může pobírat dotaci na hříbata. S tímto si veřejnost většinou neví rady, a tak se na to specializuji,”
uvedl chovatel David Haitl.

Traktor je pro mě dělník, šetří čas a práci

Aby David Haitl mohl věnovat více svého času chovu koní, každoročně pořizuje moderní a výkonnou zemědělskou techniku.

Začátky využívání mechanizace v chovu koní byly u Davida Haitla skromné. Hnůj prvně vyvážel koňmi, později koupil traktor Zetor Super 50. Během let následovaly výkonnější traktory. Jednou z největších investicí do traktoru bylo pořízení použitého modelu Case IH JX1090U (z roku 2006) z bazaru BV-Techniky. Traktor na farmě jezdí dodnes a uplatňuje se při manipulaci s krmivem a pracích kolem farmy či v lese. „Dlouhou dobu byl jediným traktorem na farmě. Dostává zabrat. Traktor startuji každý den. Kromě prací na vlastních pozemcích jej využívám na službách a při zimní údržbě pro obec,“ uvedl majitel.

Case IH Vestrum 130 poskytuje obsluze komfort.
Case IH Vestrum 130 poskytuje obsluze komfort.

„Spolupráce s BV-Technikou nastala, když jsem kupoval použitý Case IH JX1090U. Pokaždé, když jsem měl problém, obracel jsem se na servis a vždy mi bylo vyhověno. Se servisem jsem maximálně spokojen. Jezdí za mnou ze střediska v Polance nad Odrou, kde je i velký sklad náhradních dílů. Servisní technici přijedou a stroj opraví, jsou velice operativní, a to i v sezóně. Dobře se s nimi spolupracuje, vždy se snaží vyhovět. V okolních zemědělských podnicích jsou s nimi také spokojeni,“ uvedl majitel s tím, že na základě spokojenosti se servisem se opět při výběru nového traktoru obrátil na BV-Techniku. Bylo mu doporučeno vyzkoušet si čtyřválcový traktor Case IH Vestrum 130 se jmenovitým výkonem 130 koní. Minulý rok si traktor mohl otestovat ve spojení s žacím strojem ve vlastních podmínkách. Zalíbil se mu natolik, že jej nakonec i pořídil. Majitel vidí i výhodu v tom, že traktor využívá stejné oleje jako starší traktor Case IH.

Nový traktor se zapojí do prací, na něž výkonově nestačil starší traktor. Typicky se bude jednat o sečení, lisování, svážení balíků a vláčení pastvin. „Traktor Case IH Vestrum 130 má plynulou převodovku, a tak je práce a jízda s ním pohodlná. Pořízen byl i s čelním nakladačem Hauer XB Bionic II, který ušetří práci tří lidí. Dnes už si bez něj nedokážu traktor představit. Pořád je s ním na farmě co dělat. Traktor beru jako dlouhodobou investici, svoji cenu si bude držet pořád,“ uvedl Haitl. Majitel chce nový traktor využít i v kombinaci s čelním žacím strojem a sběracím vozem. Na podzim chce se soupravou sklízet čerstvé zelené krmení pro koně. Tento způsob sklizně je oblíbený zejména v Rakousku.

Krone VariPack s variabilní lisovací komorou umožňuje lisovat balíky různých velikostí.
Krone VariPack s variabilní lisovací komorou umožňuje lisovat balíky různých velikostí.

Zvýšení výkonu lisování

V oblasti techniky na sklizeň pícnin sází David Haitl na stroje značky Krone. „První lis jsem pořizoval ke staré šedesátce. Měl rok výroby 1976. Kvůli poskytování služeb jsem si později koupil modernější lis. Sice znamenal velký krok vpřed, ale špatně se s ním lisovala senáž. Místo něj jsem pořídil lis Krone Comprima. S ním jsem byl maximálně spokojený, a tak jsem jej obměnil za novější model Krone VariPack. Současně jsem pořídil i čtyřrotorový obraceč Krone Vendro 560 a dvourotorový shrnovač Krone Swadro TC680 se středovým ukládáním řádku, opět vše od Krone,“ přiblížil majitel.

David Haitl ročně slisuje 300 balíků senáže a kolem 400 balíků sena. Nový lis má namísto laťkového dopravníku nekonečné pásy. Majiteli hlavně vyhovuje variabilní komora lisu Krone VariPack, která umožňuje lisovat materiál do různě velkých balíků podle potřeby. Na vlastních pozemcích lisuje seno do největších balíků o průměru 150 cm. Podle majitele je s nimi lepší manipulace během krmení či stohování a je jich na pozemku méně. Balíky se senáží mají průměr 120 cm, aby se vešly do ovíječky. Na službách je schopen zájemcům z řad malých chovatelů slisovat balíky o průměru pouhých 90 cm – snadno se s nimi ručně manipuluje. Během lisování slámy je využíván řezací systém lisu, balíky mají průměr 150 cm. Sláma je využita jako stelivo nebo je určena pro peletkárnu. Majitel počítá, že se díky novému traktoru a lisu zvýší výkonnost lisování a tím bude moci přibrat další zákazníky.

Dvourotorový shrnovač Krone Swadro TC680 se středovým ukládáním řádku.
Dvourotorový shrnovač Krone Swadro TC680 se středovým ukládáním řádku.