Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Třetí generace kombinovaného kypřiče SMS CZ FINISHER 3G 400 pod drobnohledem

Zveřejněno: 15. 12. 2023

Na pozemcích farmy Jones na jižní Moravě představili novinářům zástupci firmy SMS CZ nový kombinovaný kypřič SMS CZ FINISHER 400 pro mělké i hluboké zpracování půdy. Stroj kombinuje čtyři pracovní operace do jednoho přejezdu: mělkou podmítku, hloubkové prokypření půdy, urovnání a utužení.

Třetí generace kombinovaného kypřiče SMS CZ FINISHER 3G 400. Na farmě Jones stroj využívají i k předseťové přípravě půdy.

Česká firma SMS CZ sídlí v Rokycanech na západě Čech. Letos oslavila 30. výročí od svého založení. Její historie ale sahá dál, až do roku 1897, původní Guthovi strojírny. V současnosti má SMS CZ dva výrobní programy. Zabývá se výrobou zemědělské techniky a projektováním technologií spaloven odpadů. K výročí si nedávno firma nadělila novou korporátní identitu, takže se můžeme setkávat se značkami SMS Agro (divize výroby zemědělských strojů) a SMS Technology (divize projektování spaloven). SMS CZ v současnosti znamená zkratku slov Smart Machinery Solution.

Roční produkce činí do 1 000 kusů strojů ročně, z nichž 80 % je určeno na export a zbytek pro domácí trh. Za 30 let existence firma dodala do zahraničí 20 000 strojů. Aktuálně působí na 35 trzích (Evropa, Francie, Belgie, Irsko, Česko a Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Pobaltí a východní Evropa). I v zámoří má své zastoupení (Kanada, Nový Zéland a Austrálie).

SMS CZ vyrábí stroje na zpracování půdy a stroje pro obnovu a úpravu luk a pastvin. Poslední jmenovaný segment se v posledních letech hodně rozvinul. Firma např. zaznamenala zvýšenou poptávku po secím stroji SMS CZ SMART pro obnovu luk a pastvin. Stroj se však rovněž využívá i jako konvenční secí stroj, a to zejména u menších farmářů a sadařů. Celková produktová nabídka SMS CZ čítá až dvacet modelových řad strojů s pracovními záběry od 3 do 16 metrů. Největším vyráběným strojem jsou šestnáctimetrové cambridge válce.

Dvě slupice se nově nachází na jednom držáku. Disk má ve standardu průměr 510 mm.
Dvě slupice se nově nachází na jednom držáku. Disk má ve standardu průměr 510 mm.

„SMS CZ staví na robustnosti a odolnosti svých strojů. K výrobě využívá naddimenzované vysokopevnostní materiály. Zaměstnáváme kvalitní svářeče. Vyrábíme odolné a variabilní stroje přizpůsobitelné daným podmínkám. Ke strojům nabízíme široké možnosti příslušenství. Snažíme se, aby byly stroje jednoduché na ovládání a vyžadovaly minimální údržbu. Proto používáme bezúdržbová ložiska, stroje mají minimum mazacích míst a jsou hydraulicky nastavitelné z kabiny traktoru,“ uvedl Petr Jirsa, jednatel SMS CZ.

Praktické předvedení kombinovaného kypřiče SMS CZ FINISHER 3G 400

Prakticky se nám na poli představila nejnovější třetí generace kombinovaného kypřiče SMS CZ FINISHER 3G 400. Zpracovávat půdu je schopen do hloubky až 35 cm. Stroj přitom kombinuje několik pracovních operací do jednoho přejezdu. „Stroj má moderní koncepci a lze jej přizpůsobit požadavkům zákazníka a daného regionu, kde bude pracovat. Předchozí verze kypřiče byla určena spíše do lehčích písčitých půd. Třetí generace kypřiče je vhodná i do těžších podmínek, a to díky jinému typu radliček,“ uvedl Petr Jirsa.

SMS CZ FINISHER 3G je plně hydraulicky nastavitelný.
SMS CZ FINISHER 3G je plně hydraulicky nastavitelný.

Slupice stroje SMS CZ FINISHER 3G 400 jsou jištěné nonstop hydropneumatickým jištěním. Zvětšen byl rozestup mezi pracovními orgány stroje, díky tomu je zajištěna lepší průchodnost materiálu. Větší rozestup je i mezi první a druhou řadou disků. Disky mají novou geometrii. Stroj je těžší, robustnější a má větší světlou výšku. Ovládání stroje je plně hydraulické.

V přední části stroje SMS CZ FINISHER 3G 400 se nachází disková sekce pro mělkou podmítku a nařezání posklizňových zbytků. Ideálního efektu lze dosáhnout při pracovní rychlosti 8 až 10 km/h. Disky jsou uložené na bezúdržbových ložiskách. Oproti předchozí generaci došlo ke změně geometrie slupic. Slupice je také vyrobena z vysokopevnostního materiálu. Dvě slupice se nově nachází na jednom držáku. Disk má ve standardu průměr 510 mm. Na přání je možné stroj vybavit disky s menším průměrem. Disková sekce je hydraulicky nastavitelná, a tak obsluha může plynule během jízdy nastavovat pracovní hloubku podle potřeby. Za pomocí táhel lze nastavit úhel naklonění kypření druhé řady disků. To přijde vhod, když dojde k většímu opotřebení předních disků. O nastavené hloubce diskové sekce informuje ukazatel.

Radličky mají novou konstrukci, novinkou je též nonstop hydropneumatické jištění.
Radličky mají novou konstrukci, novinkou je též nonstop hydropneumatické jištění.

Za disky se nachází sekce se třemi řadami radliček pro hluboké zpracování půdy od 30 do 35 cm. Zde dochází k hlavnímu míchání půdního profilu. Radličky kypřiče SMS CZ FINISHER 3G 400 mají novou konstrukci, novinkou je též nonstop hydropneumatické jištění. Systém jištění funguje tak, že v případě, když radlička narazí na pevnou překážku, zvedne se. Tlak v soustavě lze nastavovat, stačí připojit jednu z hydraulických hadic traktoru. Odpor jednotlivých radliček lze nastavit v rozsahu 400 až 700 kg. Rozteč slupic byla zvětšena na 325 mm. Radličky lze pořídit v nejrůznějším provedení, včetně s karbidovými plátky či křídly (125 nebo 240 mm).

Následuje sekce pro zpětné urovnání půdy. Ta může mít formu rovnacích per nebo disků. Zadní opěrný válec zpětně srovná půdu. V nabídce stroje SMS CZ FINISHER 3G 400 jsou nejrůznější typy válců: trubkový, DDL, Cracker, U válec a dvojitý U válec. Zadní válec spolu s hydraulicky nastavitelnou ojí mají za úkol držet nastavenou pracovní hloubku.

Zadní rovnací pera (místo nich mohou být disky). Zadní opěrný válec zpětně srovná půdu.
Zadní rovnací pera (místo nich mohou být disky). Zadní opěrný válec zpětně srovná půdu.

Součástí stroje SMS CZ FINISHER 3G 400 je integrovaná náprava usnadňující manévrování. Náprava zároveň rovnoměrně dotěžuje stroj při práci, kdy je zvednutá. Pokud stroj pracuje ve vlhkých podmínkách a zadní válec se začne zalepovat půdou, lze nápravu spustit a držet pomocí ní pracovní hloubku. Za koly je vždy umístěná radlička, která kypří vzniklé stopy od kol.

Aktuálně jsou v nabídce tři modely kombinovaného kypřiče SMS CZ 3G FINISHER – a to 300 (3 metry), 400 (4,15 metru) a 520 (5,40 metru). Dvě největší verze jsou tvořeny dvěma rámy hydraulicky skládacími a mají brzdový systém, třímetrová verze má pevný rám a nemá brzdy. Všechny modely odpovídají požadavkům legislativy a evropské homologaci. Největší model vyžaduje minimální výkon traktoru 300 koní, druhý největší 240 koní a nejmenší 190 koní.

Součástí stroje SMS CZ FINISHER 3G je integrovaná náprava.
Součástí stroje SMS CZ FINISHER 3G je integrovaná náprava.

Kompaktor SMS CZ SEVERIT a podrývák SMS CZ TALON GREEN

Staticky se nám představil i další stroj SMS CZ, který využívají na farmě Jones, a to kompaktor SMS CZ SEVERIT vyráběný v pracovních záběrech od 3 do 10 metrů a ve vývoji je i 12metrová varianta. My měli možnost se seznámit s modelem 500 o pracovní šířce 5 metrů.

Kompaktor SMS CZ SEVERIT je určený pro předseťovou přípravu půdy. Během jednoho přejezdu připraví seťové lůžko. Uplatní se jak v konvenčním, tak minimalizačním zpracování půdy do hloubky až 15 cm. Stroj byl vybaven kypřiči stop kol traktoru. Stroj lze osadit až čtyřmi kypřiči stop. První pracovní sekcí je hydraulicky nastavitelná smyková lišta, následuje 350 mm nebo 450 mm válec. Hlavní pracovní část tvoří dvě řady radliček s dvojitě vinutými pružinami – radličky se překrývají, snadno tak podříznou půdní profil v celém pracovním záběru. Hloubka zpracování půdy se nastavuje manuálně mechanicky, na přání hydraulicky. Možností je stroj pořídit se třemi řadami radliček pro jemnější práci na lehkých půdách. Další sekci tvoří drobící válec, který je k dostání v nejrůznějším provedení. Lišta následně urovná půdu. Doporučená pracovní rychlost činí 12 km/h.

Novinkou jsou samosvorné čepy a konická pouzdra k vymezení vůlí.
Novinkou jsou samosvorné čepy a konická pouzdra k vymezení vůlí.

V sortimentu SMS CZ najdeme i podrývák SMS CZ TALON GREEN pro obnovu a údržbu trvalých travních porostů. Skládá se ze tří hlavních pracovních oblastí – disková sekce nařízne travní drn a slupice prořízne povrch a přizvedne půdní profil. Tím dojde k odstranění utuženého půdního profilu, provzdušnění a podpoří se vsakování vody. Následuje segmentový válec pro zamáčknutí povrchu a uzavření rýhy. Válec je k dostání ve dvou variantách – buď pracuje jen v řádku s rýhou nebo po celém pracovním záběru. K dispozici je i klasický trubkový válec – drží nastavenou pracovní hloubku. Podrývák zpracuje půdu až do hloubky 35 cm.