Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

V Paseka, zemědělská se podělili o zkušenosti s provozem strojů Horsch

Zveřejněno: 9. 9. 2024

16. srpna 2024 se v podniku Paseka, zemědělská na Olomoucku uskutečnil předváděcí den zemědělské techniky. Návštěvníkům se ukázaly nejen stroje v majetku tohoto zemědělského podniku, ale i stroje, které si měl možnost podnik vyzkoušet a otestovat.

Dvanáctiřádkový Horsch Maestro 12 CV.

Před oficiálním Dnem otevřených vrat určeného pro širokou veřejnost se uskutečnila akce pro pozvané hosty z řad odborné veřejnosti. Do areálu zemědělského podniku v Babicích u Šternberku se sjeli zemědělci z okolních podniků a farem, aby se podívali na zemědělskou techniku nejrůznějších značek. Pozvání odprezentovat své stroje přijala i firma LUKROM a Horsch. Techniku značky Horsch totiž zemědělský podnik úspěšně provozuje od přelomu století. Techniku představil Filip Balderman, obchodní zástupce firmy Horsch, a s reálnými zkušenostmi z nasazení strojů se s návštěvníky podělil agronom a mechanizátor Ondřej Přidal.

Jako první před návštěvníky přijel osmimetrový diskový secí stroj Horsch Pronto 8 DC. Ve výbavě má dvě řady disků na zpracování půdy a utužení povrchu půdy zajišťuje zadní pneumatikový pěch. Čelní pěch pořízen nebyl. Setí totiž probíhá do perfektně připraveného seťového lůžka. Dvoukotoučové botky mohou pracovat s přítlakem až 120 kg. Secí botky jsou hloubkově naváděny kopírovacími kladkami. Přítlak a hloubka setí se nastavují nezávisle a vzájemně se neovlivňují. Stroj disponuje dvoukomorovým zásobníkem (5 000 litrů) se systémem G & F, kdy složky (osivo a hnojivo) jsou dávkovány samostatně a aplikovány do stejného řádku.

Setí kukuřice a cukrové řepy ve společnosti provádí dvanáctiřádkový Horsch Maestro 12 CV. Díky centrálnímu zásobníku není nutné plnit malé zásobníky jednotlivých výsevních jednotek. Dvoukomorový zásobník je rozdělen pro hnojivo, semeno a pomocné plodiny. Osivo je kontinuálně distribuováno do jednotlivých dávkovačů. Secí stroj je vybaven podtlakovými dávkovači Horsch AirVac. U podtlakového systému opouští osivo vakuový segment volným pádem. Horsch AirVac se vyznačuje výhodami za vlhkých podmínek, jelikož je možné odstavit záchytné kolečko. Jde také o lepší a flexibilnější řešení pro náchylnější plodiny. Secí stroj je vybaven i systémem AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Jelikož málokdy panují na poli stejné podmínky, přítlak botky se automaticky mění od 150 kg do 350 kg podle toho, zda výsev probíhá v kamenitých nebo lehkých půdách. Tím je zajištěna optimální hloubka setí, aniž by docházelo k přílišnému nebo nedostatečnému utužení půdy. Porost pak vykazuje vyrovnané vzcházení. Systém pracuje tak, že senzor měří přítlak na dvou opěrných kolech. Tlak je předem nastaven v terminálu a obsluha si může vybrat mezi třemi úrovněmi tlaku. V případě, že by se kontaktní tlak změnil, senzor to detekuje a systém automaticky přítlak upraví tak, aby vždy odpovídal nastavené nominální hodnotě. Konstrukce secího stroje je schopna přenášet hmotnost stroje na výsevní lištu.

Osmimetrový diskový secí stroj Horsch Pronto 8 DC.
Osmimetrový diskový secí stroj Horsch Pronto 8 DC.

Všechny první podmítky po sklizni ve společnosti prováděl diskový podmítač Horsch Joker RT. Prováděl i jarní přípravu půdy a podzimní zpracování kukuřičného strniště. Vzhledem k velké výměře kukuřice a sóji byl později pořízen druhý diskový podmítač Horsch Joker, ale ve verzi HD s většími 620 mm disky, který provede lepší zaklopení a promíchání rostlinných zbytků s půdou. U verze Horsch Joker RT jsou disky 520 mm. U obou podmítačů jsou oceňovány bezúdržbové náboje talířů s dlouhou životností a s trvalou mazací náplní.

Ve strojovém parku společnosti můžeme nalézt i hloubkový kypřič Horsch Tiger MT se dvěma řadami disků a dvěma řadami radliček. Tato verze se osvědčuje a podle slov agronoma dokáže zpracovat všechno (v extrémních případech i 50 cm výdrol). Se strojem jsou zpracovávány také pozemky, na nichž následně proběhne výsev řepky.

Diskový podmítač Horsch Joker.
Diskový podmítač Horsch Joker.

Dalším představeným strojem byl šestimetrový víceřadý radličkový podmítač Horsch Cruiser využívaný na finální přípravu půdy před setím všech plodin. Výhodou tohoto podmítače je prý precizní podřezání celého povrchu zpracovávaného úseku pole. Jeho další výhodou je dlouhý rám, stroj tak není náchylný na ucpávání. Perfektní práci odvádí při pracovní rychlosti 16 km/h.

V podniku nachází uplatnění i kypřič Horsch Terrano FG. Paseka, zemědělská během let pořídila již 3 kusy. Kypřič je provozován s kolovým pěchem Optipack (jako tomu bylo také u jeho předchůdců). Kolový pěch je vhodný i do těžkých půd, po hlubokém kypření, na rozdrobení hrud, uzavření dutin v půdě. Kvalitního rozdrobení hrud se dosahuje vlivem hmotnosti stroje a vysoké pracovní rychlosti. Jde o jediný stroj v podniku, který nemá žádný integrovaný válec/pěch. V případě mokrých podmínek se pouze odpřáhne tažený kolový pěch. Podle zkušeností agronoma má tento kypřič obrovskou průchodnost.

Hloubkový kypřič Horsch Tiger.
Hloubkový kypřič Horsch Tiger.

V podniku měli možnost vyzkoušet prutové brány Horsch Cura a meziřádkový kypřič Horsch Transformer VF. Prutové brány Horsch Cura ST se vyrábí s pracovním záběrem od 6 do 24 metrů. Prutové brány vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí odolnou proti zkroucení. To je dáno především uzavřenou rámovou konstrukcí z jeklů. Prutové brány Horsch Cura ST se od ostatních bran na trhu odlišují odpruženými pruty. Systém odpružení je umístěn nad rámem stroje. Díky tomu je dosaženo světlé výšky rámu 45 cm. Horsch Cura ST tak dokáže pracovat i ve vyšším porostu. Jednotlivé mechanicky zavěšené pruty se vyznačují vysokou boční stabilitou. Jejich poloha se nastavuje pomocí výškově nastavitelných opěrných kol, zatímco nastavení přítlaku prutů probíhá hydraulicky. Pružinový systém zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm. Prohřátá půda pak lépe podporuje vsakování vody. Uvnitř velké pružiny, jež pohlcuje větší síly, se nachází ještě jedna malá pružina. Ta pohlcuje menší síly. Na špičky prutů lze přenést celou váhu stroje. Výhodou tohoto řešení je možnost brány uplatnit i v tvrdých až těžkých půdách. Navíc, ať už se prut nachází v jakékoli poloze, je na něj vyvíjena stále stejná síla. Každý prut je zakončen 8 mm hrotem, který může být na přání opatřen tvrdokovem udržujícím jeho špičky neustále ostré. U prutů lze nastavit agresivitu práce. K dispozici je komfortní hydraulické nastavení přítlaku od 300 do 5 000 kg.

Radličkový podmítač Horsch Cruiser.
Radličkový podmítač Horsch Cruiser.

Meziřádkový kypřič Horsch Transformer VF je zase unikátní v tom, že všechny pracovní segmenty jsou na rámu posuvné a lze je vybavit různými pracovními orgány. Každý pracovní segment je odpružen a dokáže v případě potřeby vyplečkovat až 3 řádky plodiny. Stroj může mít ve výbavě také naváděcí kameru. Pístnice se dokáže na základě údajů z naváděcího systému posouvat s rámem s pracovními segmenty až o 45 cm. Zajímavostí je, že Horsch Transformer VF na rozdíl od jiných řešeních na trhu nevyužívá k posuvu žádný mezirám. Těžiště stroje se tak nachází blízko traktoru a kultivace probíhá velmi přesně. Stroj lze vybavit i systémem RowControl, který umí postupně zvedat jednotlivé pracovní segmenty při jízdě po zpracované části pozemku.

Zástupci firmy LUKROM a Horsch představili i samojízdný postřikovač Horsch Leeb 6.300 VN s nastavitelným rozchodem kol od 2,25 do 3,1 metru, světlou výškou od 1,6 do 2 metrů a objemem nádrže 6 000 litrů (k dispozici je i nádrž na 5 000 litrů). Motor FPT Industrial dodává stroji výkon 310 koní. Přetlaková kabina disponuje nejvyšším možným stupněm ochrany před nežádoucími látkami (kategorie 4). Podvozek zajišťuje komfortní jízdu díky individuálně odpruženým kolům. Každé kolo je nezávisle zavěšené pomocí horního a spodního ramene a hydraulického válce.