Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Výrobní závod Claas v Bad Saulgau prochází výraznou modernizací, nahlédli jsme dovnitř

Zveřejněno: 9. 9. 2024

Při příležitosti tiskového dne firmy Claas jsme mohli nahlédnout do výrobního závodu společnosti v německém Bad Saulgau, kde se vyrábí technika pro sklizeň pícnin, komponenty a sklízecí adaptéry pro samojízdné sklízecí řezačky Claas Jaguar.

V Bad Saulgau se zemědělská technika vyrábí už 100 let.

Převzetím firmy BAUTZ v Bad Saulgau v roce 1969 vstoupila firma Claas do segmentu techniky pro sklizeň pícnin. Přibližně ve stejné době převzala firmu SPEISER se sídlem v Göppingenu a začlenila ji do sortimentu provozovny v Saulgau. V té době už Claas vyráběl také žací stroje, shrnovače a samosběrací vozy. Claas se tak stal nejen lídrem ve výrobě sklízecích mlátiček, ale také strojů pro sklizeň pícnin. V závodě se nyní nachází také testovací centrum pro techniku na sklizeň pícnin a Kompetenční centrum skupiny Claas pro traktory-implementaci-automatizaci.

Výrobní závod v průběhu let prošel několikrát modernizací. Ještě v roce 2000 měl rozlohu 90 000 m2 a 550 zaměstnanců, nyní má rozlohu 180 000 m2 a více než 800 zaměstnanců.

Největší jednorázová investice v historii závodu

V posledních dvou letech probíhal rozsáhlý program restrukturalizace a rozšíření výroby pod názvem ForageGO! Do roku 2025 bude do infrastruktury závodu a výrobních zařízení investováno více než 50 milionů eur. V současné době probíhá výstavba nového logistického centra o celkové ploše 9 500 m2.

Stavba nového logistického centra Claas.
Stavba nového logistického centra Claas.

Jednou z prvních fází projektu byla modernizace výroby obracečů Claas Volto a sklízecích řezaček Claas Jaguar a jejich přemístění do nové montážní haly v areálu. Portfolio výrobků se neustále vyvíjí, výrobky jsou stále větší, složitější a inteligentnější. Z toho vyplývající nároky kladené na výrobu se nyní uplatňují ještě důsledněji a stávající struktury se přizpůsobují. Cílem je pracovat efektivněji, zvýšit počet cyklů a zavést do systému větší flexibilitu – což je zásadní pro další zvyšování objemu výroby a optimální přizpůsobení se sklizňové sezóně zákazníků po celém světě. Klíčové je uspořádání montážních linek s optimalizovaným tokem a vysokou úrovní standardizace a optimalizované logistické procesy jako vychystávání a řazení zakázek. Dokončení všech prací je naplánováno na konec léta 2025, kdy bude instalován nový systém toku materiálu.

Nový logistický areál bude postaven podle normy energetické účinnosti KFW 40. Celá střecha bude navíc pokryta fotovoltaickým panelem o výkonu 950 kWp.

Vyrobené stroje převezme přepravní společnost Spedition Grieshaber. Dočasně je uskladní a poté odešle zákazníkům po celém světě. To se děje buď kamionovou dopravou pro dodání přímo obchodním partnerům společnosti Claas, nebo kontejnerovou lodní přepravou. Současný areál společnosti Grieshaber již nemá dostatečnou kapacitu, aby vyhovoval zvýšeným objemům. Na základě dlouholeté a úspěšné spolupráce se společností Claas se proto i ona rozhodla vybudovat nové logistické centrum o rozloze 70 000 m2, rovněž v Bad Saulgau.

Montáž žacích lišt Claas Maxi Cut.
Montáž žacích lišt Claas Maxi Cut.

Nahlédli jsme dovnitř závodu

Claas v závodě zavedl flexibilní výrobní systém, který umožňuje vyrábět desítky různých strojů nebo variant současně. Továrna vyrábí stovky různých výrobků a modelů, včetně stovek různých variant špičkových žacích strojů. Montážní linky s ručními i robotickými svařovacími stanicemi, které ročně spotřebují desítky tisíc kilometrů svařovacího drátu, zkompletují denně stovky strojů. V areálu se samozřejmě nachází sklady a lakovna.

V závodě v Bad Saulgau se nachází také jedno z nejmodernějších vývojových center pro sklizeň pícnin na světě. V tomto zařízení probíhá celý proces vývoje nových produktů, od konceptu přes výrobu prototypů až po sériový vývoj a technickou dokumentaci. Prototypy jsou důkladně testovány moderními servohydraulickými zkušebními stroji, které simulují podmínky v terénu. Některé procesy se opakují až milionkrát, což umožňuje simulovat celou sklizňovou sezónu během tří týdnů, a to i uprostřed zimy. Případné nedostatky jsou odhaleny extrémně brzy a technická zlepšení se mohou okamžitě promítnout do procesu výroby prototypů. Prohlédli jsme si i zkušební stolici pro adaptéry pro řezačky Claas Jaguar. V závodě je zakázáno fotit, výjimku jsme dostali u montáže řezacího ústrojí pro řezačky a žacích lišt pro žací stroje.

Montáž řezacího ústrojí řezačky Claas Jaguar.
Montáž řezacího ústrojí řezačky Claas Jaguar.