Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Novinky v oblasti žacích strojů Claas Disco

Zveřejněno: 29. 8. 2024

Firma Claas na tiskovém dni v Německu představila novinky v oblasti žacích strojů. Stroje jsou více robustnější a poradí si s velkým množstvím hmoty. Vybrané modely dostaly kuželovitý šnek a další zase inovované kondicionéry různých druhů. Žací stroje si přitom ponechávají léty osvědčené prvky komfortní výbavy.

Vlajkovou lodí mezi žacími stroji je Claas Disco 1100 Comfort kombinující velký pracovní záběr s kompaktními přepravními rozměry.

Velkoplošné žací stroje Claas Disco se již 25 let prosazují na velkých farmách a v podnicích služeb. V roce 2011 žací stroje obdržely shazovací dopravník Auto Swather. Od roku 2023 má Claas v nabídce model Claas Disco 9700 RC Auto Swather, jenž patří mezi nejvýkonnější žací stroje svého druhu na trhu.

Farmy vyžadující delší proces zavadání posečené hmoty nebo farmy s méně výkonnými traktory většinou nepotřebují žací stroj s kondicionérem. Pro tyto farmy je zajímavější žací stroj se šnekem. Claas proto vzal šnek ze svého adaptéru Claas Direct Disc pro přímou sklizeň a systematicky jej přepracovala pro použití v novém žacím stroji s názvem Direct Swather.

Claas představil žací stroj se šnekem. Šnek vychází z adaptérů pro přímou sklizeň určených pro samojízdné řezačky.
Claas představil žací stroj se šnekem. Šnek vychází z adaptérů pro přímou sklizeň určených pro samojízdné řezačky.

Nový žací stroj Claas Disco 9300 Direct Swather nabízí díky tomu 4 strategie sečení a ukládání posečené hmoty: ukládání hmoty po celém pracovním záběru (pro rychlé zavadání), ukládání hmoty do řádku, kombinace tvorby řádku i rozprostření hmoty po části pozemku a sečení s jednostranným ukládáním posečené hmoty pro odklizení okraje pole.

Žací stroj Claas Disco 9300 Direct Swather lze provozovat s traktory o výkonu již od 180 koní. Navíc je vhodný pro všechny plodiny a všechny podmínky – od vysoce výnosného zeleného žita až po šetrné sečení vojtěšky nebo pozdní sečení travních porostů s nízkým vzrůstem. Při práci v porostech s nízkým výnosem, zejména v oblastech s malým množstvím srážek a vysokým počtem hodin slunečního svitu, zabraňuje absence kondicionéru příliš rychlému zavadání porostu.

Horní pohon šneku umožňuje kdykoli hydraulicky otevřít šneky a odkládat nezpracovanou plodinu v celé šířce sečení.
Horní pohon šneku umožňuje kdykoli hydraulicky otevřít šneky a odkládat nezpracovanou plodinu v celé šířce sečení.

Kuželovitý šnek umístěný blízko a rovnoběžně se žacími disky zajišťuje konzistentní a spolehlivý sběr plodin i při nerovnoměrném růstu. Kuželová konstrukce zároveň zvětšuje objem píce směrem ke středu, protože zvětšující se průměr šneku umožňuje dopravit větší množství hmoty. Kromě kuželové konstrukce šneku je dalším jedinečným prvkem kuželová skříň šneku s integrovanými „kapsami“ v zadní části. Tyto kapsy rozšiřují dostupný prostor, čímž výrazně zvyšují objem krmiva a tím i průchodnost. Stříhací lišta a nože na výstupu šneku zabraňují hromadění hmoty a zaručují tak provoz bez ucpávání.

Horní pohon šneku umožňuje kdykoli hydraulicky otevřít šneky a odkládat nezpracovanou plodinu v celé šířce sečení. Šneky lze pohodlně otevírat nebo zavírat jednotlivě nebo paralelně prostřednictvím ISOBUS – i během sečení.

Kuželovitý šnek umístěný blízko a rovnoběžně se žacími disky zajišťuje konzistentní a spolehlivý sběr plodin i při nerovnoměrném růstu.
Kuželovitý šnek umístěný blízko a rovnoběžně se žacími disky zajišťuje konzistentní a spolehlivý sběr plodin i při nerovnoměrném růstu.

Standardní zavěšení žacího ústrojí Active Float lze během sečení nastavit prostřednictvím sběrnice ISOBUS. Práce s nejnižším přítlakem na půdu zajišťuje sečení šetrné k pícninám. Volitelná funkce automatické regulace sklonu svahu reguluje přítlak na půdu odlišně podle toho, zda se seče do kopce nebo z kopce, aby se snížil boční odpor a minimalizovala se tak nesouosost předního a zadního žacího ústrojí. Tato forma elektronické asistence obsluhy navíc umožňuje šetrnou práci na svahu i za mokra. Pro maximální komfort obsluhy je zvedání žacího ústrojí integrováno přímo do souvraťového managementu traktoru, zatímco hydraulika žacího ústrojí se ovládá přímo přes ISOBUS na traktoru nebo terminály Claas Cemis 700 a Claas Cemis 1200 Claas ISOBUS.

Claas Disco 9300 C Auto Swather s prstovým kondicionérem

Claas na tiskovém dni v Německu představil také nový žací stroj Claas Disco 9300 C Auto Swather s konvenčním kondicionérem s ocelovými prsty. Sbírá posečenou plodinu za žacími disky a podává ji na příčné dopravníkové pásy. Přestože má vyšší nároky na výkon, zaručuje spolehlivý tok hmoty u všech plodin, a to i v náročných podmínkách. Kromě toho příčné dopravníkové pásy vybavené regulací rychlosti vytvářejí obzvláště vzdušný, rovnoměrný řádek, což vede k vyšší průchodnosti při nižších nárocích na výkon v navazujícím sklizňovém řetězci.

Integrovaný prstový kondicionér zaručuje výrazné urychlení zavadání i v hustých porostech a při krátkých obdobích příznivého počasí.
Integrovaný prstový kondicionér zaručuje výrazné urychlení zavadání i v hustých porostech a při krátkých obdobích příznivého počasí.

Žací stroj Claas Disco 9300 C Auto Swather je vybaven novým hnacím ústrojím pro traktory o výkonu až 400 koní. Stroj využívá vysoce kvalitní Hardox komponenty na kondicionéru. Konstrukce příčných dopravních pásů byla optimalizována přechodem na laserové svařování pro snížení hmotnosti a osazením 4 spodních podpěr pásových jednotek Auto Swather pro maximalizaci stability při nepřetržitém provozu s těžkými plodinami. Nové hnací válečky příčných dopravních pásů výrazně snížily hladinu hluku. Větší volný prostor pro upevnění k traktoru a zcela nová konstrukce stojanu ještě více usnadňují připojování a odpojování žacího stroje a umožňují prostorově úsporné a přitom bezpečné uložení žacího stroje ve složené poloze.

Uchycení pásových jednotek Auto Swather bylo optimalizováno tak, aby zvládalo i těžké nasazení.
Uchycení pásových jednotek Auto Swather bylo optimalizováno tak, aby zvládalo i těžké nasazení.

Inteligentní koncept ovládání umožňuje integrovat ovládání předního žacího ústrojí do ISOBUS zadní kombinace nebo ovládat celou žací kombinaci prostřednictvím souvraťového systému traktoru. Claas Disco 9300 C AS navíc nabízí komfortní funkce, jako je Belt Boost – jakmile se žací jednotky na souvrati zdvihnou, zrychlí se shazovací pásy automaticky na maximální. Řádek se tím zúží, místo aby se rozšířil, a následující sběrací ústrojí jej bez problému obsáhne.

5 nových žacích trojkombinací Claas

Claas uvádí na trh dva nové základní modely žacích strojů Claas Disco 8500 C Trend a Claas Disco 8500 RC Trend. Zareagoval tak na trend, kdy farmáři často používají traktory nižší střední třídy s krátkým rozvorem a výkonem motoru od 160 koní. Při vývoji nového modelu Claas Disco 8500 Trend byl proto kladen důraz na stabilní lehkou konstrukci s těžištěm blízko traktoru.

Chytré řešení uchycení náhradních nožů – jsou vždy po ruce i v polních podmínkách.
Chytré řešení uchycení náhradních nožů – jsou vždy po ruce i v polních podmínkách.

Žací stroj Claas Disco využívá osvědčený systém nastavení přítlaku na půdu Active Float a žací lištu Max Cut. Je možné jej provozovat s prstovým nebo válcovým kondicionérem. Díky vyztužení kondicionérové desky tvrdokovem se zvýšila její odolnost proti opotřebení a úlomkům kamení a zároveň se dosáhlo další úspory hmotnosti. Odstraněním hydraulických bloků a hydraulické ochrany proti kolizi se dosáhlo další úspory hmotnosti a výrazně se snížily pořizovací náklady na tuto třídu žacích strojů. Současně se standardně dodává efektivní pohonné ústrojí s oboustrannou ochranou.

Žací stroje Claas Disco 9300 C je nyní možné provozovat i s lehčím čtyřválcovým traktorem od výkonu 180 koní.
Žací stroje Claas Disco 9300 C je nyní možné provozovat i s lehčím čtyřválcovým traktorem od výkonu 180 koní.

Claas nově řadí modely Claas Disco 9300 C Comfort a 9300 RC Comfort nad řadu Disco 8500. Díky rámu s optimalizovaným těžištěm, s rameny skloněnými dozadu je nyní možné sklízet výkonně i s lehčím čtyřválcovým traktorem od výkonu 180 koní. I tyto žací stroje jsou vybavené kondicionérem.

Všechny žací stroje Claas Disco používají léty prověřené disky s noži.
Všechny žací stroje Claas Disco používají léty prověřené disky s noži.

Vlajkovou lodí je Claas Disco 1100 Comfort kombinující velký pracovní záběr s kompaktními přepravními rozměry. Pracovní záběr byl zvětšen na 10,8 metru zvětšením rozsahu nastavení ramene o 10 cm. Pracovní záběr lze hydraulicky plynule zmenšit až na 9,6 metru a obě ramena se dají nastavovat nezávisle nebo synchronně. V kombinaci s čelním žacím strojem Claas Disco 3600 je tak vždy zajištěno optimální překrytí v úzkých zatáčkách nebo při práci na svazích.

Navzdory dvěma žacím ústrojím o šířce 3,8 metru se žací ústrojí skládá na výšku menší než 4 metry pro přepravu po silnici.