Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

AMATECHNICA 2024 přilákala tisíce návštěvníků na nejnovější stroje a trendy

Zveřejněno: 7. 8. 2024

V květnu 2024 se v Německu uskutečnila akce AMATECHNICA 2024 pod heslem "Nápady pro budoucnost" a my byli u toho. Přes 6 500 návštěvníků si mohlo prohlédnout současné produktové portfolio firmy Amazone. Stroje, které se prakticky předvedly, si stručně představíme v tomto článku.

Souprava složená z traktoru s čelní nádrží Amazone FT-P 1502 a secího stroje Amazone Primera DMC.

Návštěvníci měli možnost podrobně nahlédnout do výroby strojů Amazone během prohlídky závodu Gaste a prohlídky skladu náhradních dílů v Leedenu.

Jako zvláštní vrchol nabídla společnost Amazone možnost zúčastnit se odpolední online aukce téměř nových strojů Amazone s profesionály společnosti EuroAuctions. Návštěvníci projevili o aukci velký zájem. Kromě toho odborní návštěvníci seznámili s nejnovějšími zemědělskými a pěstitelskými koncepty ve zkušebním centru ve Wambergenu a poté navštívili muzeum Amazone. Kromě aktuálních produktů Amazone se velkému zájmu těšila přehlídka historických strojů s přibližně 120 traktory různých značek. Den byl zakončen dobrým jídlem a osvěžujícími nápoji na "After-Field Party".

Secí stroje Amazone

AMATECHNICA 2024 se nesla v duchu oslav 75 let výroby secích strojů Amazone. Proto nechyběla přehlídka všech modelů a typů strojů včetně těch historických. My se v článku zaměříme na nejnovější modely. Premiéru si odbyl nový tažený přesný secí stroj Amazone Precea s pracovním záběrem 6 metrů a nový nesený secí stroj Amazone Cataya Special EcoLine.

Nový tažený přesný secí stroj Amazone Precea s pracovním záběrem 6 metrů.
Nový tažený přesný secí stroj Amazone Precea s pracovním záběrem 6 metrů.

Za zmínku také stojí tažený model Amazone Cirrus 9004-2C Grand s pracovním záběrem 9 metrů a roztečí řádků 16,6 cm. Standardně je vybaven dvoukomorovým zásobníkem rozděleným v poměru 60:40. Celkový objem zásobníku činí 5 750 litrů. Dvoudisková secí botka TwinTeC plus zaujme velkým průměrem disku a přítlakem až 100 kg. Elektrohydraulické dálkové ovládání přítlaku botek a hloubky setí umožňuje snadné přizpůsobení měnícím se půdním podmínkám. Rozdělovací hlavu lze prostřednictvím terminálu ISOBUS snadno přizpůsobit libovolným symetrickým a asymetrickým řádkům, jakož i šířce rozchodu a šířce pneumatik, a vytvořit tak požadovaný řádek pomocí funkce SectionControl pro jednotlivé botce.

Tažený model Amazone Cirrus 9004-2C Grand s pracovním záběrem 9 metrů.
Tažený model Amazone Cirrus 9004-2C Grand s pracovním záběrem 9 metrů.

Divákům se představil i pneumatický secí stroj Amazone Centaya 3000 Special. Jeho výsevní botky jsou k dispozici jak v jednodiskové RoTeC, tak ve dvojdiskové TwinTeC variantě. Secí botky RoTeC jsou bezúdržbové a pracují spolehlivě i při větším množství posklizňových zbytků. Pro vytvoření kvalitní výsevní drážky jsou důležité jak disk, tak i formovač řádku. Disk je vybaven plastovým kotoučem Control 10 nebo Control 25, který vede botku ve stanovené hloubce. Širší Control 25 je vhodný do lehčích půd, kde by se botka snadno bořila. Oba kotouče slouží současně jako stěrky disků. Rozteče řádků mohou být 12,5 nebo 15 cm. Botky TwinTeC mají průměr disku 340 mm a přítlak 40 kg. Jsou určeny pro střídavé nebo těžší půdy a pro vyšší rychlosti. Díky své robustnosti drží i v těchto podmínkách hloubku spolehlivě. Za těmito botkami jsou vedena přítlačná kola držící hloubku setí a současně uzavírající výsevní drážku. Rozteč řádků s těmito botkami je 15 cm. Secí stroj Amazone Centaya Special se připevňuje k rotačnímu nářadí pomocí rychloupínacího systému QuickLink. Do standardních půdních podmínek je možné použít rotační brány Amazone KE 02, do těžkých půd KG nebo KX. Ve velmi lehkých půdách se dobře uplatní diskové brány Amazone CombiDisc.

Pneumatický secí stroj Amazone Centaya 3000 Special.
Pneumatický secí stroj Amazone Centaya 3000 Special.

Návštěvníkům byla prezentována souprava složená z traktoru s čelní nádrží Amazone FT-P 1502 a secího stroje Amazone Primera DMC. S touto kombinací lze nyní dávkovat kapalná hnojiva přímo do výsevní drážky. Na poli se také předvedl přesný secí stroj s 3bodovým závěsem Amazone Precea 6000-2AFCC s rotačním kypřičem Amazone KG. Traktor měl vpředu zavěšen zásobník Amazone FTender.

Orba, kypření a podmítka

Před návštěvníky půdu zoral pětiradličný pluh Amazone Teres 300 V s hydraulickým nastavením pracovního záběru. Pracovní záběr se mění plynule od 33 do 55 cm u radlice. Nejefektivnější je pak systém AutoAdapt, automatické nastavení první radlice. Tento systém přizpůsobí pozici první radlice automaticky při každé změně celkového záběru. Pluh se vyznačuje jednoduchým nastavením, snadnou tažností a perfektním pracovním polem. Další předností je velmi malé opotřebení nových speciálních radlic SpeedBlade i při vyšších rychlostech. Rám pluhu má čtvercový profil a je pro tento pluh dostatečně pevný a současně lehký. Uložení osy pluhu ve dvojitých ložiscích ProtectShaft s integrovanou koulí je maximálně pevné a má zanedbatelné opotřebení. Orbu on-land, tedy mimo brázdu, předvedl polopásový traktor se sedmiradličným pluhem Amazone Tyrok.

Orbu on-land, tedy mimo brázdu, předvedl polopásový traktor se sedmiradličným pluhem Amazone Tyrok.
Orbu on-land, tedy mimo brázdu, předvedl polopásový traktor se sedmiradličným pluhem Amazone Tyrok.

Z radličkových kypřičů se prezentoval hydraulicky sklopný Amazone Cenio 4000-2 s pracovním záběrem 4 metry. Jde o třířadý kypřič univerzálně využitelný ke zpracování půdy do hloubky od 5 do 30 cm. Díky rozteči radliček 30 cm pracuje kypřič bez ucpávání i tam, kde převažuje velké množství rostlinných zbytků, a rovnoměrně promíchává organickou hmotu s půdou. Na akci byl prezentován ve verzi Super. To znamená, že je vybaven ochranou proti přetížení pomocí pružiny a vypínací silou 500 kg. Toto pružinové jištění proti přetížení poskytuje optimální ochranu kypřiče v kamenitých podmínkách a radlička snadno udrží přednastavenou pracovní hloubku i v náročných podmínkách. Pro urovnání půdy za radličkami je k dispozici sekce s disky o průměru 410 mm.

Šestiřadý tažený radličkový podmítač Amazone Cobra 6000-2TX.
Šestiřadý tažený radličkový podmítač Amazone Cobra 6000-2TX.

Před diváky také přijel větší šestiřadý tažený radličkový podmítač Amazone Cobra 6000-2TX vybavený dvojitými zavlačovači namísto zadních válců. Jde o specialistu na mělké až střední zpracování půdy do hloubek od 4 do 13 cm. Speciální uspořádání radliček a s tím související pracovní délka stroje, zajišťují enormní průchod organické hmoty a půdy, a to i přes velmi malou rozteč radliček 13,3 cm. ECO radlice s listovými slupicemi se dokážou velmi pružně přizpůsobit půdním podmínkám a vyhnout se překážkám. V přední části byl stroj vybaven nožovým válcem. Ten umožňuje například při prvním přejezdu důkladně posekat a rozmělnit řepkové strniště. Nožový válec však také nabízí výhodu při zapravování meziplodin a zajišťuje perfektní kvalitu práce. Válec má uzavřené jádro a dvojité řezací nože uspořádané do tvaru V. To umožňuje hladký chod a snižuje jeho opotřebení. Dobré pokrytí terénu zajišťují jednotlivé nožové segmenty.

Hojné zastoupení všemožných verzí měly diskové podmítače Amazone Catros.
Hojné zastoupení všemožných verzí měly diskové podmítače Amazone Catros.

Hojné zastoupení všemožných verzí měly diskové podmítače Amazone Catros, které na trh přichází ve třetí generaci. Využívají inteligentní koncepci rámu Smart Frame System umožňující snadné nastavení pracovní hloubky. Systém má zvláštní výhodu v případě tažených modelů Amazone Catros, protože nastavení pracovní hloubky nemá žádný vliv na kombinaci s jakýmkoli čelním nářadím. V porovnání s jinými koncepcemi strojů, kde se pracovní hloubka mění nakloněním celého stroje, a tudíž je třeba v důsledku toho znovu nastavovat čelní nářadí, systém Smart Frame tuto úlohu výrazně usnadňuje a zefektivňuje. Prakticky byl předveden tažený kompaktní diskový podmítač Amazone Catros+ 03-2TS s podvozkem rozděleným na 3 části: nožový válec, sekce s disky a válec. Podmítač se vyrábí i ve verzi pro samojízdné aplikátory kejdy.

Další prezentované stroje Amazone si můžete prohlédnout ve fotogalerii.