Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Česká stopa na Agritechnice 2023 byla výrazná

Zveřejněno: 22. 12. 2023

Před měsícem proběhla největší světová výstava zemědělské techniky Agritechnica v německém Hannoveru. Na webu agroportal24h a na našem facebooku jsme vám přinášeli informace o novinkách, které na Agritechnicu přivezli světoví výrobci. O ohlédnutí za výstavou z pohledu českých výrobců zemědělské techniky jsme nyní požádali tajemníka Asociace zemědělské a lesnické techniky pana Martina Jurkoviče.

Ve velkém stylu se prezentovala společnost BEDNAR FMT.

Jak hodnotíte letošní ročník veletrhu Agritechnica 2023?

Agritechnica 2023 se konala po čtyřleté pauze vynucené covidem. Měl jsem pocit, že právě proto se na veletrh všichni těší – jak návštěvníci, tak vystavovatelé. Pro všechny je to svátek zemědělské techniky a rovněž příležitost potkat své obchodní partnery z různých zemí. Během jednoho týdne se totiž do Hannoveru sjedou téměř všichni, kteří se nejen v Evropě, ale i ve světě profesionálně věnují zemědělské technice.

Asociace zemědělské a lesnické techniky měla na Agritechnice 2023 rovněž svůj stánek. Co bylo účelem?

Naše asociace sdružuje nejvýznamnější české výrobce zemědělské, lesnické a komunální techniky. Někteří se veletrhu Agritechnica 2023 účastní přímo, jiní však ne. Cílem účasti naší asociace na tomto veletrhu je prezentovat české výrobce široké mezinárodní veřejnosti. To je jeden rozměr. Druhý přínos je pak v navazování přímých kontaktů s mezinárodními partnery, což pak využíváme pro podporu exportních aktivit českých výrobců.

Jakou stopu tedy na letošní Agritechnice zanechali čeští výrobci?

Veletrhu Agritechnica 2023 se zúčastnilo celkem 33 vystavovatelů z České republiky. Od tradičních výrobců zemědělské techniky, přes dodavatele komponent, až po startupy zabývající se precizním zemědělstvím či robotizací. Česká stopa na Agritechnice tedy byla výrazná. Nejenom ze strany vystavovatelů, ale i návštěvníků. Agritechnica není výstava pouze pro německé publikum, ale je to ryze mezinárodní událost. Čeština tedy byla slyšet v pavilonech téměř na každém kroku.

Samojízdný postřikovač Agrio Dino.
Samojízdný postřikovač Agrio Dino.

Agritechnica je událost, na kterém se prezentují novinky a inovace. Jak si v celosvětové konkurenci stojí čeští výrobci zemědělské techniky?

Velmi dobře. Stačí se podívat na výčet novinek, které na veletrhu Agritechnica 2023 české firmy přivezly. Ve velkém stylu se prezentovala společnost BEDNAR FMT. Ta zaujala nejen velikostí a designem svého stánku (přes 1 000 m2), ale rovněž novými stroji, které v Hannoveru představila. Jednalo se především o nové secí stroj pro technologii pásového a přímého setí. Společnost AGRIO MSZ rovněž premiérově představila svoji novou generaci samojízdného postřikovače AGRIO DINO. Výrobce pícninářské techniky Strojírny Rožmitál se na svém stánku pochlubil prototypem nové zadní bočně nesené diskové sekačky ROZMITAL SD-300R s válcovým kondicionérem. Na stánku společnosti EURO BAGGING pak budil pozornost silážní lis EURO BAGGING EB 310 LG ve verzi DELUXE, který je vybavený klimatizovanou kabinou a konkurenci tak předčí úrovní komfortu. Společnost ROmiLL Agriculture představila kompletní portfolio nově zkonstruovaných strojů na zpracování vlhkého zrna. JK Machinery, což je společnost, která se zabývá výrobou zařízení a dodávkou kompletních technologií pro čištění, třídění, loupání a mletí zemědělských produktů, představila novou vlajkovou loď – modulární čističku VibroMAX JCM 16224 s dělenými síty. České firmy si tedy dali záležet, aby se na Agritechnice ukázaly ve velkém stylu.

Expozice české firmy Rozmital.
Expozice české firmy Rozmital.

Dokážete vyhodnotit, jaký má Agritechnica pro vystavovatele obchodní přínos?

Není to jednoduché vyhodnotit. Veletrhy už dávno nejsou místem, kde by se přímo uzavíraly nové zakázky. Je to jeden z dílků skládačky, kterými oslovujete nové zákazníky a udržujete loajalitu těch stávajících. I přes to mám ze strany vystavovatelů a českých výrobců na veletrh Agritechnica jen pozitivní reakce. A i několik příkladů konkrétních obchodních přínosů – zmiňovaný výrobce senážních lisů Euro Bagging získal nové vážné zájemce z Jižní Ameriky, USA či Kanady. Společnost JK Machinery díky výstavě velice výrazně pokročila ve finalizaci realizace linek na slunečnici v Kazachstánu a Rumunsku a rozpracovala nabídku na osivářskou linku ve Velké Británii a nebo linku na len a proso na Ukrajině. A všechny ostatní společnosti díky své účasti na Agritechnice získali stovky nových kontaktů a poptávek. Budu jim držet palce, aby co nejvíce z nich dokázali dovést do úspěšného konce.