Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Čtyřrotorové shrnovače Claas Liner dostanou funkci Section Control. Rotory se budou zvedat automaticky

Zveřejněno: 1. 2. 2024

Všechny verze BUSINESS čtyřrotorových shrnovačů Claas Liner 4700, 4800 a 4900 budou od roku 2024 k dispozici s funkcí Section Control. Automatické zvedání a spouštění na souvratích a u klínů na poli výrazně snižuje pracovní zátěž obsluhy a zjednodušuje tuto složitou operaci.

Čtyřrotorové shrnovače Claas Liner dostanou funkci Section Control.

Práce s velkoplošnými shrnovači s individuálním zvedáním rotorů na souvrati nebo na klínovitých částech pole často vyžaduje od obsluhy velké soustředění. Pro usnadnění jejich práce mohou být od sezóny 2024 všechny stroje Claas Liner 4700/4800/4900 BUSINESS vybaveny systémem Section Control. Rotory se automaticky zvedají a následně opět spouštějí na souvratích a zúžených okrajích pole v závislosti na poloze soupravy traktoru a shrnovače. Jinými slovy, funkce Section Control řídí zvedání a spouštění rotorů jak ve směru jízdy, tak v pravém úhlu k němu. Pro použití této funkce musí být na Claas Liner 4700/4800/4900 BUSINESS aktivován Task Controller TC-SC a také systém řízení traktoru.

Bez této automatické funkce musí obsluha shrnovače Claas Liner v extrémních případech zvedat a spouštět všechny čtyři rotory jednotlivě, což vyžaduje vysokou míru soustředění a často i snížení pracovní rychlosti. Kromě toho mohou provozní chyby nebo nepřesnosti negativně ovlivnit plošný výkon a kvalitu práce. Automatizace procesu pomocí systému Section Control snižuje složitost při práci s velkoplošnými shrnovači a umožňuje i méně zkušeným obsluhám zajistit čistotu polí. Při dlouhých pracovních dnech se zkušené obsluze znatelně sníží pracovní zátěž a zároveň výrazně klesne riziko chyb obsluhy – zejména během nočních směn.