Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Na veletrhu Intermat 2024 se představí koncept autonomního nakladače Bobcat RogueX2

Zveřejněno: 12. 2. 2024

Stánek Bobcat na mezinárodní veletrhu Intermat 2024 ve Francii nabídne ukázku inovací, co společnost vyvíjí pro stavební průmysl budoucnosti. V rámci expozice návštěvníci uvidí vedle těchto konceptů i stávající stroje, které zákazníkům poskytují moderní řešení a vysokou produktivitu již dnes.

Koncept autonomního nakladače Bobcat RogueX2.

Pro budoucí trh odhalí Bobcat nový koncept autonomního nakladače Bobcat RogueX2, který je druhou iterací originálního systému Bobcat RogueX.

Všechny výrobky prezentované na veletrhu Intermat, včetně novinek, jako jsou vysokozdvižné vozíky, mobilní generátory a zahradní a komunální technika, budou nově v charakteristických barvách Bobcat v souladu s globální strategií značky.

Nakladač Bobcat RogueX2 byl vyvinut na základě konceptu Bobcat RogueX, který Bobcat před rokem představil na veletrhu Conexpo v Las Vegas. Bobcat RogueX2 je koncept plně elektrického a autonomního stroje, který produkuje nulové emise, je vybaven elektrickým pohonem na lithium-iontové baterie a využívá elektricky ovládanou kinematiku zvedání a naklápění bez jakékoli hydrauliky. Koncepty strojů Bobcat RogueX2 a RogueX, které byly specificky navrženy a zkonstruovány bez kabiny, reagují na problémy s nedostatkem pracovních sil tím, že eliminují potřebu obsluhy. Poskytují také příklad toho, jak mohou být pracovní stroje budoucnosti konstruovány a optimalizovány pro nové technologie a vytvářet prostor pro zcela nové pracovní využití.

Bobcat RogueX2 je namísto pásů vybaven koly s cílem optimalizovat dobu provozu baterie.
Bobcat RogueX2 je namísto pásů vybaven koly s cílem optimalizovat dobu provozu baterie.

V provedení Bobcat RogueX2 je spalovací motor (ICE) nahrazen elektrickým převodovým ústrojím, které zajišťuje pohon a výkon. V tomto stroji je také zcela eliminována hydraulika včetně všech konektorů, hadic, potrubí a šroubení, které jsou možnými místy poruch. Absence hydrauliky a kapalin v konstrukci nejen snižuje emise motoru, ale také minimalizuje hlučnost a riziko celkového znečištění životního prostředí.

Původní stroj Bobcat RogueX byl navržen s pásy a využívá pokročilou kinematiku pracovní skupiny, která nabízí jedinečné funkce kombinující možnosti vertikální, radiální a variabilní dráhy zdvihu v jednom stroji. Naopak Bobcat RogueX2 je namísto pásů vybaven koly s cílem optimalizovat dobu provozu baterie. Využívá také motory s axiálním tokem, které stroji poskytují neuvěřitelnou trakční sílu. Stroj poskytuje vyšší výkon pro náročné aplikace, jako je modelace terénu, hloubení výkopů nebo pohon energeticky náročného příslušenství.

Koncepce nakladačů Bobcat RogueX a RogueX2 mají společně mnoho nových přihlášených patentů. „Tyto patenty představují víc než jen nové funkce stroje – znamenají, že boříme zavedená pravidla a definujeme nové pracovní standardy,“ říká Joel Honeyman, viceprezident společnosti Doosan Bobcat pro globální inovace.