Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Pöttinger rozšiřuje nabídku a výbavu žacích strojů

Zveřejněno: 14. 10. 2024

Firma Pöttinger v Rakousku během tiskového dne představila inovace týkající se techniky pro sklizeň pícnin. Tento článek věnujeme novinkám v oblasti žacích strojů. Výrobce obohatil svou nabídku o dvě nové zadní žací kombinace Pöttinger NOVACAT H 9500, Pöttinger NOVACAT H 11200, čelně nesené žací stroje Pöttinger NOVACAT F včetně modelu s automatizovaným stranovým posuvem ve tvaru oblouku a bubnové žací stroje Pöttinger EUROCAT F. Další novinkou je, že šnek CROSS FLOW nyní dostanou do výbavy i žací stroje Pöttinger NOVACAT V 9200.

Boční posuv čelního žacího stroje Pöttinger NOVACAT F 3100 OPTICURVE vpravo či vlevo vždy až o 20 cm umožňuje optimální překrytí se zadně neseným žacím strojem při práci na svazích nebo při zatáčení.

Ve výrobním programu firmy Pöttinger nově nalezneme žací kombinaci Pöttinger NOVACAT H 9500 s pracovním záběrem 9,46 metru a Pöttinger NOVACAT H 11200 s pracovním záběrem 11,14 metru, jejichž společným jmenovatelem je vysoká výkonnost s minimální spotřebou pohonných hmot. Zatímco prvně jmenovaný model s hmotností 1 800 kg lze agregovat s traktorem o výkonu od 130 koní, druhý jmenovaný model s hmotností 2 040 kg lze agregovat s traktorem o výkonu od 160 koní.

Žací stroje využívají celou řadu osvědčených prvků z ostatních modelových řad žacích strojů firmy Pöttinger. Jde například o robustní rám a mechanismus pro přestavení žacích jednotek sloužících i jako nájezdová pojistka. Při najetí na překážku se žací lišta vykývne dozadu. Pomocí řídicí jednotky lze žací stroj opět uvést zpět do pracovní polohy.

Stroje rovněž využívají žací lištu Pöttinger NOVACAT s plochým tvarem, velkým přesahem nožů, vyměnitelným protiostřím, rychloupínáním nožů a ozubenými koly se třemi zuby v záběru. Výška žací lišty činí pouze 4 cm, což zaručuje optimální tok hmoty. Šířka lišty činí 28 cm, což zase zaručuje optimální kopírování půdy. Žací stroje Pöttinger NOVACAT se středovým uložením umožňují příčný výkyv lišty až +/- 22,5°. Žací kombinace disponuje hydraulickým odpružením, které zabezpečuje automatické a rovnoměrné odlehčení stroje v celém záběru. Umožňuje také kvalitní kopírování povrchu půdy a klidný chod stroje i při vyšších pracovních rychlostech.

Žací stroj Pöttinger NOVACAT H 11200 s pracovním záběrem 11,14 m a hmotností 2 040 kg lze agregovat s traktorem o výkonu od 160 koní.
Žací stroj Pöttinger NOVACAT H 11200 s pracovním záběrem 11,14 m a hmotností 2 040 kg lze agregovat s traktorem o výkonu od 160 koní.

Při otáčení na souvrati nebo přejíždění po poli jsou žací jednotky ve středové poloze fixované pomocí hydraulických válců a dodatečně stabilizovány tak, aby nedocházelo k nadměrnému zatěžování kloubových hřídelů. V této poloze je rovněž zajištěna vysoká světlá výška (až 50 cm), takže je možné bez problémů přejíždět řádky posečené plodiny. Aby byl vždy využit plný pracovní záběr zadních žacích jednotek, disponují dvěma montážními polohami, jimiž se přizpůsobí čelnímu nesenému stroji. Obě zadní žací jednotky lze zvedat společně nebo samostatně, a to buď pomocí rozvaděče a předvolbového ovládání, nebo přes dva rozvaděče (výbava na přání). Ve druhé variantě lze souvraťové ovládání automatizovat prostřednictvím systému traktoru.

Kvůli svému značnému pracovnímu záběru jsou žací jednotky do přepravní polohy sklopeny horizontálně v ose traktoru. Přestavení čelních krytů žacího stroje proběhne přitom automaticky a dopravní šířka nepřesáhne 2,20 metru. Výrobce uvádí, že jsou žací jednotky vidět ve zpětném zrcátku ze sedadla traktoru a že délka složené žací kombinace je srovnatelná s pětiradličným pluhem.

Žací stroje lze vybavit senzorem Pöttinger Sensosafe pro detekci zvířat v porostu.

Kvůli svému značnému pracovnímu záběru jsou žací jednotky do přepravní polohy sklopeny horizontálně v ose traktoru.
Kvůli svému značnému pracovnímu záběru jsou žací jednotky do přepravní polohy sklopeny horizontálně v ose traktoru.

Pöttinger NOVACAT V 9200 se šnekem CROSS FLOW

Již několik let je možné vybrané žací stroje Pöttinger pořídit se šnekem CROSS FLOW. Přináší celou řadu výhod včetně řádkování posečené hmoty bez nutnosti použití kondicionérů a pásových dopravníků. Šnek CROSS FLOW nyní dostanou do výbavy i žací stroje Pöttinger NOVACAT V 9200.

Šnekový dopravník umožňuje během sečení dopravit materiál do jednoho řádku bez použití kondicionéru – materiál tedy není nutné následně shrnovat. Tím se eliminují další pojezdy po poli a s materiálem je co nejméně manipulováno, čímž nedochází ke zbytečné kontaminaci. Šnek má nízkou hmotnost, a tedy šetří palivo a je šetrnější k porostu. Velkou výhodou tohoto šneku z hlediska účinnosti je úspora následného procesu shrnování. Šnekový dopravník dopraví sklízenou hmotu přímo na řádek až z deseti metrů záběru, jedná se o nejčistší sklizeň. Často se uvádí, že je v případě použití šneku řádek hmoty hutný, nahoře přeschlý a dole mokrý. Uživatel však může zvolit ukládání hmoty na široko – kryt žacího stroje se totiž může hydraulicky sklopit. Posečenou hmotu lze ukládat variabilně podle aktuálních potřeb – do řádku, plošně nebo kombinovaně.

Další možná volba spočívá ve výběru mezi šnekem, válci či kondicionérem. V nejlepším případě by měl mít zemědělec žací stroje se šnekovým dopravníkem i s kondicionérem a podle aktuální potřeby technologie sklizně stroje zaměňovat. Obecně platí, že s jednou žací lištou by se neměly provádět všechny technologie sklizně, ať už se jedná o vojtěšky, GPS nebo trávy.

Šnek CROSS FLOW nyní dostanou do výbavy i žací stroje Pöttinger NOVACAT V 9200.
Šnek CROSS FLOW nyní dostanou do výbavy i žací stroje Pöttinger NOVACAT V 9200.

Nový čelní žací stroj Pöttinger NOVACAT F s bočním posuvem

Pöttinger také představil nové čelně nesené diskové žací stroje Pöttinger NOVACAT F s pracovním záběrem 2,62 a 3,04 metru. Mezi jejich přednosti patří nízká hmotnost a stabilita. Žací stroje mají krátký závěs s tříbodovým uchycením a těžiště posunuté blízko traktoru, takže je možné stroje agregovat s traktory nižších výkonových tříd. Díky rozsahu výkyvu +/- 8° si žací stroj poradí i s nerovným pozemkem. Odpružení žací lišty je zajištěno buď přes odlehčení závěsu traktoru, nebo volitelně přes dvě silné tažné pružiny mezi závěsem žacího stroje a traktorem. Pro přepravu se boční ochranné kryty sklápí, na přání jsou hydraulicky sklopitelné. Čelní kryty jsou rovněž sklopitelné.

Novinářům firma také prakticky předvedla čelní žací stroj Pöttinger NOVACAT F 3100 OPTICURVE s automatizovaným stranovým posuvem ve tvaru oblouku. Boční posuv čelního žacího stroje vpravo či vlevo vždy až o 20 cm umožňuje optimální překrytí se zadně neseným žacím strojem při práci na svazích nebo při zatáčení. Posuv zajišťuje dvojčinná pístnice integrovaná v závěsu žacího stroje. Posuv je prováděn buď manuálně povelem z kabiny traktoru, nebo automaticky přes ISOBUS. Volitelný automatický paket s podporou ISOBUS může ovládat žací stroj automaticky v závislosti na úhlu řízení traktoru nebo sklonu svahu doleva či doprava.

Díky posuvu o desítky centimetrů doprava/doleva je využit celý pracovní záběr žací lišty i celé kombinace. I když traktor na svahu nebo v zatáčce ujede do strany, díky posunu žacího stroje směrem k vnitřnímu poloměru zatáčky nepřejedou zadní pneumatiky traktoru žádnou neposečenou píci. Navíc je eliminována tvorba neposečených pruhů. Stroj si přesto zanechává rozsahu výkyvu +/- 8° a tím pádem kopírování nerovností pozemků.

Čelní žací stroj Pöttinger NOVACAT F 3100 OPTICURVE s automatizovaným stranovým posuvem ve tvaru oblouku.
Čelní žací stroj Pöttinger NOVACAT F 3100 OPTICURVE s automatizovaným stranovým posuvem ve tvaru oblouku.

Bubnové žací stroje Pöttinger EUROCAT F

Doposud jsme psali o diskových žacích strojích, firma Pöttinger je ale výrobcem i bubnových žacích strojů, jejichž nabídku také nezapomněla rozšířit o nový čelně nesený model Pöttinger EUROCAT F s pracovními záběry 2,07 a 3,05 metru. Tyto modely jsou ideální pro použití na svažitých pozemcích, neboť disponují krátkým závěsem s tříbodovým uchycením, a tudíž těžištěm umístěným blíže k traktoru, jak je tomu u diskových žacích strojů. Se stroji tak mohou pracovat traktory nižších výkonových tříd.

Žací stroje disponují čtyřmi bubny se stejně velkým obvodem nože. Středové bubny mají větší průměr, aby byla zajištěna vysoká průchodnost posečené hmoty. Každý buben se pozemku dotýká stejně velkou kontaktní plochou, a tak rovnoměrně rozložený tlak na půdu zajišťuje kopírování terénu. Také u bubnových žacích strojů je umožněn rozsah výkyvu +/- 8° na nerovných pozemcích. Výška řezu se nastavuje centrálně pro všechny čtyři bubny od 40 do 65 mm. Boční ochranné kryty jsou sklopitelné, na přání hydraulicky.