Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Přesný secí stroj a kombinovaný kypřič Horsch v Dubické zemědělské se osvědčují

Zveřejněno: 11. 10. 2024

Ve společnosti Dubická zemědělská se podílí na přípravě půdy pod téměř všechny pěstované plodiny kombinovaný kypřič Horsch Terrano 4 MT a od letošního roku provádí setí kukuřice a cukrové řepy přesný secí stroj Horsch Maestro 12 CV. Přečtěte si rozhovor s Ing. Václavem Keprtem a zjistěte, co ho motivovalo k pořízení těchto strojů od společnosti LUKROM.

Ve společnosti Dubická zemědělská se podílí na přípravě půdy pod téměř všechny pěstované plodiny kombinovaný kypřič Horsch Terrano 4 MT.

Společnost Dubická zemědělská a.s. vznikla v roce 1999 a hospodaří na pozemcích katastrů obcí Dubicko, Hrabová, Leština, Rájec, Zvole, Lukavice, Slavoňov, Vlachov, Křemačov, Libivá, Maletín se zaměřením na pěstování obilovin, olejnin, cukrovky a výrobu mléka. „Pěstujeme pšenici ozimou a jarní, řepku ozimou, ječmen, svazenku, hrách, oves, cukrovku, kukuřici a jílek,“ uvedl vedoucí rostlinné výroby Ing. Václav Keprt.

Společnost provozuje farmu v Bohuslavicích a Lukavicích. Celkově hospodaří na 3 700 hektarech půdy v nadmořské výšce kolem 250 metrů. 3 000 hektarů zaujímá orná půda a zbytek výměry tvoří trvalé travní porosty. V rámci živočišné výroby chová 700 kusů dojnic a mladý dobytek.

Příprava půdy pod téměř všechny pěstované plodiny

Před dvěma lety v podniku začali hledat nový stroj na přípravu půdy. Vedení podniku se účastnilo nejrůznějších předváděcích akcí a zavítalo i do sousedních zemědělských podniků podívat se na jejich stroje. Následně bylo rozhodnuto hledat univerzální stroj, čímž se nabídka strojů zúžila na dva konkrétní, které byly podrobeny testování na vlastních pozemcích. Při porovnávání zvítězil kombinovaný kypřič Horsch Terrano 4 MT. Podle Václava Keprta rozhodla cena, termín dodání stroje a dostupnost náhradních dílů. Konečné slovo při výběru měla rovněž obsluha stroje. Stroj se podílí na přípravě půdy před setím téměř všech pěstovaných plodin a zapravování hnoje do půdy.

Horsch Terrano 4 MT s pracovním záběrem 4,4 metrů disponuje dvěma řadami disků, dvěma řadami radliček s jednotkami TerraGrip a zadním válcem.
Horsch Terrano 4 MT s pracovním záběrem 4,4 metrů disponuje dvěma řadami disků, dvěma řadami radliček s jednotkami TerraGrip a zadním válcem.

Horsch Terrano 4 MT s pracovním záběrem 4,4 metrů disponuje dvěma řadami disků, dvěma řadami radliček s jednotkami TerraGrip a zadním válcem. Určen je pro mělkou podmítku a současně pro hluboké prokypření půdy až do hloubky 30 cm při nízkém míchacím účinku. TerraGrip s pružinovým jištěním a maximálním zdvihem 30 cm umožňuje radličce při přetížení se ihned uhnout překážce. Díky trvalému předpětí se poté radlička okamžitě vrací zpět do nastavené pracovní hloubky.

Přední řada disků dosahuje intenzívního a mělkého promíchání a zaručuje velkou průchodnost organických zbytků anebo jejich velkého objemu. Václav Keprt si pochvaluje provedení zadního dvojitého válce RollFlex – každý jeho prstenec se skládá ze čtyř dílů a při práci vibruje, a tudíž se na něj nezachytává hlína. Díky středovému podvozku je kypřič velice obratný a ve vlhkých podmínkách lze podvozek využít k vedení pracovní hloubky a tím pěchu odebrat část jeho zátěže. „Až letos měníme disky za nové. Ani jedno ložisko jsme ještě neměnili. Dláta jsme měnili loni. Uložení disků je bezúdržbové,“ doplnil vedoucí rostlinné výroby.

TerraGrip s pružinovým jištěním a maximálním zdvihem 30 cm umožňuje radličce při přetížení se ihned uhnout překážce.
TerraGrip s pružinovým jištěním a maximálním zdvihem 30 cm umožňuje radličce při přetížení se ihned uhnout překážce.

Přesnější setí a významná úspora

Od letošního jara v Dubické zemědělské zakládá porosty kukuřice (365 ha) a cukrové řepy (205 ha) nově pořízený přesný secí stroj Horsch Maestro 12 CV. Horsch secí stroje Maestro vyrábí v několika provedeních, v Dubicku využívají variantu s centrálním zásobníkem s osmi výsevními jednotkami (při setí kukuřice) s možností výměny za dvanáct výsevních jednotek (při setí cukrové řepy). Centrální zásobník je na hnojivo a každá secí jednotka má svůj zásobník na osivo.

„Používali jsme starý secí stroj, na který již nešlo sehnat náhradní díly. Navíc přesnost a rozložení osiva na pozemku nebylo ideální. Při výběru nového secího stroje jsme opět požadovali univerzálnost, co se týče setí kukuřice a řepy, čímž se výběr zúžil a byl zvolen Horsch Maestro 12 CV. Nechtěli jsme jít cestou pořizování dvou secích strojů. Máme jeden univerzální secí stroj, během jednoho dne vyměníme výsevní jednotky z řepy na kukuřici a může vyrazit na pole. Existuje i varianta secího stroje s mini-zásobníky nad výsevními jednotkami, ale kvůli odrůdě řepy jsme zvolili klasické 70litrové zásobníky na každé výsevní jednotce. Také nám tato varianta vyhovuje s ohledem na jednodušší manipulaci s osivem, protože osivo je nám dodáváno v malých pytlích, a navíc používáme 6 různých odrůd osiva. Přesypávat vše do velkého centrálního zásobníku by bylo náročné,“ uvedl Keprt. Během setí kukuřice je současně prováděno hnojení pod patu. Secí stroj lze vybavit speciální sadou na rozteč 45 cm a zakládat porost řepky a sóji.

V Dubicku využívají variantu secího stroje s centrálním zásobníkem s dvanácti výsevními jednotkami (při setí kukuřice) s možností výměny za osm výsevních jednotek (při setí cukrové řepy). Centrální zásobník je na hnojivo a každá secí jednotka má svůj zásobník na osivo.
V Dubicku využívají variantu secího stroje s centrálním zásobníkem s dvanácti výsevními jednotkami (při setí kukuřice) s možností výměny za osm výsevních jednotek (při setí cukrové řepy). Centrální zásobník je na hnojivo a každá secí jednotka má svůj zásobník na osivo.

Písmena CV v názvu znamenají, že je secí stroj vybaven podtlakovými dávkovači Horsch AirVac. U podtlakového systému opouští osivo vakuový segment volným pádem. Tím se docílí přesného uložení osiva řepy do půdy. Horsch AirVac se vyznačuje výhodami za vlhkých podmínek, jelikož je možné odstavit záchytné kolečko. Jde také o lepší a flexibilnější řešení pro náchylnější plodiny. „Se secím strojem jsem spokojen. Rozložení rostlin vypadá velmi dobře. Za mě obrovský posun ve srovnání se starým secím strojem,“ poznamenal Keprt.

Secí stroj Horsch Maestro 12 CV je vybaven i systémem AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Jelikož málokdy panují na poli stejné podmínky, přítlak botky se automaticky mění od 150 kg do 350 kg podle toho, zda výsev probíhá v kamenitých nebo lehkých půdách. V podmínkách Dubické zemědělské je to většinou do 250 kg, protože setí probíhá vždy do připravené půdy. Tím je zajištěna optimální hloubka setí, aniž by docházelo k přílišnému nebo nedostatečnému utužení půdy. Porost pak vykazuje vyrovnané vzcházení. Systém pracuje tak, že senzor měří přítlak na dvou opěrných kolech. Tlak je předem nastaven v terminálu a obsluha si může vybrat mezi třemi úrovněmi tlaku. V případě, že by se kontaktní tlak změnil, senzor to detekuje a systém automaticky přítlak upraví tak, aby vždy odpovídal nastavené nominální hodnotě. Konstrukce secího stroje je schopna přenášet hmotnost stroje na výsevní lištu.

V Dubické zemědělské poslední dva roky pěstují žito. Po jeho sklizni se tedy naskytla možnost založit nový porost přímo do jeho strniště. Starší secí stroj to neumožňoval, avšak Horsch Maestro 12 CV se svým přítlakem na botku až 350 kg již ano. Technicky vzato vše proběhlo dobře, ale z hlediska výnosů dopadla lépe varianta před setím strniště zpracovat podmítačem. V podniku také vyzkoušeli secí stroj Horsch Avatar.

Spolu se secím strojem Horsch Maestro 12 CV byl pořízen nový traktor Claas Axion 870. Soupravu dostala na starosti i nová obsluha. Stroje Horsch do podniku dodala společnost LUKROM. Postarala se také o zaškolení a rovněž má na starosti servis a dodávku náhradních dílů. Secí stroj komunikuje s traktorem přes ISOBUS sběrnici a souprava při práci využívá GPS navigaci s přesným RTK signálem, jenž dovoluje na souvratích a v klínech na poli vypínat jednotlivé výsevní jednotky, takže nedochází k přesévání a přehnojování. Podle Václava Keprta tato funkce přinesla až osmiprocentní úsporu osiva, což při současných cenách osiva je významné číslo.