Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Stroje Pöttinger pro sklizeň pícniny do horských podmínek

Zveřejněno: 22. 10. 2024

Firma Pöttinger novinářům v Rakousku během tiskového dne představila stroje pro farmáře hospodařící v hornatém terénu. Tuto techniku označuje jako ALPIN. Uzpůsobena je i pro provoz se speciálními horskými nosiči nářadí.

Sběrací vozy Pöttinger BOSS 2000 ALPIN.

Extrémně svažité louky je možné sklidit čelně neseným žacím strojem Pöttinger NOVACAT F ALPIN. Konstruktérům se u žacího stroje podařilo udržet hmotnost na úrovni 400 kg při pracovním záběru 2,20 metru, 450 kg při záběru 2,62 metru a 490 kg při záběru 3,04 metru. Žací stroje mají navíc kompaktní konstrukci a jsou tak vhodné pro lehké traktory a horské nosiče nářadí.

Hnací ústrojí je integrováno do rámu žacího stroje. Těžiště stroje se nachází pouze 350 mm před montážním rámem. Dvě podpěrná ramena za vnějšími žacími bubny nesou žací lištu. Hlavní rám je díky tomu užší a delší. Výkon je spolehlivě přenášen na žací ústrojí pomocí kardanových hřídelů a převodovek.

Údržba žacího stroje je snadná díky přístupovým otvorům. Zvláštností nové řady Pöttinger NOVACAT F ALPIN je snadný přístup k žací liště ze všech stran. Umožňuje to velkorysý a snadno ovladatelný bezpečnostní kryt: Jedním pohybem – podobně jako když zvednete kapotu – se celý bezpečnostní kryt odklopí. Robustní plynové vzpěry drží ochranný kryt v otevřené poloze.

Žací stroj Pöttinger NOVACAT F ALPIN.
Žací stroj Pöttinger NOVACAT F ALPIN.

Obraceč Pöttinger HIT V

Posečenou hmotu lze ve svažitém terénu obrátit novým čtyřrotorovým obracečem Pöttinger HIT V 4240 ALPIN nebo šestirotorovým obracečem Pöttinger HIT V 6260 ALPIN. Obraceče využívají osvědčený koncept lisovaných a profilovaných rotorů DYNATECH. Rotory disponují šesti zakřivenými rameny zajišťujícími rovnoměrné a vzdušné odkládání pokosu po celém záběru. Píce není zachycována na ramenech rotorů nebo na jiných částech obraceče. Jednotlivá ramena jsou vybavena dvojprsty s různou délkou. Nestejnoměrná délka prstů eliminuje znečištění sklízeného materiálu, zvyšuje životnost prstů a zlepšuje kvalitu rozhozu. Prsty disponují pojistkou proti ztrátě. Na přání mohou být obraceče vybavené čelním kopírovacím kolečkem MULTITAST, které vždy správně nastaví pracovní výšku prstů. Využití čelního kopírovacího kolečka rovněž chrání porost a prodlužuje životnost prstů. Pomocí šikmého nastavení všech kol obraceče může jet obraceč šikmo a neházet materiál na sousední plochy.

Horské obraceče Pöttinger HIT V ALPIN využívají osvědčený koncept lisovaných a profilovaných rotorů DYNATECH.
Horské obraceče Pöttinger HIT V ALPIN využívají osvědčený koncept lisovaných a profilovaných rotorů DYNATECH.

Pásový řádkovač Pöttinger MERGENTO F 4010 ALPIN

Posečenou hmotu během praktické ukázky následně shrnul pásový řádkovač Pöttinger MERGENTO F 4010 ALPIN. Bez dalšího kontaktu s půdou dopraví dopravní pás píci do řádku. Hlavní výhodou pásového řádkovače je čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů sklizňových strojů. Díky šetrnému zacházení s hmotou pak není ve výsledném krmivu tolik popelovin. Mezi další přednosti pásového řádkovače patří variabilita odkládání řádku (vlevo, vpravo, krátkodobá nakládka), jednodušší konstrukce ve srovnání s rotorovými shrnovači a vyšší pracovní rychlost.

Pásový řádkovač Pöttinger MERGENTO F 4010 ALPIN je určen do předního závěsu traktoru nebo speciálního horského nosiče nářadí. Řádkovač má nízkou hmotnost 575 kg. Šířka sběrače 3,08 metru zajistí spolehlivý provoz na strmých svazích. Rychlost a směr otáčení příčného dopravního pásu lze pohodlně nastavit z kabiny. Díky tomu je možné volit různé možnosti tvorby řádků. Sběrač i příčný dopravní pás pásového řádkovače jsou poháněny hydraulicky. Jsou poháněny buď hydraulikou traktoru, nebo volitelnou hydraulickou jednotkou namontovanou vzadu.

Pásový řádkovač Pöttinger MERGENTO F 4010 ALPIN.
Pásový řádkovač Pöttinger MERGENTO F 4010 ALPIN.

Sběrací vůz Pöttinger BOSS 2000 ALPIN

Hmotu z řádků lze ze svažitých ploch sbírat vozem nové řady Pöttinger BOSS 2000 ALPIN zahrnujícím tři modely se sběračem o šířce 1,80 metru. Kromě moderního designu jsou vozy vybaveny také novou palubní elektronikou. Vozy jsou k dispozici ve třech velikostech s ložnými plochami (DIN) 13,50 m², 16,10 m² a 18,70 m²: Pöttinger BOSS 2140 ALPIN, Pöttinger BOSS 2160 ALPIN, Pöttinger BOSS 2190 ALPIN.

Modely Pöttinger BOSS 2000 ALPIN jsou účelové nízkoprofilové vozy. Díky rozvoru 2,09 metru jsou pneumatiky širší než karoserie, což zajišťuje maximální stabilitu. Vozy lze vybavit pneumatikami o šířce až 520 mm. Blatníky jsou k dispozici jako volitelná výbava. Díky svařované konstrukci rámu jsou vozy mimořádně lehké.

Sběrací vozy Pöttinger BOSS 2000 ALPIN.
Sběrací vozy Pöttinger BOSS 2000 ALPIN.

Sběrač vozu má šířku 1,80 metru a jeho volnost pohybu byla výrazně zlepšena. Kopírování terénu umožňuje mimo jiné automatické ovládání oje AUTOTAST. Pöttinger BOSS 2000 ALPIN je standardně vybaven systémem řezání se 6 noži a ústrojím SUPERMATIC. Maximálně lze instalovat 16 nožů. Každý nůž je vybaven vlastním individuálním ochranným systémem. Na souvratích se vkládací jednotka a sběrač automaticky vypnou.

Sběrací vozy Pöttinger BOSS 2000 ALPIN jsou vhodné pro traktory o výkonu od 40 koní a s otáčkami vývodového hřídele 540 ot/min. K ovládání sběracího vozu je standardně dodáván terminál BASIC CONTROL, na přání je možné využít ISOBUS ovládání.