Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Agrotextilie pomáhají zemědělským družstvům i lesním školkám zvládat výkyvy počasí

Zveřejněno: 8. 3. 2024

V odvětví, kde úspěšnost podniků doslova závisí na počasí, je potřeba myslet na preventivní opatření proti výkyvům teploty. I když se v současné době zemědělci potýkají spíš s následky tepla a sucha, riziko pomrznutí raných druhů zeleniny kvůli nečekaným přízemním mrazíkům v průběhu března a dubna je pořád poměrně vysoké. Jedním z důležitých a plošně velmi často využívaných prvků ochrany jsou agrotextilie instalované na oseté plochy.

Agrotextilie ochrání plodinu před mrazem a urychlí její dozrávání.

Agrotextilie pro zemědělství i lesní školky

Pro zelináře a velkovýrobce představuje používání agrotextilií výhody hned ze dvou důvodů – jednak jde o ochranu před mrazem, ale také urychlení dozrávání plodin. Týká se to jak jarních druhů zeleniny, tak i brambor.

Podle zástupců firmy Agrotex, která patří mezi vyhledávané dodavatele agrotextilií, je právě březen obdobím s největší poptávkou po překrývacích textiliích určených k ochraně proti mrazíkům a k rychlení zeleniny. Agrotex je nabízí v gramáži 17 g/m2, v rolích o šířce 1,6 metru nebo 3,2 metru a délce 100 nebo 250 metrů. Druhou variantou jsou velkoplošné plachty o gramáži 19 g/m2 a šířce až 16 metrů.

Řada zemědělců tyto plachty kupuje už na podzim a protože firma Agrotex dbá na dobré vztahy se zákazníky, často se jedná o pravidelné nákupy většího množství materiálu. Jak říká Josef Krůs ml. z Farmy mlýn Podhora: „U firmy Agrotex už několik let objednáváme netkané textilie, chránící rostliny proti mrazu, pro naši firmu Farma mlýn Podhora, která se zabývá pěstováním zeleniny na Klatovsku. Díky tomu se nám daří například urychlit začátek sklizně raných brambor až o 3 týdny. S firmou Agrotex jsme spokojeni, protože co se domluví, to platí.“

Řada zemědělců tyto plachty kupuje už na podzim.
Řada zemědělců tyto plachty kupuje už na podzim.

Agrotextilie jako ochranu proti mrazům využívají s úspěchem i lesní školky. O své zkušenosti se podělil P. Němec z podniku Lesoškolky s.r.o.: „Netkané zakrývací textilie využíváme zejména k ochraně citlivých mladých dřevin před jarními mrazíky a i díky tomu se nám daří udržet si náš široký sortiment. Textilie už řadu let objednáváme od firmy Agrotex, protože se nám vždy snaží co nejvíce vyjít vstříc, dodávky zboží realizuje v domluvených termínech a za rozumnou cenu.“

Včasné objednávky zajistí lepší ceny i výrobu na míru

Jak už bylo řečeno výše, největší poptávka po agrotextiliích je na začátku března. Pokud ale rádi řešíte věci s předstihem, nakupte si zakrývací textilie u firmy Agrotex už v listopadu předchozího roku. Při včasné objednávce se totiž dá zařídit i výroba nestandardních šířek nebo délek textilií, přesně podle vašich požadavků. Zároveň je možné zajistit i lepší cenu.

Agrotex nabízí nejrůznější rozměry svých agrotextilií.
Agrotex nabízí nejrůznější rozměry svých agrotextilií.

„U firmy Agrotex už několik let objednáváme podkladové, protimrazové a stínící tkaniny pro naši firmu Uniles a.s, která se zabývá pěstováním sazenic lesních dřevin. Díky tomu se nám lépe daří ochránit námi vypěstovaný sadební materiál před výkyvy počasí a pozdními mrazy. S firmou Agrotex jsme spokojení, protože objednaný materiál je vždy dodán včas a v potřebné kvalitě, a to jak tkaniny v běžné šířce, tak i tkaniny vyrobené pro nás na míru,“ říká Petr Mládek, vedoucí střediska školky, Uniles, a.s..

Pokud potřebujete doplnit materiál ještě na letošní sezónu, můžete se na firmu Agrotex obrátit klidně hned. Zakrývací textilie si jednoduše objednáte na e-shopu a za pár dní je máte u vás.